Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ



ΠΗΓΗ: KORINTHIAN NEWS

Υπογράφεται σήμερα (Τετάρτη) στις 11:30 το πρωί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσία της Υπουργού κ. Μπατζελή, του Νομάρχη Κορινθίας κ. Ταγαρά, Βουλευτών του Nομού καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου , το συμφωνητικό μεταξύ υπουργείου και εργολάβου για το μεγάλο έργο που αγορά συνολικά στην ανάπτυξη όλης της Κορινθίας, για το φράγμα του Ασωπού.
Μετά από πολλά –πολλά χρόνια, μετά από πολλές δηλώσεις και υποσχέσεις όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, μετά από πολλές καθυστερήσεις και προβλήματα, εμπόδια και «συγκρούσεις» ακόμα, αλλά και μετά από μια σημαντική προσπάθεια αρκετών ανθρώπων του νομού μας που «πάλεψαν» και «κυνήγησαν» το θέμα, το σημαντικότατο αυτό έργο για τους αγρότες της Κορινθίας, αλλά και ανάπτυξης για όλο τον νομό, παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση αναφέρθηκαν στο θέμα με δηλώσεις τους, τόσο ο Κορίνθιος υπουργός Π. Μπεγλίτης, όσο και ο Νομάρχης Κορινθίας Ν. Ταγαράς, λέγοντας και οι δύο ότι το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο, ανήκει σε όλους τους Κορίνθιους και σε όλη την Κορινθία….

Π. Μπεγλίτης:
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Κορινθίας κ. Πάνος Μπεγλίτης, στη συνέχεια των δηλώσεών του και με συνέπεια προς αυτές (11 Μαΐου 2010) ανακοινώνει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την υπογραφή του εργολαβικού συμφωνητικού για τον Ασωπό, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11.30 το πρωί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσία της Υπουργού κ. Μπατζελή, του Νομάρχη Κορινθίας κ. Ταγαρά, Βουλευτών του Nομού καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου. Με αφορμή τα παραπάνω ο κ. Μπεγλίτης δήλωσε τα εξής: «Το μεγάλο αναπτυξιακό έργο του Φράγματος του Ασωπού για την Κορινθία «παίρνει σάρκα και οστά». Πρόκειται για ένα έργο που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία του Νομού μας και θα λύσει το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης νερού για την ύδρευση και την άρδευση. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών και η έναρξη των εργασιών για το Φράγμα του Ασωπού αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Θέλω να υπενθυμίσω τη σθεναρή υποστήριξή μου ως βουλευτής του Νομού και ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για την κατασκευή του έργου. Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα, αυτή η θετική εξέλιξη δεν ήταν αυτονόητη. Χρειάσθηκε μεγάλη προσπάθεια και αποφασιστικότητα για να ληφθεί η τελική πολιτική απόφαση και να διατεθούν οι αναγκαίοι πόροι. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου γιατί αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το έργο και βάρυνε με την απόφασή του στην υλοποίησή του. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την Υπουργό Κατερίνα Μπατζελή και τον Υφυπουργό Μιχάλη Καρχιμάκη για τη σημαντική τους συμβολή και την προσφορά τους στην Κορινθία. Τέλος με αυτή την ευκαιρία θέλω να τονίσω ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σφράγισε με την απόφασή της την υλοποίηση του έργου, για το οποίο, στη διαδρομή του χρόνου, υπήρξαν πολλοί εκείνοι που εργάσθηκαν για να φθάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Ως Κορίνθιος τους ευχαριστώ όλους. Το έργο φτιάχνεται για την Κορινθία και θα ανήκει στον κορινθιακό λαό».

