Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Ιδού η νέα Ευρώπη!

ΠΗΓΗ: Goal news

Το εφετινό καλοκαίρι θα είναι μακρύ και επίπονο για τις ομάδες μας στα προκριματικά Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ. Η μοναδική διαφορά είναι ότι σε αντίθεση με πέρυσι γνωρίζουμε ότι έχουμε σίγουρα μία ομάδα στο κυρίως μενού των Κυπέλλων Ευρώπης της νέας σεζόν και αυτός είναι ο που περιμένει από τώρα την κλήρωση των ομίλων του νέου Τσάμπιονς Λιγκ το απόγευμα της 26ης Αυγούστου στο Γκριμαλντί Φόρουμ του Μονακό.
Παναθηναϊκός
Η δική του αγωνία έχει να κάνει μόνο με τη διαδικασία των δύο προκριματικών γύρων των μη πρωταθλητών αφού εκεί περιμένει δύο αποκλεισμούς (των Ζενίτ, Σεβίλλης ή Βέρντερ) μήπως και προλάβει το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας.
Οι μοναδικές ομάδες πάνω από τους «πράσινους» που κινδυνεύουν με αποκλεισμό λόγω προκριματικών θα μετάσχουν και οι τρεις στον προκριματικό δρόμο των μη πρωταθλητών. Πρόκειται για τη Ζενίτ που ξεκινάει ως ισχυρή από τον πρώτο προκριματικό των μη πρωταθλητών και τη Σεβίλλη με τη Βέρντερ Βρέμης που βρίσκονται απευθείας στα πλέι οφ και πρέπει να αποκλείσουν μία ομάδα για να βρεθούν στους ομίλους.
Το άσχημο για τον Παναθηναϊκό είναι ότι δεν περιμένει έναν αλλά δύο αποκλεισμούς από αυτές τις τρεις ομάδες και το οξύμωρο ότι από τη μία δεν θέλει τον ΠΑΟΚ μαζί του στους ομίλους (λόγω market pool) αλλά από την άλλη ο Δικέφαλος είναι μία από τις ομάδες που θα τον διευκόλυναν κάνοντας τη ζημιά σε μία από αυτές (ή και σε δύο...) στους δύο προκριματικούς του γύρους.
Από εκεί και πέρα καθόλου εύκολος δεν θα είναι ο δρόμος για τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ, τον Αρη και τον Ολυμπιακό. Ο καθένας έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.
Ο ΠΑΟΚ θα ξεκινήσει με τη μεγάλη ελπίδα και το όραμα του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία του, αλλά αν δεν προσέξει μπορεί να βρεθεί εύκολα κι εκτός Ευρώπης αφού σε όποιον προκριματικό κι αν συμμετάσχει (είτε στον πρώτο προκριματικό και στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ είτε στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ) θα είναι ανίσχυρος με πιθανότητα να αντιμετωπίσει δύο ομάδες κατά πολύ καλύτερές του. Ο ΠΑΟΚ έχει να αντιμετωπίσει τη δύσκολη συγκυρία ότι θα είναι ανίσχυρος σε όποια από τις δύο κληρώσεις δεδομένα θα μετάσχει αυτό το καλοκαίρι. Την πρώτη τη γνωρίζει από τώρα και είναι στις 16 Ιουλίου οπότε και θα μάθει τον αντίπαλό του στον πρώτο προκριματικό των μη πρωταθλητών. Εκεί που θα αντιμετωπίσει μία εκ των Ζενίτ, Αγιαξ, Φενέρμπαχτσε, Ντιναμό Κιέβου, Μπράγκα.

Σε αυτά τα δύο ματς καλείται να τα παίξει όλα για όλα. Αν καταφέρει να προκριθεί, ηρέμησε. Και αυτό γιατί είτε θα κάνει την υπέρβαση στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ στη συνέχεια είτε θα γνωρίζει ότι στη χειρότερη περίπτωση θα είναι στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Αν όμως αποκλειστεί από τον πρώτο προκριματικό των μη πρωταθλητών του Τσάμπιονς Λιγκ, τότε το πιθανότερο είναι ότι στην κλήρωση της 6ης Αυγούστου για τα πλέι οφ του Γιουρόπα (στο οποίο θα συνεχίσει) θα είναι και πάλι ανίσχυρος με σημαντικό ενδεχόμενο να πέσει και πάλι σε κάποια ομάδα πιο ισχυρή από εκείνον.

Στους πίνακες του sentragoal με το πανόραμα του νέου Champions League ο ΠΑΟΚ δεν υπάρχει στα πλέι οφ της διοργάνωσης, πολύ απλά γιατί ο υπολογισμός γίνεται στη βάση της πρόκρισης των ισχυρών.

Αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει στον πρώτο προκριματικό που θα δώσει στις 27 ή 28 Ιουλίου και στις 3 ή 4 Αυγούστου να αποκλείσει μία εκ των Ζενίτ, Αγιαξ, Φενέρμπαχτσε, Ντιναμό Κιέβου ή Μπράγκα, τότε θα είναι και πάλι ανίσχυρος στην κλήρωση των πλέι οφ με σίγουρες υποψήφιες αντιπάλους τη Σεβίλλη, την Βέρντερ Βρέμης και την Τότεναμ και από εκεί και πέρα η 5άδα θα συμπληρωθεί με δύο ακόμα ομάδες που θα προκριθούν από τον πρώτο προκριματικό και θα είναι κατά σειρά Ζενίτ, Αγιαξ, Φενέρμπαχτσε, Ντιναμό Κιέβου.

Ο,τι και να γίνει στον πρώτο προκριματικό, αν αποκλειστούν δηλαδή και οι πέντε ισχυροί, και πάλι ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να ανέβει στους ισχυρούς των πλέι οφ. Πολύ απλά σε αυτή την περίπτωση η 5άδα των ισχυρών θα αποτελείται από Σεβίλλη, Βέρντερ, Τότεναμ, Σέλτικ και Σαμπντόρια.
Αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει να προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ θα είναι στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση των ομίλων, αν τελικά καταφέρει να προκριθεί στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ θα είναι και πάλι στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας για τους ομίλους.
Ο Ολυμπιακός θα είναι ισχυρός και στους τρεις προκριματικούς γύρους στο Γιουρόπα με τον 8ο καλύτερο συντελεστή των 161 ομάδων της διοργάνωσης, αλλά για να βρεθεί στους ομίλους (όπου θα είναι σίγουρα στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας) θα πρέπει να δώσει με επιτυχία έξι ευρωπαϊκά ματς σε εφτά καλοκαιρινές Πέμπτες του Ιουλίου και του Αυγούστου... Με 14 από τους 40 πιθανούς αντιπάλους του στο δεύτερο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ να προέρχονται από χώρες της πρώην ενιαίας Σοβιετικής Ενωσης, ο Ολυμπιακός δύσκολα θα αποφύγει το... μακρινό ταξίδι με το καλημέρα στη διοργάνωση. Στους πίνακες με τους ισχυρούς και ανίσχυρους που υπάρχουν στο πανόραμα του νέου Europa League μπορείτε να διαπιστώσετε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα δυναμικότητας για τους πιθανούς αντιπάλους των ερυθρόλευκων στο β' προκριματικό στον οποίο συμμετέχουν με τον καλύτερο συντελεστή.

Το ίδιο ισχύει για τον Ολυμπιακό και στον τρίτο προκριματικό του όπου μαζί με τη Λίβερπουλ, τη Γιουβέντους, τη Σπόρτινγκ και τη Στουτγκάρδη είναι με διαφορά οι χειρότεροι αντίπαλοι από τους ισχυρούς για τους 35 ανίσχυρους.

Ο Ολυμπιακός θα μετάσχει με τον έβδομο καλύτερο συντελεστή και στα πλέι οφ του Γιουρόπα με πολλές πιθανότητες για μία βατή κλήρωση και τους πιθανούς του αντιπάλους του στους ανίσχυρους της τρίτης στήλης.

Αν περάσει στους ομίλους της διοργάνωσης ο Ολυμπιακός θα είναι στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση των ομίλων εκτός κι αν από τα πλέι οφ των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ για τους μη πρωταθλητές αποκλειστούν και οι πέντε ισχυροί, δηλαδή ολόκληρη η 5άδα Σεβίλλης, Βέρντερ, Ζενίτ, Τότεναμ και Αγιαξ, κάτι που όλοι καταλαβαίνουν ότι απλά δεν γίνεται...

Η ΑΕΚ έχει έναν μόνο προκριματικό στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, θα είναι ισχυρή, αλλά δεν θα την περιμένει μόνο μία... Βασλούι όπως πέρυσι, αλλά και μία Μονπελιέ, μία Τράμπζονσπορ, μία Γκενκ, μία Γάνδη, μία Ανόρθωση, μία Ομόνοια ...
Με τον 22ο καλύτερο συντελεστή όλων των ομάδων που μετέχουν στο νέο Γιουρόπα η ΑΕΚ γνωρίζει ότι δεν κινδυνεύει η παρουσία της στο γκρουπ των ισχυρών (ακόμα και στο χειρότερο σενάριο αποκλεισμού ισχυρών από τον τρίτο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ) και μπορεί από τώρα να κάνει τους υπολογισμούς της βάσει του παραπάνω πίνακα με τους υποψήφιους αντιπάλους της από τους ανίσχυρους.

