Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Αναστολή της δημοπράτησης έργων που είναι ενταγμένα στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα

Ο Αν. Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ., βουλευτής Τρικάλων, Ν. Λέγκας σχετικά με την αναστολή της δημοπράτησης όλων των έργων που είναι ενταγμένα στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα και τα οποία χρηματοδοτούνται από το Π.Δ.Ε., έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η απόφαση του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να σταματήσει τη δημοπράτηση έργων που είναι ενταγμένα σε συλλογικές αποφάσεις των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Πίνδου, Στερεάς Ελλάδος, Εύβοιας,  Καρδίτσας, Ανασυγκρότησης Αιγιαλείας- Φωκίδας, Ορεινών Όγκων Φωκίδας) που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) αναδεικνύει, για μιαν ακόμη φορά, τη λογική της κυβέρνησης που θέλει το Π.Δ.Ε. -ένα βασικό εργαλείο άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής- να χρησιμοποιείται ως εργαλείο δημοσιονομικής προσαρμογής. Στο ρόλο, δηλαδή, του «μαξιλαριού» για να καλύπτονται οι αστοχίες των εσόδων.
Αναδεικνύει, επίσης, την αντίφαση της κυβέρνησης, η οποία ματαιώνει -χωρίς μάλιστα να συνέλθουν οι αρμόδιες Επιτροπές Παρακολούθησης- προγράμματα που, μέχρι χθες, υποστήριζε.
Προγράμματα τα οποία, σήμερα, χαρακτηρίζονται από τον αρμόδιο Υφυπουργό ως συρραφή έργων, χωρίς συγκεκριμένη αναπτυξιακή στόχευση, όταν το ΠΑΣΟΚ, μέχρι χθες, τα θεωρούσε ως πρότυπα αναπτυξιακού σχεδιασμού, διαβούλευσης κι ωρίμανσης έργων.
Και όλα αυτά, σε μια περίοδο όπου γίνεται αντιληπτό ότι οι οριζόντιες περικοπές -και μάλιστα σε αναπτυξιακά εργαλεία όπως το Π.Δ.Ε.- αποτελούν ένα ακόμη χτύπημα στην Ανάπτυξη της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του φαύλου κύκλου της Ύφεσης».