Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Ε, μετά, πως να μην παραΜΙΡΑΛΑΣ!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 3 - 0

Το ντέρμπι της 11ης αγωνιστικής “βάφτηκε” κόκκινο! Ή καλύτερα, ο Κέβιν Μιραλάς πήρε μόνος του τη μπογιά και έκανε τη... δουλειά του, αφού ο Ολυμπιακός νίκησε με 3-0 τον ΠΑΟΚ και απολαμβάνει την... άνεση της κορυφής. Και με τον Βέλγο επιθετικό να σκόραρει δύο φορές (38΄ και 72΄, το άλλο ο Ρόμενταλ στο 87΄) και να... επιταχύνει τις διαδικασίες ενεργοποίησης της οψιόν αγοράς του. Με δέκα παίκτες για μισή ώρα αγωνίστηκαν οι φιλοξενούμενοι λόγω αποβολής του Ίβιτς (58΄) χάνοντας ουσιαστικά εκεί το ματς.
H... αλχημεία του Ερνέστο Βαλβέρδε να ήταν ο Ουρτάδο στο κέντρο της άμυνας, αλλά άλλο να το λες και άλλο να το βλέπεις! Πολλά τα προβλήματα στην αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού (αφού απουσίαζαν τα ¾ της άμυνας), που όμως λόγω της ασφυκτικής πίεσης των Πειραιωτών στα πρώτα λεπτά δεν φάνηκαν καθαρά, με εξαίρεση τη φάση του 7ου λεπτού όταν και ο Σαλπιγγίδης νίκησε τον Ουρτάδο.
Από την άλλη πλευρά, όμως, και ο Χάβος προτίμησε τον Ζουέλα για το δεξί άκρο της άμυνας με τον αμυντικό του ΠΑΟΚ να αναλαμβάνει το μαρκάρισμα του Ριέρα, τον οποίο και έχασε μόνο μία φορά στο πρώτο 45λεπτο, αλλά ο Ισπανός δεν κατάφερε να σκοράρει με προβολή (6΄). Μετά το 15΄, περίπου, ο δικέφαλος του βορρά, μάλιστα, ισορρόπησε το ματς, έφερε το ρυθμό στα δικά του επίπεδα και περιμένοντας τον αντίπαλο προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τους Ίβιτς και Φωτάκη, οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν ως στόχο να βγάλουν κάθετες πάσες προς τους Βιεϊρίνια και Σαλπιγγίδη.

Στο 18΄ και το 25΄ οι δύο ομάδες είχαν από μία τεράστια ευκαιρία για να ανοίξουν το σκορ, αλλά Πάρντο και Κρέσιτς έσωσαν τις ομάδες τους αντίστοιχα απέναντι σε Φωτάκη και Μιραλάς. Ο Βέλγος επιθετικός ήταν κεφάτος και είχε δυο-τρεις πολύ καλές ενέργειες αλλά δεν πήρε βοήθειες από τους Φετφατζίδη, Φουστέρ (ανύπαρκτος ο Ισπανός) και Ριέρα. Αλλά κυρίως, τον Ντουντού, αφού από τον Ολυμπιακό έλειπε η “πρώτη πάσα” και όλα γίνονταν με ατομικές ενέργειες.

