Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Υπεγράφει η σύμβαση για τον Ασωπό


Στις 11.30 το πρωί παρουσία του Νομάρχη Κορινθίας κ. Νίκου Ταγαρά, υπεγράφη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την Υπουργό κ. Κατερίνα Μπατζελή και τον Ανάδοχο, της εταιρείας Ιόνιος Α.Ε, κ. Γιάννη Μαρούλη η Σύμβαση για την κατασκευή του φράγματος Ασωπού.
Το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο αναπτυξιακό έργο της Κορινθίας, ξεκινά τυπικά και ουσιαστικά. Το έργο είναι ύψους 31,5 εκατ. Ευρώ και θα υλοποιηθεί σε διάρκεια 36 μηνών. Επίσης κατά τη διάρκεια του έργου θα δημιουργηθούν 250 νέες θέσεις εργασίας
Για την ωρίμανση του έργου, απαιτήθηκε ένα πλήθος μελετών συνολικού κόστους 2.980.000 ευρώ. Η προμελέτη, κόστους 880.000€, χρηματοδοτήθηκε το 1999 και αποπληρώθηκε το 2010. Το 2003, χρηματοδοτήθηκε η οριστική μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε το 2006 και το κόστος της ανήλθε στα 2.100.000€. Το έργο χρηματοδοτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2006 από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και δημοπρατήθηκε το Μάιο του 2007.
Μετά τη δικαστική διαδικασία, στην οποία προσέφυγαν συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε την επαναδημοπράτηση του έργου στις 31 Οκτωβρίου 2008, με νέα χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΄΄Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013΄΄ .
Ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η εταιρία ΄΄ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε΄,΄ με ποσοστό έκπτωσης 44,62%. Ο συνολικός προϋπολογισμός, ανέρχεται στα 58.750.000 €, από τα οποία 1.500.000 € αφορούν στις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων που απαιτούνται και τα 2.500.000 € στο κόστος των τεχνικών συμβούλων. Πρόκειται για ένα χωμάτινο φράγμα με αργιλικό πυρήνα στεγάνωσης, ύψους 68 μέτρων, που θα κατασκευαστεί στα όρια των Δήμων Συκιωνίων και Βέλου, ανάμεσα στα χωριά Παραδείσι και Στιμάγκα.
Το μήκος της στέψης του φράγματος θα είναι 425μ, το μέγιστο πλάτος στη βάση του θα φθάνει τα 450μ, ενώ ο όγκος του επιχώματος θα είναι 4.000.000 κυβικά μέτρα. Ο συνολικός όγκος αποθήκευσης του φράγματος, θα είναι 29.100.000 κυβικά μέτρα και με τη συνεχή ροή του ποταμού υπολογίζετα,ι ότι θα αξιοποιούνται 41.000.000 κυβικά μέτρα νερού κάθε χρόνο. Για τη μεταφορά του νερού προς τα υφιστάμενα δίκτυα άρδευσης, θα κατασκευασθεί κεντρικός αγωγός μήκους 4.100 μέτρων και διατομής 1,2 μέτρων. Ο απαιτούμενος χρόνος κατασκευής του έργου είναι 36 μήνες. Με την κατασκευή του φράγματος, αξιοποιούνται τα νερά του ποταμού Ασωπού.Με την ολοκλήρωση του έργου, πρόκειται να αρδευτούν 50.000 στρέμματα καλλιεργούμενης έκτασης, στην πεδινή Κορινθία, και να εξυπηρετηθούν περισσότερες από 4.000 αγροτικές οικογένειες. Με το φράγμα Ασωπού, εξασφαλίζεται η τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής με νερό άρδευσης, άριστης ποιότητας, δίνοντας έτσι νέα δυναμική στην ανάπτυξη της γεωργίας, προστατεύοντας παράλληλα τις πεδινές γεωτρήσεις από τον κίνδυνο της υφαλμύρωσης.
«Η κατασκευή του Φράγματος Ασωπού αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου η Αγροτική Ανάπτυξη συναντά την Πράσινη Ανάπτυξη», υπογράμμισε η κ. Μπατζελή. Τονίζοντας τη σημασία του έργου επεσήμανε πως «με προϋπολογισμό 31,3 εκατομμύρια ευρώ και με ορίζοντα τριετίας, δημιουργούμε έναν μεγάλο ταμιευτήρα νερού που θα αξιοποιήσει το υδάτινο δυναμικό του Ασωπού ποταμού για την άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και την παράλληλη προστασία των υδάτινων πόρων από την υφαλμύρωση και την ρύπανση».
Ο Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης ο οποίος εκλέγεται στην Κορινθία τόνισε ότι : « Το φράγμα του Ασωπού ήταν ένα διαχρονικό αίτημα της Κορινθιακής κοινωνίας και θα δώσει πνοή σε μια περιοχή που παραγωγικά απαξιώνεται καθημερινά λύνοντας σημαντικά προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης. Η ανάπτυξη της Κορινθίας είναι συνδεδεμένη με αυτό το τεράστιας σημασίας έργο υποδομής . Αισθάνομαι υπερήφανος γιατί η πολιτική μου πορεία συνδέεται με την υλοποίηση ενός έργου που πάνω από 40 χρόνια αποτελούσε ένα μόνιμο αίτημα των Κορινθίων πολιτών».
Ο Νομάρχης κ. Νίκος Ταγαράς, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του φράγματος Ασωπού για την ανάπτυξη της Κορινθίας. Είναι το μεγαλύτερο έργο όχι μόνο από πλευράς προϋπολογισμού , αλλά και από πλευράς παρέμβασης σε ένα χώρο τόσο ευαίσθητο όσο αφορά την αξιοποίησης νερού και προστασίας περιβάλλοντος . Δεν είναι μόνο ότι θα αρδευτούν 50.000 στρεμμάτων, αλλά θα έχουν λύσει και το πρόβλημα τους 4000 αγροτικές οικογένειες. Παράλληλα θα εμπλουτισθεί ο υδροφόρος ορίζοντας ώστε να αναστραφεί το πρόβλημα της υφαλμύρωσης. Δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος με την εξέλιξη αυτή, που αποτελεί και για τον ίδιο δικαίωση για τον αγώνα που έδωσε όλα αυτά τα χρόνια ως Νομάρχης Κορινθίας για την κατασκευή του έργου.