Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Ελεύθερος τραμπουκισμός, μια νέα ιδεολογία!






ΠΗΓΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

O ΑΓΡΙΟΣ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ του Κωστή Χατζηδάκη στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα της μεγάλης διαδήλωσης κόντρα στον εργασιακό Μεσαίωνα που επιβάλλουν η τρόικα μαζί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε το κοινό αίσθημα. Είναι προφανές ότι αυτό το είδος της τυφλής αντίδρασης δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να εκφράσει τη λαϊκή αγανάκτηση γι’ αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας. Αντίθετα, μάλιστα, έχει ως αποτέλεσμα να αμαυρώνεται μια διαδήλωση με μαζική συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων και να καλύπτεται επικοινωνιακά από ένα γεγονός που προκαλεί την αποδοκιμασία κάθε πολίτη που σέβεται τη δημοκρατία.
Η ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ, με τον Χατζηδάκη να χτυπιέται αλύπητα, χωρίς κανένας, πλην του άνδρα της ασφαλείας του, να τολμά να εμποδίσει την επίθεση, μεταδόθηκε από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και άφησε σε δεύτερη μοίρα τον όγκο και την ένταση της πορείας που ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Αυτός, πιθανώς, να ήταν και ο πραγματικός στόχοςτης επίθεσης. Μια προβοκάτσια που αποσκοπεί στην επιβολή του φόβου και της αποχής των περισσοτέρων πολιτών για τους οποίους τέτοιες σκηνές λειτουργούν απωθητικά.
ΜΙΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ που καλλιεργείται συνειδητά το τελευταίοδιάστημα στη χώρα μας επιχειρεί να περάσει το μήνυμα της γενικής απαξίωσης του πολιτικού σκηνικού. Η αντίληψη αυτή εξυπηρετεί τους κυβερνώντες, οι οποίοι βολεύονται με τη διάχυση των ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση, δίχως ιδεολογική, πολιτική βάση. Οι πολίτες πρέπει να αντιδράσουν σ’ αυτή τη φασιστική ισοπέδωση και στην ψυχολογία του όχλου, στην οποία κάποιοι επενδύουν για να κάνουν πιο εύκολα τη δουλειά τους.
ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ έχουν βεβαίως μεγάλες ευθύνες γι’ αυτά που συμβαίνουν σήμερα και κάποια στιγμή πρέπει να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να υπερασπιστούν όχι τους εαυτούς τους, αλλά τους θεσμούς που εκπροσωπούν. Ο Χατζηδάκης, θύμα της άγριας προχθεσινής επίθεσης, έχει τη συμπαράσταση όλων στο ανθρώπινο και στο πολιτικό επίπεδο. Δεν νοείται όμως να μην ασκεί το στοιχειώδες δικαίωμα κάθε πολίτη να κάνει μήνυση εναντίον αυτών που του επιτέθηκαν. Ο τρόπος αντίδρασης του θύματος απέναντι στον θύτη στέλνει λάθος μήνυμα. Ανοχή, «κατανόηση», μεγαλοθυμία; Ο,τι απ’ όλα αυτά κι αν βρίσκεται πίσω από την αντίδραση του πρώην υπουργού, δεν βοηθά στην αντιμετώπιση μια φασιστικής
νοοτροπίας που καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα. Εκτός και δεχτούμε ότι θα περάσουμε ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα από την ατιμωρησία των πολιτικών στην ατιμωρησία των τραμπούκων.