Οι παίκτες του Χάβου, όμως, τη... δική τους τη δουλειά την έκαναν. Πάγωναν το ρυθμό όποτε είχαν την ευκαιρία και προσπαθούσαν με τη μπάλα “κάτω” να αναπτυχθούν υπομονετικά και να “κερδίσουν μέτρα” προς την περιοχή του Πάρντο. Η μόνη στιγμή που χάθηκε η αυτοσυγκέντρωση ήταν η φάση του γκολ του Ολυμπιακού, στο 38΄ όταν ο Βιτόλο έκανε λάθος παράλληλη πάσα και δεν... ήθελε πολύ! Αυτό ξέρουν να το κάνουν οι γηπεδούχοι, αμέσως η μπάλα άλλαξε πόδια ο Γ. Παπαδόπουλος έβγαλε εκπληκτική μπαλιά και έφτασε στον Μιραλάς που με ένα γλυκό πλασέ από το ύψος της μεγάλης περιοχής δεν δυσκολεύτηκε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα και να κάνει το 1-0! Ο ΠΑΟΚ αντέδρασε αμέσως στο 39', φάνηκαν τα αμυντικά προβλήματα των γηπεδούχων που περιγράψαμε παραπάνω Ωραία ατομική ενέργεια του Ιβιτς, η μπάλα όμως πέρασε ελάχιστα άουτ. Μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ αλλά ο Πάρντο ήταν εκεί όταν έπρεπε.
Ο Βαλβέρδε δεν δίστασε να βάλει τον “μικρό” Ποτουρίδη στο δεύτερο ημίχρονο, προωθώντας τον Ουρτάδο στη μεσαία γραμμή. Ο ρυθμός του πρώτου μέρους πήγε περίπατο, ο ΠΑΟΚ άσκησε στα πρώτα λεπτά αρκετή πίεση στην περιοχή του Ολυμπιακού, ενώ δεν έλειψαν και τα νεύρα με τους Ντουντού και Γκαρσία να γλιτώνουν την κόκκινη κάρτα (εάν ήθελε να εξαντλήσει την αυστηρότητα του ο Παμπορίδης που τελικά -ορθώς- τους έδειξε από μία κίτρινη).
Ο Παμπορίδης μετά από αυτή τη φάση έγινε πιο... ευαίσθητος και την... πλήρωσε ο Ίβιτς που αντίκρισε (σωστά κατά τα άλλα) την δεύτερη κίτρινη κάρτα για δυνατό μαρκάρισμα πάνω στον Ουρτάδο. Τα πράγματα δυσκόλεψαν πάρα πολύ για τον ΠΑΟΚ και οι γηπεδούχοι είχαν πλέον την ευκαιρία με παίκτη παραπάνω να γυρίσουν υπομονετικά τη μπάλα αναγκάζοντας τους παίκτες του Χάβου σε ανασταλτικό ρόλο.
Ο Μιραλάς, όμως, δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και ολοκλήρωσε στο 72’ μία πολύ καλή εναλλαγή της μπάλας από Ουρτάδο και Ρόμενταλ στέλνοντας τη στα δίχτυα από το σημείο του πέναλτι. Ο Ουρτάδο έβγαλε τη σέντρα, ο Ρόμενταλ απευθείας έστρωσε στον Μιραλάς κι αυτός με σουτ έκανε το 2-0, αφού η μπάλα βρήκε πρώτα στο δοκάρι του Κρέσιτς. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πάσα του Ρόμενταλ ήταν εκπληκτική!. Ο Βέλγος επιθετικός έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών του Ολυμπιακού, ενώ λίγο αργότερα λίγο έλειψε να σημειώσει και μία ασίστ αλλά το πλασέ του Φουστέρ ανακόπηκε πάνω στη γραμμή.
Οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν πια τις δυνάμεις για να κυνηγήσουν την ανατροπή του σκηνικού και στερούνταν πλέον και από “πάθος”, κάτι που μπορούσε να διακρίνει κανείς μόνο στο πρόσωπο του Πάμπλο Γκαρσία. Ο Χάβος δεν ρίσκαρε αλλά με την προσθήκη των Μπουσαϊντί, Ελ Ζαρ και Μουσλίμοβιτς περίμενε να πάρει περισσότερη φρεσκάδα. Αυτό, όμως, όχι μόνο δεν το είδε στην πράξη, αλλά όταν στο 87' ο Ολυμπιακός βρήκε κενό χώρο πέτυχε και τρίτο γκολ αυτή τη φορά με τον Ρόμενταλ που έκανε ένα υπέροχο τελείωμα. Ο Ντουντού έβγαλε πάσα στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΟΚ, ο ρόμενταλ μόνος του με τον Κρέστιτς δεν συγχωρεί και κάνει το 3-0. Στην φάση φαίνεται πως χτύπησε ο μαλεζάς, μιας και φάνηκε πως έπαθε θλάση.
Θα ήταν άδικο για τον ΠΑΟΚ, αλλά οι “ερυθρόλευκοι” είχαν ευκαιρίες και για τέταρτο γκολ.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Πάρντο, Μοντέστο (88΄ Γκαλίτσιος), Αβρ. Παπαδόπουλος, Ουρτάδο, Ντουντού, Γ. Παπαδόπουλος (46΄ Ποτουρίδης), Φετφατζίδης (66΄ Ρόμενταλ), Φουστέρ, Ριέρα, Μιραλάς
ΠΑΟΚ (Μάκης Χάβος): Κρέσιτς, Ζουέλα (68΄ Μπουσαϊντί), Τσιρίλο, Μαλεζάς, Σακελλαρίου, Βιτόλο, Γκαρσία, Φωτάκης (74΄ Ελ Ζαρ), Ίβιτς, Βιεϊρίνια, Σαλπιγγίδης (76΄ Μουσλίμοβιτς)
 sportnet