Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Ανεμοστρόβιλος "χτύπησε" το Τραγανό Ηλείας - Προβλήματα από την κακοκαιρία στα Ιωάννινα και στη Θεσσαλία.


Ανεμοστρόβιλος έπληξε εκ νέου την Ηλεία, προκαλώντας υλικές ζημιές. Δυνατός ανεμοστρόβιλος "χτύπησε" πριν από λίγη ώρα την περιοχή Τραγανό στην Ηλεία προκαλώντας πανικό και σπέρνοντας τον τρόμο. Απο τον ανεμοστρόβιλο, που είχε ταχύτητα ανέμων 100 χλμ την ώρα, κινδύνευσαν άνθρωποι καθώς ξηλώθηκαν στέγες από οροφές κτιρίων και από αποθήκες που έπεφταν με δύναμη στο έδαφος και ξεριζώθηκαν μεγάλα δέντρα. Μεγάλες είναι οι καταστροφές και στα θερμοκήπια. Από θαύμα δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Στο μεταξύ όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημαντικά προβλήματα έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση που σημειώνεται από τα ξημερώματα στον νομό Ιωαννίνων.
Η συγκοινωνία στην Εγνατία οδό, στο ύψος της Πεδινής, έχει διακοπεί, καθώς τα νερά κάλυψαν το οδόστρωμα. Επίσης, σε δεκάδες σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου έχει διακοπεί η συγκοινωνία από κατολισθήσεις και καθιζήσεις. Μεγάλες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει λόγω υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά, ενώ στο νησί της Λίμνης των Ιωαννίνων για άλλη μία φορά έχουν πλημμυρίσει σπίτια, που βρίσκονται κοντά στη λίμνη. Από το πρωί, μηχανήματα εργάζονται για την αποκατάσταση των συγκοινωνιών, ενώ συνεργεία της πυροσβεστικής σπεύδουν για άντληση νερών, όπου χρειάζεται

Στα Τρίκαλα
Επίσης στην πόλη των Τρικάλων, ο αέρας και η βροχή «γκρέμισαν» το πρωί μαντρότοιχο, μήκους περίπου 20 μέτρων, προς την πλευρά του πρώην στρατοπέδου Παπαστάθη, στην πόλη των Τρικάλων. Δύο από τα αυτοκίνητα, που ήταν σταθμευμένα προς την πλευρά του μαντρότοιχου, καταπλακώθηκαν και υπέστησαν σημαντικές υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στην κατάρρευση του μαντρότοιχου συνετέλεσε και η παλαιότητά του, αλλά και των τελευταίων βροχοπτώσεων και του αέρα.

Καταρρακτώδεις βροχές και στη Βουλγαρία
Καταρρακτώδεις βροχές δημιούργησαν σοβαρά προβλήματa και στη Βουλγαρία, τόσο στην περιοχή της Σόφιας, όσο και στα κεντρικά και δυτικά της χώρας. Η Πολιτική Προστασία κήρυξε «πορτοκαλί» κώδικα σε 14 δυτικές περιφέρειες, ενώ τα τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες από φουσκωμένα» ποτάμια που ξεχειλίζουν γέφυρες, κατολισθήσεις και πλημμυρισμένα υπόγεια και ισόγεια στις πόλεις. Στη Σόφια κρίσιμη είναι η κατάσταση στο νότιο τμήμα του περιφερειακού δρόμου, το οποίο κάλυψαν τα νερά χειμάρρων που κατεβαίνουν με ορμή από το κοντινό βουνό Βίτοσα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