Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Αν οι αριθμοί είναι σωστοί

                                                         
Γράφει η Μάγια Φουριώτη

 Πόσοι είναι οι  επίσημοι ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) στο Νομό Κορινθίας με βάση την προ-Καλλικρατική εποχή;
Δήμος Αγ. Θεοδώρων (1), Ασσου Λεχαίου (1), Βέλου (8), Βόχας (2), Ευρωστίνης (1), Κορινθίων (5) Λουτρακίου - Περαχώρας (1), Νεμέας (4), Ξυλοκάστρου (1), Σαρωνικού (1), Σολυγείας (1), Στυμφαλίας (9), Σικυωνίων (29)!!!!, Τενέας (1), Φενεού (7)
Πόσοι από τους παραπάνω  πρώην δήμους υπέβαλλαν αίτηση και έλαβαν έγκριση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για να την αποκατάστασή τους;

Ο δήμος Σικυωνίων για τους 29 ΧΑΔΑ
Ο δήμος Κορινθίων για  το Πεδίο Βολής και τον ΧΑΔΑ των Εξαμιλίων
Ο Δήμος Τενέας για τους ΧΑΔΑ Αγιονορίου, Κουταλά και Στεφανίου

Οι παραπάνω ΧΑΔΑ έχουν δηλωθεί από τους δημάρχους  ΑΝΕΝΕΡΓΟΙ και  παρουσιάζουν  τους παρακάτω βαθμούς επικινδυνότητας :
19 ΧΑΔΑ του δήμου Σικυωνίων είναι  χαμηλής επικινδυνότητας ( 0-29) και δεν απαιτείται η λήψη μέτρων
10 ΧΑΔΑ του  δήμου Σικυωνίων παρουσιάζουν επικινδυνότητα (30-32)  και απαιτείται η λήψη μέτρων
Το ίδιο ισχύει για όλους τους ΧΑΔΑ του δήμου Κορινθίων και του Δήμου Τενέας : παρουσιάζουν  επικινδυνότητα (30-32) και απαιτείται η λήψη μέτρων.
Τι οφείλουν να κάνουν οι συγκεκριμένοι δήμοι ;
α) να αποκαταστήσουν τους ΧΑΔΑ με ίδια μέσα μέσα σε δύο μήνες από την έκδοση της άδειας αποκατάστασης ( το μέτρημα αρχίζει από 9-12-2010 που εκδόθηκε  το έγγραφο της Π.Π)
β)να ενημερώσουν την ΤΥΔΚ, κλιμάκιο της οποίας θα διενεργήσει αυτοψία και θα πιστοποιήσει την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης.
γ) το πόρισμα της ΤΥΔΚ θα κοινοποιηθεί στη Δ/ση Περιβάλοντος Χωροταξίας και στο Τμήμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του ΥΠΕΚΑ
δ)ο δήμοςοφείλει να τεκμηριώσει την αποκατάσταση με φωτογραφική κάλυψη  πριν και μετά.

Υπάρχει και μια σειρά άλλων μέτρων και δεσμεύσεων καθώς και πρόβλεψη για επιβολή προστίμων για όσους ΟΤΑ δεν τηρήσουν τους όρους των εργασιών αποκατάστασης.
Προσωπικά δεν πιστεύω  ότι το χρονικό περιθώριο επαρκεί για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ μέσα στα τόσα προβλήματα που παρουσιάζει η εφαρμογή του Καλλικράτη.
Είναι καλό όμως να γνωρίζουμε τι ισχύει και ποιές είναι οι υποχρεώσεις των δήμων  του νομού μας. Το κείμενο της απόφασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο ΕΔΩ

Το καίριο ερώτημα που γεννάται όμως,  είναι το εξής:

Τι μέλλει γενέσθαι  με τους  υπόλοιπους ΧΑΔΑ του Νομού  Κορινθίας;
Δεν υπέβαλλαν αίτηση  αποκατάστασης  οι δήμαρχοι ή  θεωρείται πως οι  ΧΑΔΑ τους παραμένουν ενεργοί αψηφώντας  τις κοινοτικές οδηγίες;
Επισκεφθείτε το σύνδεσμο του ΥΠΕΚΑ  ΕΔΩ για να διαπιστώσετε ποιούς ελέγχους έκανε το Υπουργείο  στο νομό μας μέσα στο 2010 σε ΧΑΔΑ και επιχειρήσεις.

Στο ζήτημα των σκουπιδιών μας φέρουμε όλοι ευθύνη και οφείλουμε με τη συμπεριφορά μας να μην επιτείνουμε το πρόβλημα. Οι δήμοι συλλέγουν τα δικά μας σκουπίδια, αυτά που μας βαθμολογούν πόσο πολιτισμένοι είμαστε.
Αν οι αριθμοί είναι σωστοί οφείλουμε όλοι να περιορίσουμε την αλόγιστη κατανάλωση, να συνδράμουμε πρωτίστως  στην ανακύκλωση και να συμπεριφερθούμε - επι τέλους- σαν πολιτισμένοι Ευρωπαίοι πολίτες.
Εμείς πληρώνουμε, αφού εμείς καταναλώνουμε και σκορπίζουμε  ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια μας !!!!!

 
http://ypirxelogos.blogspot.com