Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Σεμινάριο επιμόρφωσης με θέμα « Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» στη Ν. Δ.

Η Γραμματέας Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης κα Μαρία Κόλλια και οι αναπληρώτριες κ. Τέτα Διαμαντοπούλου και κα Τάνια Ιακωβίδου διοργάνωσαν στα γραφεία της Γραμματείας Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης σεμινάριο επιμόρφωσης των στελεχών με θέμα « Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη». Κύριος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος  του Δικτύου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης κ. Νίκος Αναλυτής.
Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι σημαντική στρατηγική και δράση των επιχειρήσεων που έχει ψηλά στις προτεραιότητές της την ανάπτυξη της Κοινωνικής Συνοχής.
Η πορεία της ΕΚΕ στην Ευρώπη, ξεκίνησε το 1995, όταν μια ομάδα πρωτοπόρων επιχειρηματιών υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Διακήρυξη ενάντια στον Κοινωνικό Αποκλεισμό.
Η Διακήρυξη αυτή οδήγησε στη δημιουργία του CRS Europe, που σήμερα είναι ο κύριος φορέας προώθησης και ανάπτυξης της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Ευρώπη.
Στην Ελλάδα η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη έκανε τα πρώτα δειλά βήματα της τον Ιούνιο του 2000 όταν ιδρύθηκε το Ελληνικό Δίκτυο Επιχειρήσεων για την Κοινωνική Συνοχή, το οποίο είχε και έχει μεταξύ των άλλων και στόχους όπως:
  • Την ευαισθητοποίηση και συστράτευση της επιχειρηματικής κοινότητας προς την κατεύθυνση της προώθησης της κοινωνικής συνοχής στη χώρα μας.
  • Την συγκέντρωση πόρων και την διάθεσή τους  προς ένα κοινό σκοπό την κοινωνική αλληλεγγύη
  • Την προώθηση στις ελληνικές επιχειρήσεις της ιδέας της κοινωνικής συνοχής
Η Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη είναι στρατηγική νέας προσέγγισης του «επιχειρείν». Περιγράφει το σύγχρονο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, ανταποκρινόμενες  στις απαιτήσεις και προσδοκίες της κοινωνίας ενισχύοντας το κοινωνικό προφίλ τους, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην διατήρηση και ανάπτυξη της Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης.
Η Γραμματεία Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης μελετά την πολιτική της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και προγραμματίζει:
α)  Την διοργάνωση συνεδρίου με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων στο θέμα.
β) Την δημιουργία ομάδας εργασίας από ειδικούς επιστήμονες για την μελέτη και κατάθεση θέσεων της Γραμματείας για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
ndpress@nd.gr