Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Παρέμβαση του Γ. Δέδε σε θέματα ανάπτυξης της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας

Ολοκληρώθηκε η παρουσία του Υπουργού  Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη  Χρυσοχοϊδη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου είχε συναντήσεις με μεγάλη  ομάδα ξένων διπλωματών, καθώς και με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Τατούλη και άλλους παράγοντες στα πλαίσια του Invest in Greece. Ο Υπουργός παρουσίασε το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.
Κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερης συνάντησης με τους Αντιπεριφερειάρχες και τους Δημάρχους της Πελ/σου, ο Αντιπεριφερειάρχης  Κορινθίας  κ. Γεώργιος  Δέδες  επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«Υπουργέ θα μου επιτρέψετε δημόσια να εκφράσω την άποψη όχι ως αυτοδιοικητικός, αλλά ως ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός,  που έχει συνεργαστεί με επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, σε πολλούς αναπτυξιακούς, επενδυτικούς και βιομηχανικούς νόμους. Για πρώτη φορά έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο που ξεφεύγει από τα παραδοσιακά κλισέ και στερεότυπα, απαντάει στις πραγματικές απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομίας με τρόπο επίκαιρο και ταυτόχρονα δίνει δυνατότητα και στις περιφέρειες της χώρας να εμπλακούν ουσιαστικά μέσα από τις διαδικασίες του περιφερειακού προγραμματισμού,  στη συλλογική εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξή της.
Έτσι η συμφωνία πάνω στο γενικό πλαίσιο και η στρατηγική κατεύθυνση του νέου αναπτυξιακού νόμου νομίζω ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω σχόλια, παρά μόνο να επιμείνουμε στις διαδικασίες της εφαρμογής του, άρα της πλήρους απογραφειοκρατικοποίησης των διαδικασιών που θα τον συνοδεύουν μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.
Εκεί θα μου επιτρέψετε τρείς συγκεκριμένες επισημάνσεις : η πρώτη αφορά μια ερώτηση σε σχέση με την παράταση της λειτουργίας  των Κέντρων Υποδοχής  Νέων Επενδυτών. Όπως γνωρίζετε λειτουργούσαν ως σταθμοί μέσα στις διευθύνσεις ανάπτυξης και βιομηχανίας, η βοήθεια τους ήταν πολύτιμη και με λίγα χρήματα ενταγμένη δράση στο ΕΣΠΑ.  Αυτή τη στιγμή Κέντρα Υποδοχής Επενδυτών τουλάχιστον στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας ή στις Περιφερειακές ενότητες της  Πελοποννήσου, δεν έχουν συσταθεί και δεν λειτουργούν αυτή τη στιγμή  θεσμικά μέσα στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης.  
Το δεύτερο αφορά το ζήτημα της αδειοδότησης των βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων. Υπήρξε όπως γνωρίζετε ένα κενό με την μεταφορά της αρμοδιότητας των πολεοδομικών αδειών. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος ξαναγυρίζει τις οικοδομικές άδειες στις Διευθύνσεις  Ανάπτυξης . Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί η διαδικασία της έκδοσης βιομηχανικών αδειών.
 Η τρίτη επισήμανση αφορά ένα σημαντικό θέμα που σήμερα εξελίσσεται στην Κορινθία, αλλά θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα αύριο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι μια πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ,με αφορμή ιδιωτική υπόθεση στην Κορινθία, που απαγορεύει την ίδρυση και την λειτουργία μονάδων χαμηλής όχλησης και επαγγελματικών εργαστηρίων σε οικισμούς κάτω των δυο χιλιάδων κατοίκων και οικισμούς  προϋφιστάμενους  του 1923. Προφανώς δεν θα το έχετε λάβει γιατί είναι πολύ πρόσφατη η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας και η κοινοποίησή της  στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, στη Διεύθυνση  Ανάπτυξης, έχει σταματήσει εδώ και λίγες μέρες την έκδοση βιομηχανικών και βιοτεχνικών αδειών.
Μια πρόταση: Με χαρά άκουσα και στην ουσία είναι μια απάντηση σε αυτά που πρότεινε ο  κ. Τατούλης, ότι ήδη δημιουργείται έστω και πρωτόλεια, η δυνατότητα ενός τοπικού αναπτυξιακού νόμου, με την έννοια πλέον ότι η Περιφέρεια εμπλέκεται  ουσιαστικά στην διαδικασία της εξειδίκευσης  αυτού του αναπτυξιακού νόμου. Έχουμε δυο σημαντικά πλεονεκτήματα:
Η πύλη της Πελοποννήσου, η Διώρυγα της Κορίνθου, για την οποία έχουμε καταθέσει ένα πλήρες σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης ως πολυθεματικού,  ιστορικού πάρκου. Εμείς προτείνουμε μια δράση που εμπλέκεται και το Κράτος και η αιρετή Περιφέρεια , αλλά και οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις της περιοχής οι οποίες ήδη έχουν εκφράσει  μεγάλο ενδιαφέρον, στη λογική να δημιουργήσουμε μια μεγάλη πολιτιστική Disneyland. Θα είναι μια μεγάλη τουριστική ατραξιόν για όλο τον πλανήτη.
Θα ήθελα να το συνδυάσετε  αυτό, με το έργο της  διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου τουλάχιστον στο πρώτο κομμάτι της Περιφέρειας Πελοποννήσου.  157 χιλιόμετρα ξεκινάνε από τους Αγ. Θεοδώρους  εντός του 2011. Ο αγωγός διακλαδίζεται μέσα στην Κορινθία προς την Αργολίδα και καταλήγει στη Μεγαλόπολη. Δεν είναι απλά ο όγκος του έργου…».