Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Υπ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου - Δημήτρης Δράκος «Δεν θα ποδηγετήσουν Κοινωνία και Αυτοδιοίκηση, με Δούρειους Ίππους»

 














ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» (30/10/2010)
Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ποια είναι τα μηνύματα που εισπράττετε από την κοινωνία; Πως αξιολογείτε το δίλημμα που έθεσε ο Πρωθυπουργός «ΠΑΣΟΚ ή εκλογές»;
Η κοινωνία μας ζει σε εποχή έντονης ανασφάλειας. Όπου και αν πήγα στην Πελοπόννησο, εδώ και τρεις μήνες, πόλη η χωριό, παντού οι πολίτες φοβούνται ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες, ακόμη πιο σκληρά μέτρα από την κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα φόβο, που επιβεβαιώθηκε από το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός στη διακαναλική συνέντευξη. Ο πολίτης όμως δεν ξεγελιέται, ούτε και σύρεται σε εκβιασμούς. Αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στις λάθος επιλογές της και ότι πλέον, οι σχεδιασμοί στα υπουργικά γραφεία, αφορούν όχι στη διάσωση της Οικονομίας, αλλά στο στην ανάσχεση του κύματος λαϊκής δυσαρέσκειας που πρόκειται να εκδηλωθεί στην κάλπη στης 7ης Νοεμβρίου. Με άλλα λόγια, στόχος της κυβέρνησης είναι να τραβήξει το λαό μέσα στη δική της πολιτική και επικοινωνιακή περιδίνηση, καθιστώντας τον, μέρος του προβλήματος. Ο λαός θα σταθεί όρθιος όμως και θα στείλει μήνυμα ενάντια στην πολιτική της οικονομικής ασφυξίας και της κοινωνικής οπισθοδρόμησης. Ταυτόχρονα, θα στείλει μήνυμα υπέρ μίας άλλης πολιτικής. Μίας πολιτικής με ξεκάθαρα αναπτυξιακή κατεύθυνση, σαν αυτή που προτείνουμε εμείς στο συνδυασμό ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.
Οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προοιωνίζουν ντέρμπι. Προβληματίζεστε;
Μοναδική μας έγνοια είναι να πιάσουμε στην Περιφέρεια δουλειά από το νέο χρόνο και να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα δώσουν ανάσα στον πολίτη και προοπτική στον τόπο. Αυτή η αναμέτρηση, δεν αποτελεί για μένα στοίχημα προσωπικής φιλοδοξίας, πόσο μάλλον ματαιοδοξίας. Η προσπάθειά του συνδυασμού μας στηρίζεται σε μία ισχυρή βάση συλλογικότητας και προτάσσει ένα συνολικό όραμα για την Πελοπόννησο που εγγυάται την ανάπτυξη σε τρία εξίσου σημαντικά επίπεδα, οικονομικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό. Με μία Δυνατή Ομάδα στελεχών, με πρώτους τους πέντε Αντιπεριφερειάρχες μας, Νίκο Ταγαρά στην Κορινθία, Βασίλη Σωτηρόπουλο στην Αργολίδα, Παναγιώτη Φαρλέκα στην Λακωνία, Σωτήρη Παναγιωτόπουλο στην Μεσσηνία και Κώστα Μανδρώνη στην Αρκαδία, με μία ομάδα περιφερειακών συμβούλων που διακρίνονται για την πείρα και τη γνώση τους στα αυτοδιοικητικά, αλλά πάνω απ’ όλα, με τη στήριξη και συμμετοχή του λαού, που εκδηλώνεται με αυθορμητισμό σε κάθε στάση των περιοδειών μας, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πράξη τη ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ.
Τελικά έχει ακυρωθεί το αυτοδιοικητικό περιεχόμενο των εκλογών του Νοεμβρίου; Το ΠΑΣΟΚ σας κατηγορεί ότι με δική σας ευθύνη φτάσαμε να ψηφίζουμε με όρους εθνικών εκλογών.
Καταρχήν, η Αυτοδιοίκηση είναι ένας κατεξοχήν πολιτικός χώρος. Παράλληλα όμως, ο συνδυασμός μας έχει καθαρά αυτοδιοικητική ταυτότητα. Σας είπα πριν ότι οι Αντιπεριφερειάρχες και οι σύμβουλοί μας, είναι πρόσωπα αναγνωρισμένα στην Αυτοδιοίκηση. Θα μου επιτρέψετε να πω, ότι ακόμη και η δική μου παρουσία ως επικεφαλής, με την πείρα μου ως νομάρχη Μεσσηνίας επί δεκατρία χρόνια και προέδρου της ένωσης των Ελλήνων νομαρχών τα τελευταία τέσσερα, πιστοποιεί ότι η καρδιά μας χτυπά αυτοδιοικητικά. Εμείς μιλάμε πρωτίστως για την Πελοπόννησο και για την Αυτοδιοίκηση. Άλλοι είναι εκείνοι που προσπαθούν να συσκοτίσουν την κατάσταση, είτε καλλιεργώντας εκβιαστικά ψευδοδιλήμματα σαν εκείνα που ακούσαμε στη διακαναλική, είτε κάνοντας χρήση Δούρειων Ίππων, όπως είναι η υποψηφιότητα του αντιπάλου μας κ. Τατούλη, προκειμένου να ποδηγετήσουν την Αυτοδιοίκηση, σε μία κρίσιμη για ολόκληρη την Κοινωνία περίοδο. Καταλαβαίνετε φυσικά, ότι λόγω της άμεσης σύνδεσης Αυτοδιοίκησης και Κοινωνίας, όταν ποδηγετείς την πρώτη, άμεσα, ποδηγετείς και τη δεύτερη.
Πιστεύετε ότι η αντιμνημονιακή σημαία με την οποία καταβαίνει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας;
Όφελος της Κοινωνίας, και χρέος δικό μας είναι να βγούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τις συμπληγάδες της βαθιάς ύφεσης. Γι’ αυτό και ο δικός μας συνδυασμός λέει όχι στη μιζέρια και την κακοδαιμονία που φέρνει το μνημόνιο και ναι στην Ανάπτυξη και την Πρόοδο. Ιδιαίτερα δε για την Πελοπόννησο, είναι πολύ κρίσιμο να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, στη βάση της προώθησης μίας νέας αναπτυξιακής πολιτικής με οφέλη για όλους. 
Πρόσφατα η κα. Πιπιλή χαρακτήρισε τον κ. Τατούλη ως «κήνσορα» της πολιτικής, κατηγορώντας τον ευθέως ότι ο ίδιος έχει φροντίσει να κάνει χρήση όλων των ευνοϊκών νόμων, με αποτέλεσμα να πληρώνετε από δύο  μισθοδοσίες. Ποιο είναι το σχόλιο σας;
Ο κ. Τατούλης βρέθηκε εγκλωβισμένος μέσα στη δική του παγίδα, εκείνη της περιφερόμενης ηθικολογίας. Του είναι πολύ εύκολο να υποστηρίζει το Μνημόνιο, το κόψιμο των συντάξεων και τη μείωση των εισοδημάτων, όταν ο ίδιος έχει φροντίσει να παίρνει μία σύνταξη και έναν παχυλό μισθό, κάνοντας χρήση συντεχνιακών νόμων, κινούμενος ουσιαστικά στα όρια της νομιμότητας. Αν μη τι άλλο, οι προσωπικές επιλογές του κυβερνητικού υποψηφίου, είναι υποκριτικές και θα κριθεί και γι’ αυτό από τους Πελοποννησίους.