Ν. Ταγαράς:
«Επιτέλους δικαιώνεται ένας αγώνας πολλών ετών. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Κορινθίας, πλέον λύνεται. Υπογράφεται η σύμβαση για το Φράγμα Ασωπού. Ένα τεράστιο έργο, που θα δώσει λύση και σε προβλήματα άρδευσης, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και για ύδρευση, να λύσει περιβαλλοντικά προβλήματα και να αξιοποιηθεί ακόμα και τουριστικά. Οι θετικές επιπτώσεις σίγουρα είναι πολύ μεγάλες… Είναι ένα έργο το οποίο παλέψαμε και ανήκει σε όλη την Κορινθία, ένα έργο το οποίο πιστέψαμε από την αρχή και καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι εδώ. να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινούν σε λίγο τα έργα. Για τα μεγάλα έργα χρειάζονται πολλοί και πολύς χρόνος… Χαίρομαι που ως Νομάρχης συνέβαλα κι εγώ στην κατασκευή αυτού του έργου. Ένα έργο για το οποίο είναι γνωστά τα προβλήματα, οι εμπλοκές και οι καθυστερήσεις που υπήρξαν. Παρόλα αυτά, παλέψαμε, το διεκδικήσαμε και το κερδίσαμε ως Κορινθία και ανήκει σε όλους. Το είχαμε ως πρώτη προτεραιότητα και διεκδίκηση… Χαίρομαι που δικαιώνεται αυτή η μεγάλη προσπάθεια».

Τα στοιχεία του έργου…
Ένα όραμα πενήντα και πλέον χρόνων για τους αγρότες της Κορινθίας, γίνεται πραγματικότητα. Το φράγμα του Ασωπού, το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κορινθίας, ξεκινά. Με απόφαση που έλαβε ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Διβάρης, με ημερομηνία 28/05/2010, ενέκρινε την υπογραφή συμφωνητικού με την ανάδοχο εταιρία κατασκευής του φράγματος Ασωπού ΄΄ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε΄΄. Για την ωρίμανση του έργου, απαιτήθηκε ένα πλήθος μελετών συνολικού κόστους 2.980.000 ευρώ. Η προμελέτη, κόστους 880.000€, χρηματοδοτήθηκε το 1999 και αποπληρώθηκε το 2009. Το 2003, χρηματοδοτήθηκε η οριστική μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε το 2006 και το κόστος της ανήλθε στα 2.100.000€. Το έργο χρηματοδοτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2006 και δημοπρατήθηκε το Μάιο του 2007. Μετά τη δικαστική διαδικασία, στην οποία προσέφυγαν συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε την επαναδημοπράτηση του έργου στις 31 Οκτωβρίου 2008, όπου ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η εταιρία ΄΄ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε΄,΄ με ποσοστό έκπτωσης 44,62%. Ο συνολικός προϋπολογισμός, ανέρχεται στα 58.750.000 €, από τα οποία 1.500.000 € αφορούν στις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων που απαιτούνται και τα 2.500.000 € στο κόστος των τεχνικών συμβούλων. Πρόκειται για ένα χωμάτινο φράγμα με αργιλικό πυρήνα στεγάνωσης, ύψους 68 μέτρων, που θα κατασκευαστεί στα όρια των Δήμων Σικυωνίων και Βέλου, ανάμεσα στα χωριά Παραδείσι και Στιμάγκα. Το μήκος της στέψης του φράγματος θα είναι 425μ, το μέγιστο πλάτος στη βάση του θα φθάνει τα 450μ, ενώ ο όγκος του επιχώματος θα είναι 4.000.000 κυβικά μέτρα. Ο συνολικός όγκος αποθήκευσης του φράγματος, θα είναι 29.100.000 κυβικά μέτρα και με τη συνεχή ροή του ποταμού υπολογίζεται ότι θα αξιοποιούνται 41.000.000 κυβικά μέτρα νερού κάθε χρόνο. Για τη μεταφορά του νερού προς τα υφιστάμενα δίκτυα άρδευσης, θα κατασκευασθεί κεντρικός αγωγός μήκους 4.100 μέτρων και διατομής 1,2 μέτρων. Με την κατασκευή του φράγματος, αξιοποιούνται τα νερά του ποταμού Ασωπού. Με την ολοκλήρωση του έργου, πρόκειται να αρδευτούν 50.000 στρέμματα καλλιεργούμενης έκτασης, στην πεδινή Κορινθία, και να εξυπηρετηθούν περισσότερες από 4.000 αγροτικές οικογένειες. Με το φράγμα Ασωπού, εξασφαλίζεται η τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής με νερό άρδευσης, άριστης ποιότητας, δίνοντας έτσι νέα δυναμική στην ανάπτυξη της γεωργίας, προστατεύοντας παράλληλα τις πεδινές γεωτρήσεις από τον κίνδυνο της υφαλμύρωσης. Ο απαιτούμενος χρόνος κατασκευής του έργου είναι 36 μήνες από την έναρξή του».