Κυριακή 10 Απριλίου 2011

ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Η πιο κρίσιμη εβδομάδα της κυβερνητικής θητείας ξεκινά τη Δευτέρα. Κάθε μέρα θα υπάρχει συνεδρίαση κυβερνητικού, κομματικού ή κοινοβουλευτικού οργάνου. Η αρχή της εβδομάδας πάντως θα γίνει με την επίσκεψη και ομιλία του πρωθυπουργού...
στην παρουσίαση του υπουργείου ανάπτυξης για την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα ώστε να δοθεί και μια αισιόδοξη νότα την πρώτη μέρα της δύσκολης εβδομάδας που ξεκινά. Πιθανότατα το απόγευμα θα συνεδριάσει το άτυπο υπουργικό συμβούλιο όπου υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί θα μάθουν τι περιλαμβάνει το εθνικό σχέδιο 2012-2015 αλλά και θα πάρουν πρόγευση για τις αποκρατικοποιήσεις. Εκεί αναμένεται να βγουν και μαχαίρια, εναντίον του υπουργού των οικονομικών, καθώς είναι αρκετοί οι υπουργοί που δεν βλέπουν με καλό μάτι ,πρώτον τις περικοπές στους προϋπολογισμούς των υπουργείων τους και δεύτερον τις αποκρατικοποιήσεις σε αυτή την χρονική στιγμή ,με τις εισηγμένες ΔΕΚΟ να πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές.

Την Τρίτη και εν μέσω κυβερνητικής κρίσης στην Αθήνα θα βρεθεί ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι σε μια προσπάθεια να στηρίξει το Γιώργο Παπανδρέου και την ελληνική κυβέρνηση ενώ δεν αποκλείεται την ίδια μέρα και εξαιτίας της επίσκεψης να ανακοινωθεί μέρος του πακέτου των 50 δις ευρώ που θα αφορά τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ. Την Τετάρτη χωρίς πάντως να έχει ανακοινωθεί ακόμη θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Εκεί ο Γιώργος Παπανδρέου επιχειρήσει να θέσει του βουλευτές προ των ευθυνών τους, αλλά και να τους δώσει βήμα να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους. Μεγάλο μέρος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ βάλει κατά του τσάρου της οικονομίας με κάθε ευκαιρία και το ίδιο αναμένεται να γίνει και την Τετάρτη. Πολλοί βουλευτές θεωρούν πως ο λογαριασμός δεν βγαίνει και πως εδώ και τώρα θα πρέπει πρώτον να ειπωθεί όλη η αλήθεια στον ελληνικό λαό και δεύτερον να ξεκινήσει άμεσα διαπραγμάτευση για αλλαγή ων όρων του μνημονίου καθώς σύμφωνα με πολλά μέλη της Κ.Ο η περιοριστική οικονομική πολιτική απέτυχε. Πέμπτη ή Παρασκευή θα συνεδριάσει του υπουργικό συμβούλιο όπου ο υπουργός των οικονομικών θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του εθνικού σχεδίου ενώ θα επιχειρηθεί με ανακοινώσεις αναπτυξιακών μέτρων να δοθεί έμφαση και στην ανάπτυξη.

Τα σενάρια για την αναδιάρθρωση, ανασχηματισμό ή εκλογές

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η αναστροφή του κλίματος αναφορικά με την αναδιάρθρωση. Το σενάριο «έπαιξε» πολύ την περασμένη εβδομάδα όμως κυβερνητικά χείλη διαψεύδουν κατηγορηματικά. Το επικρατέστερο αυτή την στιγμή σχέδιο αναφέρει για συνολική επιμήκυνση του χρέους της χώρας με καλύτερους όρους αποπληρωμής κάτι που περιέγραψε ο Τζόρτζ Σόρος και στη συνάντηση του με το Γιώργο Παπανδρέου αλλά και στις δημόσιες παρεμβάσεις του. Ο πρωθυπουργός πρέπει να διαχειριστεί και τα σενάρια περί ανασχηματισμού και εκλογών.

Τις πρόωρες εκλογές τις απορρίπτουν κατηγορηματικά κορυφαίοι υπουργοί όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης. Μάλιστα σε πολλούς έχει αποτυπωθεί η φράση του υπουργού υγείας «δεν ξέρω αν θα προλάβουμε να φτάσουμε στις εκλογές».Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πως δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα στο τραπέζι. Πάντως το έβαλε στο προσκήνιο, είτε σε συνεννόηση με το Μαξίμου είτε με δική του πρωτοβουλία ο Χάρης Παμπούκης με αποτέλεσμα στο παρασκήνιο οι συνάδελφοι του να τον «καρφώνουν».Επισήμως θέμα εκλογών δεν υπάρχει, ανεπισήμως αρκετοί βουλευτές φροντίζουν να κάνουν περιοδείες και να προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο εδώ και καιρό.

«Ο ανασχηματισμός περνάει από το Γιώργο Παπακωνσταντίνου» επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη. «Για να υπάρξει ανασχηματισμός που θα αλλάξει τη δυναμική αυτής της κυβέρνησης και θα σημάνει και διαφορετική οπτική στην οικονομική πολιτική πρέπει να απομακρυνθεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου» τονίζουν .Ομως κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν είναι καθώς ο υπουργός των οικονομικών μπορεί να δέχεται τα πυρά υπουργών και βουλευτών όμως από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλοί μέσα από την κυβέρνηση που θεωρούν ότι και δύσκολες αποφάσεις έχει πάρει και τη χώρα εκπροσωπεί σε καλό επίπεδο στο εξωτερικό και είναι προσηλωμένος στην κυβερνητική γραμμή. Τα πάντα χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις θα κριθούν στις 15 Μαΐου όταν θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο το εθνικό σχέδιο. Το σενάριο που ανέφερε πως το σχέδιο θα ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία απορρίφτηκε κατηγορηματικά από την κυβέρνηση με την φράση «δεν παίζουμε με το μάλλον της χώρας και του λαού».
 
FIMOTRO