Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Ο Εκλογικός χάρτης στα μέτρα του ΠΑΣΟΚ


ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ , ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ και ΕΝΤΑΞΗ

ΠΗΓΗ : ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ Του Γιώργου Φράγκου

Εκλογικό κουστούμι στα μέτρα του έκοψε το ΠΑΣΟΚ, με την ανακοίνωση της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας από το υπουργείο Εσωτερικών. Στην Ιπποκράτους διαχώρισαν, με το βλέμμα στραμμένο κατ’ αρχήν στις περιφερειακές - δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου και αργότερα σ’ αυτές των βουλευτικών, σε επιμέρους ενότητες τις «κρίσιμες» νομαρχίες Αθηνών, Πειραιώς, Καβάλας, Κεφαλληνίας, Μαγνησίας.
Με το ίδιο σκεπτικό, δηλαδή το εκλογικό όφελος, ανεδείχθησαν σε περιφερειακές ενότητες οι νομαρχίες Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ενώ εντάχθηκαν διάφοροι οικισμοί και τοπικά διαμερίσματα όπου το ΠΑΣΟΚ διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία, σε δήμους-βαρόμετρα όπως η Πάτρα, το Ηράκλειο και η Λάρισα.
Οι συγκεκριμένες αλλαγές και ενσωματώσεις, που φαινομενικά παρουσιάζονται ως αδιάφορες, έχουν να κάνουν με την ανάδειξη όσων περισσοτέρων «πράσινων» περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων.
Αυτό ακριβώς το σχέδιο εξυπηρετεί η κατάτμηση των σημερινών διοικητικών ενοτήτων, αφού ευνοούνται (με την εκλογή περισσότερων για παράδειγμα περιφερειακών συμβούλων) περιοχές όπως η Δυτ. Αθήνα, όπου παραδοσιακά το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά. Γιατί διαφορετικά δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει τέσσερα κομμάτια, από δύο που είναι σήμερα η Νομαρχία Αθηνών, ή δύο, από ένα που είναι τώρα, η Νομαρχία Πειραιά.
Με την ενίσχυση σε αριθμό συμβούλων ενοτήτων - κλειδιά, το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να εξουδετερώσει τα όποια πλεονεκτήματα μπορεί να διαθέτει η ΝΔ (βοηθούσης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης) στις περιφέρειες της πάλαι ποτέ Α’ Αθηνών και Α’ Πειραιώς.
Επιδεικνύοντας γνώσεις υψηλής εκλογικής ραπτικής, τα στελέχη της Ιπποκράτους (έχουν την καλύτερη σχολή από την εποχή Αυγερινού) εντόπισαν νωρίς τις αδυναμίες του τρόπου εκλογής των νέων περιφερειακών και δημοτικών οργάνων και των περιοχών που χαρακτηρίζονται ως προβληματικές για τη σημερινή κυβέρνηση.
Ετσι, αποφάσισαν, όπως προαναφέραμε, να δώσουν «μπόνους» αιρετών σε ελάσσονες περιφέρειες, όπου το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου διατηρεί τις δυνάμεις του, επιδιώκοντας παράλληλα να κατακτήσουν και τις μείζονες ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος αυτών.
Ηδη το μεγάλο στοίχημα είναι να κερδηθούν οι 11 από τις 13 περιφέρειες και να επωφεληθούν από την υποψηφιότητα του Πέτρου Τατούλη στην Πελοπόννησο, ενώ θεωρούν δεδομένη την απώλεια της Κεντρικής Μακεδονίας από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.
Στις αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας θα υπάρξει συνέχεια, αφού πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, μέχρι το τέλος του χρόνου, τον νέο εκλογικό νόμο που θα διαθέτει γερμανική νοοτροπία, δηλαδή θα προβλέπει τη θέσπιση μονοεδρικών περιφερειών.
Εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο, αν ληφθεί υπόψη ότι η Γερμανία είναι ένα ομόσπονδο κράτος, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (τοπικά κοινοβούλια).
Από τα βασικά στοιχεία του νόμου Ραγκούση θα είναι οι 175 ή 180 (υπάρχει η σκέψη να εκλέγονται πέντε βουλευτές από την ομογένεια) να εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες, που πολλές φορές θα συμπίπτουν με τους δήμους του «Καλλικράτη» και οι υπόλοιποι 120-125 με λίστα που θα καταρτίζουν οι ηγεσίες των κομμάτων.
Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο, μπορεί έτσι να εκλεγεί κάποιος βουλευτής σε μια μονοεδρική του λεκανοπεδίου Αττικής, συγκεντρώνοντας πολύ λιγότερες ψήφους απ’ όσες χρειάζεται κάποιος για ν’ αναδειχθεί δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα!
Οσο για τον πληθυσμό της χώρας, επισήμως ανέρχεται σε 10.964.020 συμπεριλαμβανομένων και των νόμιμων μεταναστών.