Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

«Δερβενιώτικο τρελό –τρελό καρναβάλι» - Αύριο όλοι στο Δερβένι


«Δερβενιώτικο καρναβάλι» και φέτος στo Δερβένι, αύριο Κυριακή 6 Μαρτίου, με καρναβαλική παρέλαση, σοκολατοπόλεμο με γλέντι, χορό, τραγούδι και άφθονο κρασί.
Το καρναβάλι θα ξεκινήσει στις 3.30 το απόγευμα με παρέλαση 8 αρμάτων & ομάδες μεταμφιεσμένων από την περιοχή της Αγίας Τριάδας, αφού διανύσει απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων μέσα από την κεντρική οδό θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης, όπου θα καεί ο «βασιλιάς» καρνάβαλος. Το γλέντι θα συνεχισθεί υπό τους κρότους και τη λάμψη φωτοβολίδων έως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Επίσης αύριο Κυριακή στις 8.00 στον Άνω Αιγιαλό αναβιώνει το παραδοσιακό αποκριάτικο έθιμο της φωτιάς με μουσική, γλέντι, φωτιές και μεζέδες στην πλατεία του χωριού. Η έναρξη του γλεντιού γίνετε με το άναμμα μεγάλης φωτιάς στο κέντρο της πλατείας. Οι κάτοικοι και παρευρισκόμενοι αρχίζουν να συγκεντρώνονται γύρω από τη φωτιά και κάτω από τους ήχους παραδοσιακής μουσικής αρχίζουν το χορό γύρω από αυτήν.
Το παμπάλαιο αποκριάτικο αυτό έθιμο του Άνω Αιγιαλού , που έχει εκλείψει από τα άλλα χωριά της Ευρωστίνης, διατηρείται από τους Απανωγιαλίτες αναλλοίωτο όπως αυτήν την ημέρα , αρκετές δεκαετίες πριν θυμούνται τους παππούδες τους και τους γονείς τους που στη σημερινή πλατεία που τότε ήταν αλώνι, με γλέντι που άρχιζε από το μεσημέρι, με αυτοσχέδια μασκαρέματα, πειράγματα, ξεφάντωναν με το άναμμα της φωτιάς, τραγουδώντας με το στόμα, χορεύοντας.