Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

«Έφυγε» η Τασσώ Καββαδία



 
Πλήρης ημερών, στα 91 της χρόνια, έφυγε από τη ζωή η Τασσώ Καββαδία. Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη, στις 11 το πρωί, από το Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας.
Την καθιέρωσαν οι ρόλοι της «κακιάς'». Πεθερά, αδελφή, νύφη ακόμα και δεσμοφύλακας αναμορφωτηρίου. Όπως έλεγε και η ίδια, «ήμουν αυστηρή, όχι κακιά, αλλά σωστή για τα δεδομένα της εποχής. Δεν είχα άδικο να αντιπαθώ την Τζένη Καρέζη που τα' φτιαξε με τον Κούρκουλο, ο οποίος ήταν αρραβωνιασμένος με την κόρη μου, ή με τον Μάνο Κατράκη που η κομμώτρια Λάσκαρη τον απατούσε και του έτρωγε τα λεφτά».
Η γνωστή ηθοποιός στο θέατρο, πάντως,είχε παίξει ρόλους που κάλυπταν όλο το ρεπερτόριο με εξαίρεση την αρχαία τραγωδία, κάτι που η ίδια δεν επιθυμούσε να κάνει, καθώς «τη σεβόταν πάρα πολύ και ήταν κάτι μουσειακό για εκείνη».
Γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1921 στην Πάτρα.
Σπούδασε πιάνο στην Αθήνα, ζωγραφική και διακόσμηση στο Παρίσι, σκηνογραφία και ενδυματολογία κοντά στο Γιάννη Τσαρούχη και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης κοντά στον Κάρολο Κουν.
Από το 1954 ώς το 1967 εργάστηκε στο ραδιόφωνο ως δημιουργός και εκτελέστρια. Από το 1955 ώς το 1969 εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά ως συντάκτρια του ελεύθερου και καλλιτεχνικού ρεπορτάζ. Επίσης, ασχολήθηκε με λογοτεχνικές και άλλες μεταφράσεις, ενώ έχει εμφανιστεί και στην τηλεόραση. Έπαιξε σε ελληνικές και ξένες παραστάσεις, σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες («Κυριακάτικο ξύπνημα», «Στέλλα», «Διακοπές στην Αίγινα», «Το κλωτσοσκούφι», «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», «Στεφανία», «Καπετάν φάντης μπαστούνι», «Όλγα αγάπη μου», «Η κραυγή μιας αθώας», «Ξύπνα, Βασίλη!», «Μια τρελή τρελή σαραντάρα», «Προς την ελευθερία», «Θηλυκή εταιρεία» κ.ά), ενώ είχε εμφανιστεί και στην τηλεόραση («Ο χήρος, η χήρα και τα χειρότερα», «Παππούδες εν δράσει», «Για μια γυναίκα και ένα αυτοκίνητο κ.ά).
Απέκτησε τρία παιδιά.
Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, σε ανακοίνωσή του, τονίζει:
«Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εκφράζει τη λύπη της για το θάνατο της Τασσώς Καββαδία. Η μεγάλη ηθοποιός μέσα από τους ρόλους, τη θεατρική και κινηματογραφική της πορεία δημιούργησε το δικό της προσωπικό στυλ με το οποίο έχει καταγραφεί στη συλλογική λαική μνήμη ως ξεχωριστή φυσιογνωμία. Ευγενής και ουσιαστική, εργατική και πολυπράγμων η Τασσώ Καββαδία θα παραμείνει αγαπητή διότι ήταν αληθινή».
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς αναφέρει: «Με θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο ενός σημαντικού ανθρώπου του κινηματογράφου, του θεάτρου και των γραμμάτων. Η Τασώ Καββαδία, «η κακιά» του ελληνικού κινηματογράφου, ήταν ένας εξαιρετικά γλυκός άνθρωπος, μια πραγματικά καλή ηθοποιός. Στους οικείους της εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».

ΑΠΕ