Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Σταύρος Καλαφάτης : Διασφάλιση της Ελλάδας από τη λειτουργία υφιστάμενων και νέων πυρηνικών εργοστασίων σε γειτονικές χώρες

Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας,  Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφορικά με το ζήτημα των διασφαλίσεων της Ελλάδας από τη λειτουργία υφιστάμενων και νέων πυρηνικών εργοστασίων σε γειτονικές χώρες, για το οποίο κατέθεσε την υπ' αριθ.: 13034/15-03-2011 ερώτηση στη Βουλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

            "Το πρόσφατο τραγικό συμβάν της Ιαπωνίας, αναδεικνύει τη βαρύνουσα σημασία που έχει και για τη δική μας χώρα, η ασφάλεια λειτουργίας υφιστάμενων και νέων σταθμών πυρηνικής ενέργειας σε χώρες της Βαλκανικής.
            Η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει μια διαφορετική ασφαλή ενεργειακή στρατηγική, εντούτοις στη σεισμογενή γειτονιά μας, ήδη λειτουργούν και σχεδιάζεται η κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων. Γύρω μας υπάρχει και αναπτύσσεται ένα τόξο χωρών που προκρίνουν τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, αφού εκτός από τους υφιστάμενους και νέους σταθμούς που σχεδιάζει η Βουλγαρία και η Ρουμανία, στο κάδρο μπαίνουν η Αλβανία, η FYROM και η Τουρκία.
            Σε ένα απευκταίο πυρηνικό ατύχημα όμως, οι κίνδυνοι και οι αρνητικές επιπτώσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ανωτέρω χώρες, είναι οι ίδιες με αυτές που ελλοχεύουν και για τη δική μας χώρα, λόγω της μικρής απόστασης που χωρίζει τα σύνορά μας, από τις περιοχές εγκατάστασης πυρηνικών εργοστασίων.
            Γι' αυτό και κρίνεται επιτακτική από την πλευρά της κυβέρνησης, η διαρκής αναζήτηση επίσημων διαβεβαιώσεων και εγγυήσεων τήρησης των διεθνών πρωτοκόλλων ασφάλειας από τη λειτουργία των εν λόγω πυρηνικών σταθμών, καθώς και η εναρμόνισή τους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την ασφάλεια και το περιβάλλον."