Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Η Νέα Δημοκρατία υποβάλλει αίτημα προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ταχύτερη δυνατή περάτωση της προκαταρκτικής εξέτασης του σκανδάλου των Υποβρυχίων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ.
κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ
Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση  για το σκάνδαλο των Υποβρυχίων:
«Λόγω της σοβαρότητας του σκανδάλου των Υποβρυχίων, του αριθμού των εμπλεκομένων προσώπων, της πιθανότητας ανάμειξης πρώην Υπουργών του κυβερνώντος κόμματος στο σκάνδαλο αυτό και ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε, τυχόν, ενασχόληση επιτροπών της Βουλής με τη συγκεκριμένη υπόθεση:
  1. Η Νέα Δημοκρατία υποβάλλει αίτημα προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ταχύτερη δυνατή περάτωση της προκαταρκτικής εξέτασης που ήδη διεξάγεται.
  2. Εάν ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά μη πολιτικών προσώπων και κατά πολιτικών προσώπων για αδικήματα, που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής, η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να υποβάλει αίτημα προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την κίνηση της διαδικασίας ορισμού Εφέτη – Ανακριτή».
·   Ένα δεύτερο θέμα προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου:
Όπως θυμάστε, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, στις 25 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός πανηγύριζε υποστηρίζοντας ότι «δικαιώνεται απόλυτα η στρατηγική του», ότι «επιβεβαιώνονται οι θετικές αποφάσεις της Ευρωζώνης» και ότι είχε φτάσει σε «ένα πολύ καλό συνολικό αποτέλεσμα».
Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες ημέρες και οι αποφάσεις, για τις οποίες πανηγύριζαν, έγιναν απειλές για τη χώρα. Χθες, στο Συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήριζε τις αποφάσεις της Ε.Ε. ανεπαρκείς. Λέγοντας συγκεκριμένα ότι: «Δεν έχουν ισορροπία και δεν είναι πλήρεις». Και προσθέτοντας ότι: «Δεν θα δώσει καμία απόκριση στο πρόβλημα, στα πραγματικά προβλήματα της ανταγωνιστικότητας για την Ευρώπη, γιατί λείπουν κομβικά στοιχεία».
Από την πρωτοφανή αυτή ανακολουθία, το μόνο επακόλουθο που μπορεί να περιμένει η κοινωνία είναι νέα σκληρά μέτρα. Ή -με συγχωρείτε- τις «διαρθρωτικές παρεμβάσεις», όπως είπε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, που σαν άλλος καλόγερος του Μεσαίωνα βαφτίζει το κρέας «ψάρι».
·   Ένα τρίτο θέμα αφορά στο Μνημόνιο:
Όλοι ανακαλύπτουν -δυστυχώς, πολύ αργά για τη χώρα- αυτό που έλεγε ο Αντώνης Σαμαράς, εδώ και μήνες: Ότι το Μνημόνιο δεν οδηγεί πουθενά. Το Μνημόνιο δεν βγαίνει. Χθες, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Παντελής Οικονόμου ζήτησε την απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο.
Πριν από λίγο, διαφώνησε και με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, που ετοιμάζει η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Χθες, στη συνεδρίαση που είχαν οι εισηγητές των ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, πολλοί από αυτούς, όπως ο κ. Γιάννης Βούρος, ο κ. Κώστας Καρτάλης, η κα Όλγα Ρενταρή-Τέντε, ο κ. Νίκος Ζωίδης, εξαπέλυσαν οξύτατες επιθέσεις εναντίον υπουργών, με φράσεις, όπως «σε επίπεδο Κυβέρνησης δεν γίνεται τίποτε», ότι «δοκιμάζονται οι αντοχές τους», ότι «τα ψέματα τελειώσανε και τα κεράκια λιώσανε».
Ένα πλέον είναι ξεκάθαρο:
Ότι τα όσα είπαμε για «αλαλούμ» και «σκορποχώρι» δεν αρκούν για να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια διευκρίνιση για τα υποβρύχια. Εφόσον διαπιστωθεί εμπλοκή πολιτικών προσώπων, η Ν.Δ. θα ζητήσει Εξεταστική ή Προανακριτική;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Λέμε, καταρχήν, Εξεταστική. Το έχουμε πει και στη δήλωσή μας. Και τώρα, επειδή βλέπετε μιλάμε και για εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων. Επίσης, και για αδικήματα που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής. Δηλαδή, ο νόμος «περί ευθύνης υπουργών» δίνει παραγραφή. Αφορά, όμως, σε υποθέσεις, που έχουν να κάνουν με τις αρμοδιότητες των υπουργών. Στις αρμοδιότητες των υπουργών δεν είναι ούτε οι δωροδοκίες, ούτε το ξέπλυμα χρήματος. Αυτό είναι θέμα της Τακτικής Δικαιοσύνης. Γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία προτίθεται την επόμενη εβδομάδα να αποστείλει επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε, με την οποία θα υποβάλει την παράκληση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του να μεριμνήσει για την επίσπευση της προανακριτικής εξέτασης, η οποία διεξάγεται για το σκάνδαλο «των υποβρυχίων».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν κατάλαβα γιατί ασχολείστε μόνο με τον κ. Παπακωνσταντίνου, κ. Εκπρόσωπε. Γιατί θυμάμαι στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, στη Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών, είπε, χαρακτηριστικά, τη φράση «too little, too late». Δηλαδή, ότι είναι πολύ μικρές οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, που παίρνουν οι Ευρωπαίοι και έρχονται πολύ καθυστερημένα. Και, κατά συνέπεια, οι αγορές είναι πάντα μπροστά από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων. Και αυτός είναι ο λόγος, με τον οποίο εξήγησε και την απόφαση της Standards and Poors, αλλά και των αξιολογήσεων….

