Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Στην πιο επώδυνη οικονομική κρίση, που περνάει η Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να κυβερνήσει τη χώρα, εμπνέοντας την κοινωνία με τις θέσεις της.
Το ΛΑ.Ο.Σ. είναι ένα άλλο κόμμα, που έχει ταυτίσει την πολιτική του ύπαρξη με την ψήφιση του Μνημονίου.
Η Νέα Δημοκρατία αποβλέπει στο να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να απεμπλακεί από το Μνημόνιο μια ώρα αρχύτερα».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω αν έχετε υπόψιν σας τις νωπές δηλώσεις του κ. Πεταλωτή σε σχέση με τις εκλογές –στο Flash συγκεκριμένα- ο οποίος μίλησε επί πολύ ώρα στην εκπομπή του κ. Κύρτσου και απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο των εκλογών και κάλεσε βασικά τη Ν.Δ., την αξιωματική αντιπολίτευση να συμπεριφερθούν πιο θεσμικά σ’ αυτό το θέμα. Είπε βεβαίως ότι οι εκλογές δεν συμφέρουν τον τόπο. Επειδή υπάρχει αυτή η εκλογολογία και αυτή η θολή ατμόσφαιρα, γι’ αυτό………

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Χαιρόμαστε που ο κ. Πεταλωτής κατάλαβε, επιτέλους, ότι τα σενάρια, τα οποία διαρρέει η κυβέρνηση και τα διαψεύδει κάνουν κακό στον τόπο. Πρέπει να καταλάβει, επιτέλους, η κυβέρνηση ότι, μ’ αυτή την τακτική, μόνο ζημιά κάνει. Και θέλω εδώ να σας θυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που πάντα έπαιζε με το θέμα των πρόωρων εκλογών. Θέλω να επαναλάβω ότι πριν τις εκλογές του 2007 ζητούσε πάλι πρόωρες εκλογές. Μάλιστα είχε καταθέσει και πρόταση μομφής.
Θέλω, επίσης, να σας θυμίσω το 2009, που εκβίασε με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.
Θέλω, επίσης, να σας πω για τις τελευταίες Αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου πάλι εκβιάστηκε το εκλογικό σώμα να ψηφίσει τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ για να μην πάμε σε πρόωρες εκλογές.
Και θέλω, επίσης, να σας θυμίσω ότι ο τελευταίος βουλευτής, ο οποίος αναφέρθηκε σε θέμα πρόωρων εκλογών, δεν ήταν βουλευτής της Ν.Δ. ή κάποιου άλλου κόμματος, ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μέσα στο Κοινοβούλιο.
Θέλω, επίσης, να σας πω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που διαρρέει, το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που διαψεύδει, τα σχετικά σενάρια, διότι έχει φτάσει η πολιτική του σε αδιέξοδο.
Χαιρόμαστε, λοιπόν, και ελπίζουμε να είναι αληθινό και να το εννοούν. Αλλά, για να μην πουν κάποιοι ότι η Ν.Δ. φοβάται τις εκλογές, επαναλαμβάνω: Πάγια θέση μας είναι ότι είμαστε έτοιμοι, όποτε κι αν αποφασίσουν. Γιατί οι πρόωρες εκλογές είναι μια κίνηση, την οποία μπορεί να κάνει μόνο η κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε δείγματα ότι υπάρχουν διαπλεκόμενα συμφέροντα, επιχειρηματικά και άλλα, τα οποία επιδιώκουν να δημιουργήσουν πολιτικό χάος μέσα από την υποχρέωση της κυβέρνησης να κάνει τις εκλογές, με την ελπίδα να μην υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση και το σχεδιασμό να δημιουργήσουν ένα δικό τους κυβερνητικό σχήμα;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν έχω τέτοιο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε ξέρετε για στελέχη ή δημοσιογράφους που μετέχουν σ’ αυτό……

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν είναι αδιέξοδη η πολιτική της κυβέρνησης, όπως λέτε, συμφωνείτε να παραμείνει στην εξουσία και δεν θέτετε θέμα εκλογών; Γιατί επιμένετε να συνεχίζεται μια αδιέξοδη πολιτική από μία κακή κυβέρνηση;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εμείς, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Ο Αντ. Σαμαράς έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις από τις 7 Ιουλίου. Αν κάποιες από αυτές είχαν εισακουστεί, πιστεύω ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Έχουμε πει, επίσης, ότι θα επικαιροποιήσουμε τις προτάσεις μας με το «Ζάππειο 2», που θα γίνει μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση να αλλάξει μείγμα πολιτικής. Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, με τις οποίες μπορεί να αρχίσει να φαίνεται μια ελπίδα. Σας θυμίζω το θέμα του συμψηφισμού των χρεών του Δημοσίου με τους ιδιώτες. Το θέμα του ΦΠΑ, για το οποίο επιτέλους άκουσαν, έστω και αυτή την ώρα, αλλά να δούμε πως θα εφαρμοστεί και αν θα είναι λειτουργικό. Το θέμα, επίσης, των 50 δις.