Από εκεί και πέρα αν προκριθεί στους ομίλους, η ΑΕΚ θέλει αποκλεισμό μίνιμουμ τριών ομάδων με καλύτερο συντελεστή (στη διαδικασία των προκριματικών του Γιουρόπα) προκειμένου να καταφέρει να ανέβει στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας.

Αυτή τη στιγμή, όπως μπορείτε να δείτε στους πίνακες που παραθέτει το sentragoal σε άλλα λινκ, βρίσκεται στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας, όπως ήταν και πέρυσι με αποτέλεσμα να... φορτωθεί στον όμιλό της την Μπενφίκα και την Εβερτον.

Ο υπολογισμός γίνεται πάντα στη βάση του ότι από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ θα προκύψουν στο Γιουρόπα οι ανίσχυρες ομάδες. Με δεδομένη τη δυναμικότητα των ομάδων του δεύτερου γκρουπ δυναμικότητας καταλαβαίνει κανείς ότι ο συντελεστής δυσκολίας του ομίλου θα διαφέρει πολύ για την Ενωση στα δύο αυτά σενάρια.
Ο Αρης θα είναι ισχυρός στον τρίτο προκριματικό του στο Γιουρόπα Λιγκ με πιθανότητα για πολύ βατή κλήρωση αλλά θα περιμένει με αγωνία μέχρι και την τελευταία στιγμή γιατί με τα σημερινά δεδομένα θα είναι ανίσχυρος στα πλέι οφ. Στους πίνακες με τους ισχυρούς και ανίσχυρους σε όλους τους προκριματικούς του Europa που υπάρχουν σε άλλα λινκ μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε ότι ως ισχυρός αποφεύγει να κληρωθεί με ορισμένες πολύ καλές ομάδες και ότι οι 35 πιθανοί του αντίπαλοι στην κλήρωση της 16ης Ιουλίου η λογική λέει ότι είναι στα μέτρα του.

Από εκεί και πέρα η μεγάλη αγωνία του Αρη αφορά τα πλέι οφ της διοργάνωσης. Με τα τωρινά δεδομένα (υπολογίζεται ότι θα περάσουν όλοι οι ισχυροί από τους προηγούμενους προκριματικούς και θα συνεχίσουν οι 15 ανίσχυροι του τρίτου προκριματικού του Τσάμπιονς Λιγκ) οι «κίτρινοι» έχουν τον 40ο καλύτερο συντελεστή και δεν προλαβαίνουν τους 37 ισχυρούς των πλέι οφ.

Ολα όμως θα κριθούν από τον δεύτερο και τρίτο προκριματικό του Γιουρόπα με τον Αρη να θέλει μίνιμουμ τρεις αποκλεισμούς ομάδων με καλύτερο συντελεστή από εκείνον (από τις ομάδες που ξεκινούν στο δεύτερο ή τρίτο προκριματικό) ή και περισσότερους για να καλύψει πιθανή μετακόμιση από το Τσάμπιονς Λιγκ (ως αποκλεισμένες από τον τρίτο προκριματικό πρωταθλητών ή μη πρωταθλητών) ομάδων με καλύτερο συντελεστή από εκείνον.

Αν φτάσει μέχρι τους ομίλους του Γιουρόπα, θα είναι στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας.
Η Ελλάδα περιμένει και χρειάζεται και τις πέντε ομάδες της στους ομίλους του νέου Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ και βάζει πλώρη για την 9η θέση στη βαθμολογία της UEFA. Από την 11η θέση στη βαθμολογία της UEFA θα ξεκινήσει η Ελλάδα τη νέα ευρωπαϊκή σεζόν με απόσταση βολής περίπου 2.000 βαθμών από την Ολλανδία και περίπου διπλάσια από την 9η Τουρκία. Το καλό για τη χώρα μας είναι ότι οι δύο ομάδες που έχουν εξασφαλίσει απευθείας συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ από τις δύο χώρες είναι οι... νεοφώτιστες Τβέντε και Μπούρσασπορ.
Με πέντε ομάδες στους ομίλους των δύο διοργανώσεων η Ελλάδα μπορεί να βάλει στόχο την 9η θέση της βαθμολογίας που θα σημαίνει μία επιπλέον ομάδα στο Γιουρόπα από την περίοδο 2012-13. Αυτός θα είναι και ο στόχος της χώρας μας και των ομάδων μας τη νέα σεζόν στην Ευρώπη.


