Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Αναφορά του Κώστα Κόλλια στη Βουλή για τον Προαστιακό


Αναφορά προς τον Υπουργό Μεταφορών κ. Ρέππα κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, με αφορμή διαμαρτυρία επιβατών για την ταλαιπωρία που υφίστανται στον σταθμό του Κιάτου. Σχετικά με την παρέμβασή του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Θεώρησα υποχρέωσή μου να ενημερώσω το αρμόδιο Υπουργείο για το πρόβλημα που έχει ανακύψει στον τερματικό σταθμό του Προαστιακού στο Κιάτο.
Σύμφωνα με έγγραφο που μου κοινοποιήθηκε, για την επιβίβαση και την αποβίβαση του επιβατικού κοινού χρησιμοποιείται όχι η κεντρική αποβάθρα, στην οποία βρίσκεται και ο χώρος αναμονής, αλλά εκείνη η οποία βρίσκεται έναντι των κοινόχρηστων χώρων.
Το αποτέλεσμα είναι ότι, παρά την ύπαρξη άρτιων εγκαταστάσεων, εκατοντάδες επιβάτες ταλαιπωρούνται καθημερινά εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες.
Πιθανολογώ ότι το ζήτημα έχει ανακύψει από το γεγονός ότι το Κιάτο είναι προσωρινά τερματικός σταθμός, ώστε οι συρμοί κάνουν αναγκαστικά αναστροφή στο σημείο εκείνο. Θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό, παρά ταύτα προώθησα τη διαμαρτυρία των συμπολιτών μου, προκειμένου και το Υπουργείο να συνδράμει για την κατά το δυνατόν ταχύτερη επίλυσή του.
Μετά την αντικατάσταση των συρμών από ηλεκτροκίνητους, έχει βελτιωθεί κατά πολύ η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και έχουν διορθωθεί πολλά προβλήματα και αυτό οφείλω να το αναγνωρίσω.
Πλην όμως, παραμένουν δύο μείζονα ζητήματα, τα οποία με την ευκαιρία της αναφοράς έθεσα στον κ. Υπουργό: η διάρκεια και η πυκνότητα των δρομολογίων.
Ο χρόνος μειώθηκε ελάχιστα με την ηλεκτροκίνηση και πάντως απέχει πολύ από τους χρόνους που είχε ανακοινώσει ο ΟΣΕ. Επιπλέον, η κίνηση αυξάνεται διαρκώς, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνωστισμός, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής, και είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί και άλλο. Θεωρώ ότι πρέπει να πυκνώσει η συχνότητα των δρομολογίων, ώστε η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού να προσεγγίσει υψηλά επίπεδα αντάξια ενός σύγχρονου, οικολογικού, ευρωπαϊκού σιδηροδρόμου