Επειδή υπάρχουν διάφορα σχόλια τα οποία ακούγονται, ότι τα δελτία Τύπου είναι εκθέσεις ιδεών και οι προτάσεις μας του Ζαππείου είναι εκθέσεις ιδεών, θέλω να σας πω ότι -για παράδειγμα- στο θέμα των καυσίμων, ο αρμόδιος Τομεάρχης της Ν.Δ., ο βουλευτής κ. Γ. Βλάχος, έκανε χθες μια δήλωση, με την οποία, όχι μόνον επισημαίνει το πρόβλημα, αλλά αναπτύσσει και συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κατάσταση. Θέλουμε, λοιπόν, να πούμε ότι αυτό είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση και μ’ αυτό συνηγορούμε. Εμείς, δεν παίζουμε με τους θεσμούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν το επιδιώξει η κυβέρνηση;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εμείς, αν και όποτε γίνουν εκλογές, πιστεύουμε ότι μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Το καινούργιο πρόγραμμα, που θα βγει, θα είναι το επικαιροποιημένο. Δεν μπορεί κάθε φορά να βγαίνουν τα κόμματα, όποτε νομίζουν και να ζητάνε πρόωρες εκλογές. Θεωρούμε ότι είναι ανεύθυνο. Πρέπει κάποτε να είμαστε υπεύθυνοι σ’ αυτή τη χώρα. Και δεν θα ακολουθήσουμε το ΠΑΣΟΚ σ’ αυτή την ανεύθυνη τακτική που ακολουθεί τόσα χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να μου σχολιάσετε λίγο τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με την απόλυση 120 ατόμων στην Cosmote και τις διαφαινόμενες απολύσεις και στα ΕΛΠΕ.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Έχω μια ανακοίνωση, του αρμόδιου Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του κ. Ν. Νικολόπουλου, που λέει: «Η αποτροπή των απολύσεων, η συγκράτηση της ανεργίας παράλληλα με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων είναι ο πυρήνας της στρατηγικής αντιμετώπισης της κρίσης, με λιγότερο δυνατό οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Για άλλη μία φορά, όμως, η διοίκηση μιας σημαντικής επιχείρησης, όπως η Cosmote, που έχει τοποθετηθεί από την κυβέρνηση, πορεύεται αντίθετα με το στόχο, συντηρώντας το φαύλο κύκλο της ανεργίας και της ύφεσης, λίγες μέρες μετά την προτροπή της κυβέρνησης για μειώσεις μισθών στον ΟΤΕ. Οι απολύσεις στην Cosmote δεν δικαιολογούνται από τα πραγματικά οικονομικά και επιχειρησιακά δεδομένα της εταιρείας. Εκπέμπεται ένα αρνητικό μήνυμα στην αγορά, όταν μία κερδοφόρα επιχείρηση προχωρά σε απολύσεις. Αντιστρατεύεται τη στόχευση της οικονομίας για αξιοποίηση θέσεων εργασίας, για την αναπτυξιακή πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων. Η αναθεώρηση της απόφασης αυτής και η διαβούλευση με τους εργαζομένους είναι ο μόνος δρόμος για την Cosmote».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε υπόψιν σας τα δημοσιεύματα από την «Ελευθεροτυπία» και το «vima.gr» που αναφέρονται σε ρύθμιση του υπουργού Εσωτερικών, του κ. Ραγκούση, σε σχέση με τα χρέη των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία υπερβαίνουν –αν θυμάμαι καλά- τα 230 εκατομμύρια.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Έκανε μία τοποθέτηση σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος, ο κ. Θ. Σκορδάς. Υπάρχουν κάποια στοιχεία οικονομικά, τα οποία μπορώ να σας τα δώσω για να έχετε μία εικόνα τι πραγματικά συμβαίνει. Αυτό που θέλω να πω πάνω σ’ αυτό το θέμα είναι ότι ακόμα και αυτό το κτίριο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα επελέγη στο πλαίσιο της περιστολής εξόδων. Δηλαδή, τα πάρα πολλά κτίρια που υπήρχαν, ενίσχυσαν τα κόστη. Γίνεται μια οικονομία κλίμακας, πέραν του λειτουργικού, και θεωρώ ότι το κόμμα έχει ωφεληθεί πάρα πολύ και από άποψη δράσης και από άποψη διάθεσης των στελεχών του. Γίνονται πάρα πολύ μεγάλες οικονομίες κλίμακας. Επίσης, αυτό το οποίο έχει πει και ο Πρόεδρος στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, όπου ξεκινήσαμε και το θέμα –και μάλιστα και στην αναφορά του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας- είναι ότι στόχος μας είναι η συγκέντρωση χρημάτων από πολλούς. Να γίνει και μία εκστρατεία, ώστε οι οπαδοί και τα μέλη και οι φίλοι της Ν.