Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


Νέκρωσε η χώρα λόγω της γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Ενώ το νομοσχέδιο έχει ήδη ψηφιστεί επί της αρχής, οι εργαζόμενοι δίνουν δυναμικό «παρών» στους δρόμους της Αθήνας, την ώρα που στη Βουλή το νομοσχέδιο θα ψηφίζεται κατ' άρθρον.
Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί στην Πλ. Κλαυθμώνος, ενώ η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στην Ομόνοια στις 11 πμ. Στην απεργία συμμετέχουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, το προσωπικό των Ταμείων, οι εργαζόμενοι σε δήμους και νομαρχίες και οι τελωνειακοί, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας καθώς στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε αυτά, ενώ οι δικηγόροι παρέτειναν την αποχή τους μέχρι τις 8 Ιουλίου. Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν και οι υπάλληλοι της Βουλής γεγονός που έχει προκαλέσει προβλήματα κατά την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο.
Δεν θα γίνονται τα δρομολόγια των λεωφορείων της ΕΘΕΛ, των τρόλεϊ, του Μετρό, του Τραμ και του ΗΣΑΠ και του Προαστιακού μετά από την απόφαση των εργαζομένων στον ΟΣΕ να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, ενώ δεκάδες δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού ματαιώθηκαν ή μεταβλήθηκαν καθώς οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας έχουν εξαγγείλει 4ωρη στάση εργασίας.

Το νέο ασφαλιστικό είναι γεγονός

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, χωρίς να σημειωθούν εκπλήξεις, με 159 ψήφους, έναντι 137 βουλευτών που ψήφισαν «όχι» και δύο να δηλώνουν «παρών». Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη ψήφισε «ναι», όπως και ο ανεξάρτητος Κ. Κιλτίδης, η Σοφία Σακοράφα καταψήφισε το νομοσχέδιο και ο Γιάννης Δημαράς δήλωσε «παρών», όπως και ο ανεξάρτητος βουλευτής Β. Οικονόμου.
Τελικά η ψηφοφορία επί των άρθρων θα διεξαχθεί στις 9:30 της Πέμπτης, με το ΛΑΟΣ να ζητά ονομαστική ψηφοφορία, όπως και η ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει διευκρινήσει τι θα πράξει, αφού το προσωπικό της Βουλής απεργεί, και, όπως έγινε γνωστό, οι βουλευτές του δεν θέλουν να συνεργαστούν με απεργοσπάστες, σε περίπτωση που κάποιοι εργαζόμενοι επιλέξουν να εργαστούν. Τέλος, οι στενογράφοι της Βουλής αρνήθηκαν να "σπάσουν" την απεργία, παρά το αίτημα του προέδρου Φ. Πετσάλνικου.