Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

¨Γεφύρι της Άρτας" κατάντισαν τα δημόσια έργα αγροτικής οικονομίας στην Πελοπόννησο


Με κεντρικό μήνυμα την έμφαση στην υγιή και εξορθολογισμένη πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη, ως μοναδικό δρόμο για τις περιφέρειες να αλλάξουν την πλεύση της χώρας και να αποκαταστήσουν το κύρος της που έχει τρωθεί, άνοιξε την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χθες στην Τρίπολη, με την κεντρική εισήγηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος παρουσίασε την κυβερνητική πολιτική για τη δημιουργία των καλαθιών των τοπικών προϊόντων. Παρέστησαν επίσης οι υφυπουργοί κκ. Μιλένα Αποστολάκη και Γιάννης Κουτσούκος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, κ. Γιώργος Κανελλόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ και ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως επίσης και οι βουλευτές κκ Άγγελος Μανωλάκης, Κατερίνα Φαρμάκη, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Λεωνίδας Γρηγοράκος από το ΠΑΣΟΚ και η κ. Έλσα Παπαδημητρίου από την ΝΔ.
Βασική προτεραιότητα της πολιτικής της περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα επιδιώκοντας την στήριξη των παραγωγών των αγροτικών προϊόντων, αλλά και την ορθή προβολή και διακίνησή τους, καταργώντας το κρατικό μονοπώλιο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. "Να δώσετε κύριε Υπουργέ οριστικό τέλος στο κεντρικό μονοπώλιο της αγοράς Αθηνών να μπορεί να διαχειρίζεται τις τιμές και την διανομή των αγροτικών προϊόντων" σημείωσε ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκανδαλίδη.
Παράλληλα ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε και στην ανάγκη αλλαγής πλεύσης όσον αφορά στον προγραμματισμό των έργων καθώς και στην υλοποίηση τους
«Εμείς στην περιφέρεια Πελοποννήσου εξ αρχής διατυπώσαμε την άποψη ότι το βασικότερο στοιχείο στην αναπτυξιακή μας πολιτική, η κυριότερη επιλογή μας είναι το να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας, να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας. Είναι ανεπίτρεπτο για πολλές δεκαετίες κύριε υπουργέ να γίνεται προσπάθεια εκτέλεσης δημοσιών έργων στο χώρο της αγροτικής οικονομίας με τεράστιο προϋπολογισμό και αυτά τα έργα να μην τελειώνουν ποτέ. Και αυτά τα έργα να μην μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Έχουμε πολλά παραδείγματα στην περιοχή μας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων όπου ποτέ δεν υλοποιήθηκαν όπου ποτέ δεν ακούστηκαν οι ώριμες οι συνετές οι ψύχραιμες σκέψεις και απόψεις. Αναφέρω ως παράδειγμα της λίμνη της Τακας στην Αρκαδία. 40 εκατομμύρια έχουν ξοδευτεί μέχρι τώρα χωρίς το έργο να μπορεί να αποδοθεί. Ο εργολάβος έχει πληρωθεί σχεδόν 100% του φυσικού του έργου το οποίο δεν το έχει εκτελέσει. Έλος Κανδήλας πάνω από 60 εκατ. μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν δαπανηθεί για αυτό το σημαντικό έργο και σήμερα δεν λειτουργεί. Και χρειάζονται αρκετά χρήματα ακόμη. Γίνεται αυτή τη στιγμή το μεγάλο φράγμα στα Φιλιατρά. Το επονομαζόμενο και Φιλιτριανό φράγμα. Ξέρετε η μελέτη, μιλάει και για ένα έργο ταμιευτήρα χωρίς να έχουμε προχωρήσει στο επόμενο σχέδιο, στο σχέδιο της δημιουργίας των δικτύων για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως σημαντικό αρδευτικό έργο. Και αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά έργα τα οποία ουσιαστικά σε καμία περίπτωση δεν έχουν σχεδιαστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ώστε να μπορούν πολύ γρήγορα να αποδώσουν. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να σχεδιάζουμε το οποιοδήποτε έργο, τον Ανάβαλο ή οποιοδήποτε άλλο έργο και να μην ξέρουμε το σημαντικό πρόβλημα των νερών και το πώς κινδυνεύει μία ολόκληρη εύφορη περιοχή από αστοχίες και ελλείψεις να ερημοποιηθεί…