Δ. να ενισχύσουν οικονομικά. Για πιο συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία -πόσα είναι τα δάνεια, τι εξυπηρετούνται, ποιες οικονομίες κλίμακας έχουν γίνει- εφόσον το ζητάτε, να ετοιμάσω ένα σχετικό θέμα και να σας ενημερώσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτηση είναι άλλη: Αν εσείς συμφωνείτε με τη ρύθμιση των χρεών σας.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτό σας λέω. Επειδή είναι συγκεκριμένα οικονομικά πράγματα, τα οποία δεν γνωρίζω στις λεπτομέρειές τους, αν κάποιος θέλει παραπάνω στοιχεία να τα μαζέψω και να σας τα δώσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν κατάλαβα καλά γι’ αυτό που είπε ο κ. Σαμαράς στην Πολιτική Επιτροπή, ο κ. Καραμανλής σας άφησε άδεια ταμεία;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν το σχολιάζω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς επιμένετε, επειδή τώρα γίνεται μια γενικότερη κουβέντα στο ευρωπαϊκό επίπεδο, σε σχέση με το θέμα της συνταγματικής κατοχύρωσης της λιτότητας -όπως λέτε εσείς- ή συνταγματικής απαγόρευσης υψηλού ποσοστού ελλειμμάτων και δημοσίου χρέους. Εσείς, με αφορμή τη χθεσινή τοποθέτηση…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Έχει τοποθετηθεί ο Πρόεδρος σε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και επιμένετε σε αυτό, ασχέτως των διεργασιών που γίνονται στο ευρωπαϊκό επίπεδο;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτή είναι η θέση μας. Ένα το κρατούμενο είναι αυτό. Δεύτερον, η χθεσινή ανακοίνωση ήταν ξεκάθαρη. Και, μάλιστα, καλέσαμε την κυβέρνηση να πάρει θέση. Εμφανίσαμε τρεις διαφορετικές δηλώσεις υπουργών, η μια από αυτές ήταν η συνέντευξη του κ. Ραγκούση. Θέσαμε τις αντιφάσεις, αλλά δεν πήραμε απάντηση. Μας λέγανε ότι έχουμε μπερδέψει το χρέος, λέει, με το έλλειμμα κ.λ.π. Τα πράγματα είναι απλά: Η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει και αυτή πρέπει να απαντήσει. Υπάρχει θέμα συνταγματικής κατοχύρωσης; Να το ξεκαθαρίσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς επιμένετε σε αυτή τη θέση;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είναι η θέση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Δεν έχει αλλάξει. Την έχει εκφράσει δημόσια -αν θυμάμαι καλά- στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμα και αν επιμένει η Γερμανίδα Καγκελάριος σε αυτό το θέμα…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αφήστε να δούμε τι θα γίνει. Εμείς μιλάμε για το τώρα. Τι θα γίνει αύριο, δεν το ξέρω. Δεν μπορώ να μιλάω για σενάρια. Μιλάω για το τι έχουμε τώρα στα χέρια μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο είναι το στίγμα του κ. Σαμαρά, ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ετοιμάζονται οι θέσεις. Θα ενημερωθείτε έγκαιρα γι’ αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η θέση της Νέας Δημοκρατίας γι’ αυτό το ευέλικτο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που προτείνει η Κομισιόν και ο Ρομπάι;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Το επεξεργαζόμαστε, θέλουμε να το δούμε. Δεν έχω κάτι καινούργιο να σας πω πάνω σε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες, υπήρξε μια τοποθέτηση από τον κ. Καρατζαφέρη. Ξέρω ότι την σχολιάσατε, όμως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην κατέβει αυτόνομα στις εκλογές, ανάλογα με το πότε αυτές θα διεξαχθούν και ανάλογα με τις συνθήκες. Υπήρξε και μια τοποθέτηση σε συνέντευξη του κ. Αβραμόπουλου στην εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», που δεν απέκλειε μετεκλογικές συνεργασίες. Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, σκέφτεται το ενδεχόμενο να συνεργαστεί μετεκλογικά; Και δεν μιλώ μόνο για το ΛΑ.Ο.Σ.. Για το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, τι λέει;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να κάνω μια δήλωση σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το θέμα που ρωτάτε: Στην πιο επώδυνη οικονομική κρίση, που περνάει η Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να κυβερνήσει τη χώρα, εμπνέοντας την κοινωνία με τις θέσεις της.
