Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό

ΠΗΓΗ : AΠE
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν το απόγευμα οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας,αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες ενάντια στις αλλαγές του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού τους συστήματος, που προβλέπει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων.
Με κεντρικό σύνθημα «Στοπ στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού» και «Οχι στην εξαθλίωση», οι ένστολοι έκαναν και πορεία με τις στολές τους, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στην «αιφνιδιαστική», όπως την χαρακτήρισαν, τακτική της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αλλαγές «χωρίς προηγούμενη διαβούλευση όπως είχε υποσχεθεί». και ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Οι ομιλητές πρόεδροι των έξι Πανελλήνιων Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας Χρήστος Φωτόπουλος, (αστυνομικοί υπάλληλοι), Δ. Γεωργατζής (αξιωματικοί ΕΛΑΣ), Γιώργος Πυλούρας (υπάλληλοι Πυροσβεστικού Σώματος), Φίλιππος Παντελάκος (αξιωματικοί ΠΣ) Γιώργος Δριβάκος (υπάλληλοι ΛΣ) και Γιώργος Μανωλαδάκης (αξιωματικοί ΛΣ) εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην:
- αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια με 40 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας (από 25+5 πλασματικά)
- ένταξη των νεοεισερχόμενων στα Σώματα Ασφαλείας στο ΙΚΑ από το 2011
- σημαντική μείωση του μισθού (με την κατάργηση των επιδομάτων 13ου και 14ου μισθού).
Οι ομιλητές δήλωσαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να σηκώσουν μονόπλευρα τα βάρη της κρίσης και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για να αποκρουστεί η άδικη επίθεση στον κλάδο τους ενώ τα ταμεία οδηγούνται σε διάλυση αντί να επιστρέψει το κράτος τις οφειλές του στα αποθεματικά, να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή και να διασφαλιστούν νέοι κοινωνικοί πόροι. Οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας δεν είναι δούλοι, ούτε καρπαζοεισπράκτορες.
Η συγκέντρωση διαλύθηκε μετά από δύο ώρες και αφού αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών επέδωσε ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων από το ΚΚΕ, τον ΣΥΝ, το ΛΑΟΣ και την Δημοκρατική Αριστερά ενώ μηνύματα συμπαράστασης απέστειλε ο εκπρόσωπος της ΝΔ για τη Δημόσια Τάξη Νίκος Δένδιας, ο Δ. Αγκαβανάκης από το ΠΑΜΕ και ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος.

Την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού του Δημοσίου, η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας, με τη συμμετοχή και των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Προβλήματα αναμένονται στα αεροπορικά δρομολόγια, λόγω της στάσης εργασίας των ελεγκτών από τις 11.00 έως τις 15.00. Η AEGEAN AIRLINES αναγκάζεται να ματαιώσει 18 σκέλη πτήσεων και να αλλάξει την ώρα αναχώρησης σε άλλες 74. Σε ανακοίνωσή της AEGEAN επισημαίνει ότι θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τους περισσότερους επιβάτες των ως άνω ακυρωμένων πτήσεων προκειμένου να τους προωθήσει σε άλλες πτήσεις του δικτύου της καθώς και να τους ενημερώσει για τις αλλαγές στις ώρες αναχώρησης.

Η Olympic Air ανακοίνωσε ότι λόγω της στάσης εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας 11 το πρωί με 3 το μεσημέρι, αναγκάζεται να τροποποιήσει το πρόγραμμα των πτήσεων, με αποτέλεσμα 14 δρομολόγια από Αθήνα, μετ΄ επιστροφής να ματαιωθούν, ενώ σε 54 σκέλη πτήσεων να αλλάξει η ώρα αναχώρησης.

Με ομαδικές παραιτήσεις απειλούν, εν τω μεταξύ, οι δικαστικοί, εάν δεν αρθεί η υπαγωγή τους στο ΙΚΑ, που προβλέπει το ασφαλιστικό.