Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Απεβίωσε ο "Μίστερ Σούπερ Μάρκετ" Δημήτρης Μαρινόπουλος

Πλήρης ημερών σε ηλικία 92 ετών


Απεβίωσε πλήρης ημερών, σε ηλικία 92 ετών, ο ένας από τους δύο ιδρυτές των επιχειρήσεων της οικογένειας Μαρινόπουλου, ο Δημήτρης Μαρινόπουλος. Ο Δημήτρης Μαρινόπουλος γεννήθηκε το 1919. Διετέλεσε δύο φορές πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), από το 1966 έως το 1970 και από το 1974 έως το 1978.
Ήταν εκείνος που μαζί με το δίδυμο αδελφό του έβαλαν τα πρώτα θεμέλια για την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, μέσα από την ίδρυση της «Φαμάρ Α.Ε.» αλλά και της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Carrefour -Μαρινόπουλος».
Η επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογενείας Μαρινόπουλου ξεκινά στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, ενώ είναι από τους ελάχιστους παραδοσιακούς οικογενειακούς ελληνικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται παρά πάνω από ένα αιώνα στην ελληνική αγορά.
Ήταν Νοέμβριος του 1893 όταν ο Δημήτρης Μαρινόπουλος, από την Ελίκη Αιγιαλείας, ίδρυσε το πρώτο φαρμακείο «Μαρινόπουλος» στη Νεάπολη της Αθήνας. Το 1949 η οικογένεια δημιούργησε τη φαρμακοβιομηχανία «Φαμάρ Α.Ε.», ενώ σήμερα η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Carrefour- Μαρινόπουλος» είναι η μεγαλύτερη από άποψη τζίρου, μεριδίου αγοράς και δικτύου καταστημάτων της ελληνικής αγοράς.
Παράλληλα ο ελληνικός όμιλος έχει επεκτείνει της δραστηριότητές του και στην εστίαση μέσω της Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ Α.Ε., εταιρεία η οποία είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας του ομίλου Μαρινόπουλου με τη Starbucks Coffee International, θυγατρική της εταιρείας Starbucks Coffee Company.
Ενώ μακροχρόνια είναι η συνεργασία της Μαρινόπουλος ΑΕΕ με την εταιρεία Sephora αλλά και η συνεργασία του με τον βρετανικό όμιλο Marks & Spencer plc.

thebest.gr