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εδώ υπάρχει μία φοβερή ανακολουθία. Σας ανέφερα και χαρακτηριστικές φράσεις. Μπορείτε να ανατρέξετε και να έχετε τις πλήρεις δηλώσεις για τους διθυράμβους που είχαμε μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Και, λίγες μέρες μετά, βλέπουμε ότι αυτοί οι διθύραμβοι, με βάση τις δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, έχουν γίνει απειλή. Θύμισα τη φράση, που υπάρχει στην ομιλία του κ. Παπακωνσταντίνου στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Όπως, επίσης, και τη φράση «διαρθρωτικές παρεμβάσεις», που ανέφερε, μιλώντας χτες στο Mega, στη τηλεφωνική του παρέμβαση. Ενώ, λοιπόν, περιμένουμε νέα μέτρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου τα ονομάζει «διαρθρωτικές παρεμβάσεις». Σαν τους καλόγερους του Μεσαίωνα, που βάφτιζαν το κρέας «ψάρι» στην περίοδο της νηστείας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι το μόνο επακόλουθο που μπορεί να περιμένει η κοινωνία είναι νέα σκληρά μέτρα. Με αυτά τα νέα μέτρα εσείς συμφωνείτε; Ποια στάση κρατάτε; …αναπόφευκτα και αναγκαία ή θα κάνετε εναλλακτικές προτάσεις; 

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Για τις προτάσεις αυτές -το έχω πει- θα κάνετε υπομονή μέχρι το «Ζάππειο 2». Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί και συγκεκριμένη ημερομηνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι 15 Απριλίου, όμως, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το πακέτο….

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: 15 Απριλίου έχει πει -αν δεν κάνω λάθος- για αποκρατικοποιήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι τις 15 Απριλίου θα παρουσιάσει το μεγάλο πακέτο μέτρων, που θα περιλαμβάνει το 1,8 δισ. για το 2011, τα 25 δισ….

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Από τη δική μας πλευρά θα περιμένετε το «Ζάππειο 2» και εκεί θα δείτε και θα ακούσετε τις προτάσεις της Ν.Δ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα γίνει πριν τις 15 Απριλίου;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν έχει ακόμα αποφασισθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή εννοώ θα περιμένετε…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι. Δεν έχουμε μπει στη διαδικασία να περιμένουμε πότε θα ανακοινώσει η κυβέρνηση όλα αυτά που λέτε.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχόλιο για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις φαντάζομαι θα υπάρξει;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Για τις ανακοινώσεις, βέβαια. Όταν θα γίνουν.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, λέτε ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ψεύτης;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν χρησιμοποιώ χαρακτηρισμούς ψεύτης ή όχι. Θυμίζω τη δήλωση που είχε κάνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, ότι αν χρειαστεί να ληφθούν νέα πρόσθετα μέτρα, αυτό θα σημαίνει ότι έχει αποτύχει η πολιτική του και ότι δεν θα είναι αυτός που θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα. Έτσι είχε δηλώσει. Τώρα, εάν προσπαθεί να ξεφύγει με αυτόν τον τρόπο, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα, αλλά θα υπάρξουν «διαρθρωτικές παρεμβάσεις», όπως είπε, χαρακτηριστικά, τότε καταλαβαίνετε και κρίνετε μόνοι σας τι πρέπει να κάνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιμένετε στην παραίτησή του έτσι;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτό που έχουμε πει, το έχουμε πει εδώ και καιρό. Και το έχουμε πει σε πολλές περιπτώσεις. Τώρα, σας θυμίζω καινούργιες, χθεσινές δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, που έρχονται σε πλήρη ανακολουθία με τις δηλώσεις που έγιναν, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Και υπογραμμίζω ότι όλα αυτά οδηγούν -γιατί τελικά αυτό ενδιαφέρει την κοινωνία- σε νέα σκληρά μέτρα, τα οποία –όπως σας είπα- έχουν αποφασίσει, απλώς, να τα βαφτίσουν αλλιώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε κάποιο σχόλιο για την κόντρα κυβέρνησης – Δικαιοσύνης;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ:  Όχι, δεν έχω. Θα συνεννοηθώ με τον αρμόδιο Τομεάρχη. Έχω, όμως, δυο άλλες ανακοινώσεις: Η πρώτη αφορά στο θέμα των συγχωνεύσεων των σχολείων και γίνεται από τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Παιδείας κ. Σπ. Ταλιαδούρο. Η δεύτερη γίνεται από τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας κ. Γ. Βρούτση για τις παρεμβάσεις του κ. Καρχιμάκη. Είναι συνέχεια στη χθεσινή δήλωση του κ. Μουσουρούλη και αφορά σε ένα πολύ σοβαρό θέμα.