Το ΛΑ.Ο.Σ. είναι ένα άλλο κόμμα, που έχει ταυτίσει την πολιτική του ύπαρξη με την ψήφιση του Μνημονίου. Η Νέα Δημοκρατία αποβλέπει στο να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να απεμπλακεί από το Μνημόνιο μια ώρα αρχύτερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή την ανακοίνωση τη στείλατε και στον κ. Αβραμόπουλο;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Πηγαίνει σε όλα τα στελέχη του κόμματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτηση που σας έγινε ήταν σαφής από τον κ. συνάδελφο.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Λέω, λοιπόν, το εξής για τη θέση της Νέας Δημοκρατίας: Η σύγκλιση της Κεντροδεξιάς περνάει από τη βάση. Δεν γίνεται με συμφωνίες στην κορυφή, γίνεται από τη βάση. Εμείς στοχεύουμε να πείσουμε τους ψηφοφόρους για το πρόγραμμά μας. Να τους πείσουμε ότι έχουμε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και με βάση αυτό πορευόμαστε. Μας ενδιαφέρει να πείσουμε τον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν διαβάσατε τη χθεσινή δήλωση του κ. Καρατζαφέρη, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην κατέβει αυτόνομα ο ΛΑ.Ο.Σ., σημαίνει κάτι για τη Νέα Δημοκρατία;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Εμείς στοχεύουμε στην κοινωνία, στοχεύουμε στον κόσμο. Θέλουμε να τους πείσουμε ότι η πρότασή μας είναι ικανή να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Και με βάση αυτό πορευόμαστε. Δεν βλέπουμε τίποτε άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό, όμως, κ. Εκπρόσωπε, το αμφισβητεί με έμμεσο τρόπο ο κ. Αβραμόπουλος.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν θεωρώ ότι το αμφισβητεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν θεωρείτε ότι θα είστε αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε γιατί μιλάει για συνεργασία μετεκλογικά;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Λέω ότι ως κόμμα στοχεύουμε στην κοινωνία, προσπαθούμε να πείσουμε την κοινωνία. Αυτός είναι ο στόχος. Δεν νομίζω ότι ο κ. Αβραμόπουλος έχει πει κάτι διαφορετικό από αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να μιλάει ένα στέλεχός σας -και μάλιστα Αντιπρόεδρός σας- για μετεκλογικές συνεργασίες…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Το αν απαντάει σε υποθετικά σενάρια, είναι μια άλλη υπόθεση, στην οποία δεν μπορούμε να σταθούμε και να βγάζουμε συμπεράσματα. Όλα τα στελέχη, μηδέ εξαιρουμένου και του κ. Αβραμόπουλου, θεωρούν αυτό που σας λέω. Ότι εμείς κοιτάμε την κοινωνία, απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Μέσα από εκεί θα περάσει το πρόγραμμά μας. Στόχος μας είναι να πείσουμε τον κόσμο ότι εμείς μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Από εκεί και πέρα δεν κοιτάμε κάτι άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως δεν το έχει καταλάβει ο κ. Αβραμόπουλος;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Άλλο. Νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρο. Για το θέμα αυτό δεν έχω κάτι άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις ίδιες θέσεις έχει εκφράσει και ο κ. Σπηλιωτόπουλος, δεν είναι μόνο ο Αβραμόπουλος.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ότι, τι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι μίλησε για συνεργασίες. Δεν είναι μόνο ένα άτομο, που ενδεχομένως δεν κατάλαβε καλά…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν είπα εγώ αν κατάλαβε κάποιος. Ούτε για ερώτηση –παγίδα- είπα, ούτε αν κατάλαβε καλά, ούτε αν δεν κατάλαβε καλά. Αυτά τα λέτε εσείς. Εγώ λέω το εξής ξεκάθαρο: Όλα τα στελέχη -και εδώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία- λέμε ότι, αυτή τη στιγμή, εμείς κοιτάζουμε την κοινωνία. Απευθυνόμαστε στην κοινωνία και προσπαθούμε να πείσουμε την κοινωνία για το πρόγραμμά μας. Ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Πέραν αυτού ουδέν. Για τη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει κάτι άλλο. Απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Ειδικά για το ΛΑ.Ο.Σ. είναι η δήλωση που σας έκανα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα ρωτήσω το εξής: Έχουμε το φαινόμενο χθες ένας πολιτικός αρχηγός, ο κ. Καρατζαφέρης, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην κατέβει στις επόμενες εκλογές και ξεκινάει μια συζήτηση τι σημαίνει αυτό κ.λ.π. Το μεσημέρι, στην εκπομπή του στο «ΤΗΛΕΑΣΤΥ», είναι κάθετα αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μέσα σε λίγες ώρες, έχει αλλάξει στάση και λέει ότι «εγώ δεν έχω σκοπό να μην κατέβω στις εκλογές. Θα κατέβω κανονικά, είμαι αυτοδύναμος, γιατί έχω μια ανοδική πορεία». Εγώ θέτω το εξής ερώτημα: Είναι αξιόπιστος συνομιλητής για τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Καρατζαφέρης με όλες αυτές τις μετακινήσεις και αλλαγές στάσης μέσα σε λίγες ώρες;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ίσως θα καταντήσω μονότονος, αλλά επιμένετε για ένα πράγμα το οποίο για μας, για τη Νέα Δημοκρατία, δεν υπάρχει. Σας εξηγώ και δεν θέλετε να το καταλάβετε. Θέλετε να πάμε εκεί πέρα που θέλετε…
Αν ο κ. Καρατζαφέρης βγήκε το πρωί σε ένα ραδιόφωνο και είπε «α», βγήκε στην εκπομπή του και είπε «β», είναι θέμα του κ. Καρατζαφέρη και του κόσμου να το κρίνει. Εγώ δεν θα το σχολιάσω αυτό. Ο κόσμος θα κρίνει. Όλες αυτές τις παλινωδίες θα τις κρίνει ο κόσμος. Δεν θα τις κρίνω εγώ.
Εγώ λέω το εξής: Εμείς έχουμε μία στόχευση. Εμείς ως κόμμα κοιτάμε την κοινωνία και απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Πέραν αυτού ουδέν. Αυτούς προσπαθούμε να πείσουμε, αυτός είναι ο στόχος μας. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε την αυτοδυναμία, να εφαρμόσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, αυτό το οποίο θα σχεδιαστεί και θα επικαιροποιηθεί με το «Ζάππειο 2» και από εκεί και πέρα δεν κοιτάμε κάτι άλλο. Οι όποιες προσωπικές απόψεις στελεχών, σε υποθετικές ερωτήσεις, και υποθετικά σενάρια, τι θα γίνει μετά τις εκλογές, δεν μας απασχολούν επί της ουσίας. Η ουσία για μας είναι μία: Αυτό που σας είπα. Πέραν αυτού δεν υπάρχει κάτι άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σαφές αυτό που λέτε και είναι και στο στίγμα σας. Εγώ λέω το εξής: Ότι, με έναν πολιτικό αρχηγό ο οποίος αλλάζει άποψη, …

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Απάντησα γι’ αυτό. Αυτό θα το κρίνει η κοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως είναι ότι υπάρχει μία έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Για μας υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά με τον κ. Καρατζαφέρη. Δεν ξεχνάμε ότι ο κ. Καρατζαφέρης ψήφισε το Μνημόνιο. Για μας αυτό είναι σημαντικό, είναι μείζον. Και το επισημαίνω και στην ανακοίνωσή μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Σαμαράς το έλεγε κατηγορηματικά και σ’ όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με τις δυνάμεις που ψήφισαν το Μνημόνιο.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ακριβώς αυτό λέω κι εγώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το επαναλαμβάνετε και σήμερα; Χθες σας ρώτησα και το αφήσατε μετέωρο…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κάνετε λάθος. Ίσως δεν τοποθετήθηκε έτσι ξεκάθαρα η ερώτηση. Ξαναλέω, λοιπόν: Είναι ξεκάθαρο. Και το τονίζουμε με τη δήλωση που σας έχω διαβάσει. Ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι ένα άλλο κόμμα που έχει ταυτίσει την πολιτική του ύπαρξη με την ψήφιση του Μνημονίου. Δεν είναι ξεκάθαρο; Αυτό που είπα χθες -γιατί με ρωτήσατε αν είναι ακραίο- είναι άλλο. Είπα ότι χαρακτηρισμούς δεν κάνω. Λέω, λοιπόν, ότι για εμάς αυτό είναι μείζον. Και εδώ, επειδή καμιά φορά λένε «μα, ψηφίσαμε μόνο το άρθρο 1, το οποίο αναφέρεται στη χρηματοδότηση», σας θυμίζω ότι δεν είναι έτσι. Ψηφίστηκε επί της αρχής. Επί της αρχής όταν ψηφίζεις ένα νομοσχέδιο, σημαίνει ότι αποδέχεσαι πράγματα…
Ποια συνεργασία; Είπα εγώ για συνεργασία;
Θέλετε να βγάλετε, να πείτε κάτι άλλο το οποίο δεν θα το ακούσετε από μένα. Λέω το εξής: Για μας, αυτή τη στιγμή, ο στόχος είναι ένας και δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Δεν έχουμε τίποτα άλλο στο μυαλό μας πέραν αυτού του στόχου που σας έχω πει. Απευθυνόμαστε στην κοινωνία, κοιτάμε την κοινωνία, μιλάμε με την κοινωνία και προσπαθούμε να την πείσουμε ότι το πρόγραμμά μας είναι εφικτό, δυνατό να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία απλή ερώτηση έχω να κάνω: Είναι συνομιλητής της Νέας Δημοκρατίας ο Γ. Καρατζαφέρης;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι. Μιλάω για τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αυτά, λοιπόν, τα δημοσιεύματα που λένε ότι είναι συνομιλητής μας δεν ευσταθούν. Το έχω πει και χθες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς, ο κ. Καρατζαφέρης έχει ψηφίσει το Μνημόνιο και δεν είναι συνομιλητής σας. Συνομιλητής σας δεν πρόκειται να είναι και κάποιος βουλευτής του κ. Καρατζαφέρη ο οποίος έχει ψηφίσει το Μνημόνιο.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν μιλάμε με κανέναν. Σας είπα: Για μας δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις. Εμείς –είπα- απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Μην το επαναλάβω…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας κουράσω, κ. Εκπρόσωπε, αλλά επειδή καταλάβαμε τη θέση του κόμματος, ότι στόχος του είναι να πάει να πει το πρόγραμμά του και να ψηφιστεί από το λαό. Κι αυτό χωρίς να σκέφτεται συνεργασίες μέχρι τις εκλογές. Και χαρακτηρίζοντας εσείς υποτιθέμενες τις ερωτήσεις που έχουν κάνει οι δημοσιογράφοι στα στελέχη δεν μας αποκλείετε το ενδεχόμενο μετά τις εκλογές να συζητήσετε. Συγγνώμη, λέτε ότι δεν συζητάτε σήμερα.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είμαι σαφής. Για τη Νέα Δημοκρατία, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει δεύτερο πράγμα, δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Κοιτάμε την κοινωνία, μιλάμε στην κοινωνία, απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Τίποτα άλλο δεν υπάρχει για εμάς. Ένας είναι ο στόχος. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Δεν σκεφτόμαστε και δεν ασχολούμαστε με οτιδήποτε άλλο. Εμείς κοιτάμε μόνο αυτό. Τέρμα και τελείωσε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά λέτε «αυτή τη στιγμή», όμως.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή, αυτό κοιτάζουμε. Για μας είναι μείζον θέμα και δεν ασχολούμαστε με κάτι άλλο. Δε μας απασχολεί. Δεν έχουμε μπει στη διαδικασία να το σκεφτούμε, να το συζητήσουμε, να το δούμε ως σενάριο ή ως οτιδήποτε άλλο. Απλά πράγματα. Δεν μας απασχολεί, δεν περνά από το μυαλό μας, δεν έχουμε συζητήσει, δεν υπάρχουν επαφές, δεν υπάρχει τίποτα. Όλα αυτά τα οποία γράφονται δεν ισχύουν. Πάει και τελείωσε. Ο στόχος μας είναι ένας. Ας μην τον επαναλάβω

ndpress@nd.gr