Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Συμπληρώνεται το παζλ των υποψήφιων περιφερειαρχών


Τις αμέσως επόμενες μέρες θα συμπληρωθεί το «παζλ» με τις υποψηφιότητες που θα στηρίξουν τα πολιτικά κόμματα, στις 13 περιφέρειες της χώρας, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τις υπάρχουσες πληροφορίες και ενόψει των σχετικών ανακοινώσεων που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ την Κυριακή, στο Εθνικό του Συμβούλιο, ο χάρτης των υποψηφιοτήτων στις περιφέρειες της χώρας διαμορφώνεται ως εξής:
Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη:
Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Η ΝΔ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Γιώργου Δακή, το δε ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμη επιλέξει ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται τον τελευταίο καιρό: Δηλαδή ανάμεσα στον Αλέκο Αθανασιάδη, τον Πάρη Κουκουλόπουλο, τον Ρούλη Κοκελίδη, τον Νίκο Σαμαρά, τον Γιάννη Στρατάκη και τον Λευτέρη Τζιόλα. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητα του Αντώνη Τσάκωνα.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ στηρίζουν την υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη. Στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το κλίμα και συνεχίζουν να ακούγονται τα ονόματα του Γιάννη Μαγκριώτη, του Γιώργου Φλωρίδη, του Χάρη Καστανίδη, του Μάρκου Μπόλαρη, του Νίκου Γιαννόπουλου και του Βασίλη Γερανίδη.
Το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Θεοδόση Κωνσταντινίδη. Η Δημοκρατική Αριστερά ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Ασημίνας Ξηροτύρη.
Στην Αττική: Το ΠΑΣΟΚ κρατάει ακόμη κλειστά τα χαρτιά του με πολλά ονόματα να ακούγονται, ονόματα είτε αυτοδιοικητικών στελεχών, όπως οι Γιάννης Σγουρός και Γιάννης Μίχας, είτε σημερινών υπουργών, όπως αυτό της κ. Τίνας Μπιρμπίλη κ.α.
Η ΝΔ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του γιατρού Βασίλη Κικίλια, οι Οικολόγοι Πράσινοι του ακτιβιστή Κώστα Διάκου, ενώ ο ΛΑΟΣ πιθανότατα θα ανακοινώσει τον Μάκη Βορίδη.
Το ΚΚΕ υποστηρίζει το βουλευτή του Θανάση Παφίλη, η Δημοκρατική Αριστερά κατεβάζει τον Γρηγόρη Ψαριανό και ως ανεξάρτητοι, αν δεν πάρουν το χρίσμα από κομματικό μηχανισμό, ακούγεται ότι θα κατέβουν ο Γιάννης Δημαράς και ο Αλέκος Αλαβάνος.
Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Η ΝΔ ανακοίνωσε ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Λέσβου Παύλου Βογιατζή. Το ΠΑΣΟΚ εξετάζει πολλές εναλλακτικές λύσεις, ακούγονται δε κατά καιρούς τα ονόματα της Ελπίδας Τσουρή, του Νάσου Γιακαλή, του Δημήτρη Καπετανά, του Αντώνη Κοτσακά, αλλά και του Δημήτρη Χαλκιώτη. Από την πλευρά του, το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή και ευρωβουλευτή Στρατή Κόρακα.
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Αν και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, η υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη ακούγεται ως η πλέον ισχυρή για το ΠΑΣΟΚ, ενώ στη ΝΔ ακούγεται το όνομα του Μπάμπη Κόκκινου, πρώην Περιφερειάρχη.
Το ΚΚΕ στηρίζει την υποψηφιότητα της Λίλας Καφαντάρη και οι Οικολόγοι Πράσινοι μαζί με τη Δημοκρατική Αριστερά υποστηρίζουν τον Νίκο Χρυσόγελο.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Στο ΠΑΣΟΚ ακούγονται τα ονόματα του υφυπουργού Απόστολου Κατσιφάρα, του νυν νομάρχη Δημήτρη Κατσικόπουλου και του νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου.
Στη ΝΔ ακούγονται οι Σπύρος Λιβανός και Νίκος Νικολόπουλος. Το ΚΚΕ κατεβάζει τον Νίκο Καραθανασόπουλο.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου: Η ΝΔ στηρίζει την υποψηφιότητα του Αλέκου Καχριμάνη, ενώ στο ΠΑΣΟΚ πιθανολογείται η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Αργύρη. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε τον Κώστα Κωτσαντή.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας: Η ΝΔ στηρίζει την υποψηφιότητα του Κώστα Αγοραστού, στο δε ΠΑΣΟΚ δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Τα ονόματα που θεωρούνται υποψήφια για το χρίσμα είναι του Απόστολου Παπατόλια, νυν νομάρχη, του νυν περιφερειάρχη Πελοποννήσου Φώτη Χατζιμιχάλη, του Βασίλη Έξαρχου και του Έκτορα Νασιώκα.
Το ΚΚΕ στηρίζει τον συνδικαλιστη Βαγγέλη Μπούτα, ο ΛΑΟΣ έχει να επιλέξει ανάμεσα στους Αστέριο Ροντούλη, Παύλο Μαρκάκη και Κώστα Καρδαρά.
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Στο ΠΑΣΟΚ ακούγονται τα ονόματα της Άντζελας Γκερέκου και του Παναγιώτη Σκληρού. Η ΝΔ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Σπύρου Σπύρου και το ΚΚΕ την υποψηφιότητα του Θεόδωρου Γουλή.
Στην Περιφέρεια Κρήτης: Στο ΠΑΣΟΚ ακούγονται τα ονόματα του υφυπουργού Σταύρου Αρναουτάκη και της νυν νομάρχου Βαγγελιώς Σχοιναράκη. Η ΝΔ έδωσε το χρίσμα στον Γιάννη Πλακιωτάκη και το ΚΚΕ στον Στέλιο Ορφανό. Ως ανεξάρτητος με τη συνδρομή της Δημοκρατικής Αριστεράς θα κατέβει ο Αντώνης Ανηψιτάκης. Άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο διαγραφείς από τη ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου: Η ΝΔ έδωσε το χρίσμα στο νομάρχη Μεσσηνίας και πρόεδρο της ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκο.
Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν και εφόσον θα στηρίξει τον ανεξάρτητο (πρώην βουλευτή της ΝΔ) Πέτρο Τατούλη, ή αν θα κατεβάσει δικό του υποψήφιο. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Νίκου Γόντικα. Τον κ. Τατούλη στηρίζει ο ΛΑΟΣ.
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Στο ΠΑΣΟΚ ακούγονται τα ονόματα της υπουργού Κατερίνας Μπατζελή, του νυν νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά, αλλά και της Κατερίνας Περλεπέ-Σηφουνάκη.
Στη ΝΔ το πεδίο ξεκαθάρισε και υποψήφιος θα είναι ο Θανάσης Χειμάρας, το δε ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Γιώργου Μαρίνου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ως ανεξάρτητος, αλλά με τη στήριξη της ΝΔ, κατεβαίνει ο Γιώργος Παυλίδης, ενώ στο ΠΑΣΟΚ ακούγονται τα ονόματα του Παναγιώτη Σγουρίδη, του Άρη Γιαννακίδη και του Μιχάλη Τιμοσίδη. Από το ΚΚΕ ανακοινώθηκε, ήδη, η υποψηφιότητα του Χρήστου Τρέλλη.