Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας :"Γιατί αντιδρούμε.."

Ανακοινώθηκε με επίσημη εγκύκλιο του ΙΚΑ σήμερα ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα μπορούν να επισκέπτονται με ελεύθερη επιλογή τους ιατρούς ιδιώτες που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ ...
και την αμοιβή της επίσκεψης θα καλύπτει το ΙΚΑ.
Η απόφαση αυτή είναι πρακτικά ανεφάρμοστη και νομικά ευάλωτη, εφ’ όσον δεν υφίστανται ιδιωτικές ιατρικές συμβάσεις με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ ιατροί έχουν συγκεκριμένες ατομικές συμβάσεις βάσει των οποίων έχουν σειρά υποχρεώσεων απέναντι στους ασφαλισμένους αυτών των ταμείων και μόνο.
Συνεπώς δεν έχουν απολύτως καμιά νομική υποχρέωση να ακολουθήσουν τα αναγραφόμενα στην εγκύκλιο του ΙΚΑ.
Δεν έχουν όμως ούτε ηθική, η «πολιτική» υποχρέωση, η ακόμα και προσωπικό συμφέρον να ακολουθήσουν αυτή την εγκύκλιο διότι πρόκειται για καθαρά απεργοσπαστική κίνηση. Όσοι ισχυρίζονται ότι θα έχει μόνιμο χαρακτήρα ψεύδονται. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι το μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση προβλέπει για όλους τους ιατρούς του νέου φορέα (ΕΟΠΥΥ) άλλου είδους συμβάσεις.( συμβάσεις έργου τύπου ΟΑΕΕ) και όχι κατά πράξη και περίπτωση.
Αν παρ’ όλα όσα αναφέρονται πιο πάνω οι ηγεσίες των Υπ. Υγείας και Εργασίας επιμένουν πως έχουν δίκαιο μια απλή κίνηση θα τους δικαιώσει. Ας προσθέσουν στο υπό ψήφιση Ν/Σ την φράση:
«…από την 1η του μηνός (ας βάλουν όποιον θέλουν) οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα καλύπτονται με ελεύθερη επιλογή γιατρού, ο οποίος θα αμείβεται κατά πράξη και περίπτωση…»
Την επομένη δηλώνουμε ότι όλα τα προβλήματα θα λυθούν.
Όπως όλοι αντιλαμβάνεστε οι ιατροί της Κορινθίας δεν θα ακολουθήσουν τον κ. Λοβέρδο και την παρέα του στον ολισθηρό κατήφορο που ακολουθεί.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