Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για υπολογισμό διαδοχικής ασφάλισης και συντάξεων αναπηρίας




Αναπροσαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2011 ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε όσους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου είχαν ασφαλιστεί σε περισσότερα από ένα Ταμεία, ενώ  επαναπροσδιορίζονται οι συντάξιμες αποδοχές βάσει των οποίων υπολογίζεται το ποσό της σύνταξης. Επίσης από τις 15 Ιουλίου του τρέχοντος έτους (2011) αλλάζει ο τρόπος διακανονισμού του ποσού των συντάξεων αναπηρίας. Όλα αυτά στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου ασφαλιστικό νόμου, τον οποίο εξειδικεύει εγκύκλιος (αρ. 21 -11/3/2011) την οποία υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που παρέχει η εγκύκλιος για τον τρόπο  εφαρμογής του νέου συστήματος υπολογισμού των συντάξεων:
-Διατηρείται η αρχή της απονομής της σύνταξης από τον τελευταίο οργανισμό, εφόσον ο ασφαλισμένος πραγματοποίησε στην ασφάλισή του 1.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων όμως 20 μήνες ή 500 ημέρες κατά την τελευταία πενταετία πριν τη διακοπή της απασχόλησης ή της υποβληθείσης αίτησης για την κρίση του δικαιώματος σύνταξης λόγω γήρατος.
-Για την χρήση του δικαιώματος λόγω αναπηρίας ή θανάτου απαιτείται η πραγματοποίηση στην ασφάλιση του τελευταίου οργανισμού 40 μηνών ή 1000 ημερών εκ των οποίων οι 12 μήνες ή 300 ημέρες ασφάλισης θα πρέπει να αφορούν την τελευταία πενταετία πριν τη διακοπή της απασχόλησης ή την υποβολή της αίτησης

eklogika.gr