Ισχυροί
Λίβερπουλ***/Αγγλία/115.371
Πόρτο/Πορτογαλία/76.659
ΤΣΣΚΑ Μ./Ρωσία/66.758
Αϊντχόφεν/Ολλανδία/66.309
Γιουβέντους***/Ιταλία/59.867
Σπόρτινγκ Λ.***/Πορτογαλία/57.659
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ**/ΕΛΛΑΔΑ/54.979
Στουτγκάρδη***/Γερμανία/52.841
Αλκμααρ***/Ολλανδία/48.309
Στεάουα/Ρουμανία/47.898
Λιλ/Γαλλία/46.748
Γαλατασαράι***/Τουρκία/43.890
Λεβερκούζεν/Γερμανία/40.841
Παρί Σ.Ζ./Γαλλία/39.748
Σέλτικ (ΤΛ-3)/Σκοτία/38.158
Μπριζ/Βέλγιο/36.580
Παλέρμο/Ιταλία/35.867
Χετάφε/Ισπανία/33.894
Μπεσικτάς**/Τουρκία/33.890
Μάντσεστερ Σ./Αγγλία/33.371
Ντιναμό Β.**/Ρουμανία/28.898
ΑΕΚ/ΕΛΛΑΔΑ/25.979
Αστον Βίλα/Αγγλία/25.871
Λοκομοτίβ Μ./Ρωσία/25.758
Μέταλιστ Χάρκιβ/Ουκρανία/25.410
Λέφσκι Σ.**/Βουλγαρία/25.400
Μακάμπι Χ.***/Ισραήλ/19.775
Ουνιρέα (ΤΛ-3)/Ρουμανία/18.898
Αούστρια Β.**/Αυστρία/16.915
Φέγενορντ/Ολλανδία/16.309
Μαγιόρκα/Ισπανία/15.951
ΤΣΣΚΑ Σ.***/Βουλγαρία/15.400
Οντένσε***/Δανία/14.970
Ντνίπρο***/Ουκρανία/14.910
Νάπολι/Ιταλία/14.867
Ντόρτμουντ/Γερμανία/14.841
ΜΠΑΤΕ (ΤΛ-3)/Λευκορωσία/13.308

Ανίσχυροι
Ερυθρός Αστέρας***/Σερβία/13.300
Ανόρθωση*/Κύπρος/13.099
ΑΡΗΣ***/ΕΛΛΑΔΑ/12.979
Μπρόντμπι**/Δανία/12.970
Γκρασχόπερς/Ελβετία/12.675
Ραπίντ Β.**/Αυστρία/11.915
Τιμισοάρα***/Ρουμανία/11.898
ΑΠΟΕΛ**/Κύπρος/11.599
ΠΑΟΚ (ΤΛ-3)/ΕΛΛΑΔΑ/11.479
Βασλούι/Ρουμανία/11.398
Λεχ Πόζναν (ΤΛ-3)/Πολωνία/11.008
Μονπελιέ***/Γαλλία/10.748
Ζίλινα (ΤΛ-3)/Σλοβακία/10.666
Τράμπζονσπορ/Τουρκία/10.390
Νοβοσιμπίρσκ***/Ρωσία/8.758
Βίσλα Κρ.**/Πολωνία/8.508
Γκενκ***/Βέλγιο/8.080
Ταβρία/Ουκρανία/7.910
Καρπάτι Λ.**/Ουκρανία/7.910
Γιουνγκ Μπόις (ΤΛ-3)/Ελβετία/7.675
Μαρίτιμο**/Πορτογαλία/7.659
Μπάνικ Οστράβα**/Τσεχία/7.395
Ελφσμποργκ**/Σουηδία/7.338
Ουτρέχτη**/Ολλανδία/7.309
Στουρμ Γκρατς***/Αυστρία/6.915
Γάνδη (ΤΛ-3)/Βέλγιο/6.580
Ρέιντερς*/Δανία/6.470
Μάδεργουελ**/Σκοτία/6.158
Χιμπέρνιαν***/Σκοτία/6.158
Σερίφ Τ. (ΤΛ-3)/Μολδαβία/5.458
Ντέμπρεστεν (ΤΛ-3)/Ουγγαρία/5.350
Νταντί Γ./Σκοτία/5.158
Ομόνοια (ΤΛ-3)/Κύπρος/4.599
ΑΙΚ (ΤΛ-3)/Σουηδία/3.838
Μποέμιανς (ΤΛ-3)/Ιρλανδία/2.908
Εκράνας (ΤΛ-3)/Λιθουανία/2.683
Ακτόμπε (ΤΛ-3)/Καζακστάν/2.399

Οι κρίσιμες ημερομηνίες του καλοκαιριού21 ΙΟΥΝΙΟΥ
Κλήρωση του Α' και Β' προκριματικού του Γιουρόπα Λιγκ. O Oλυμπιακός θα μάθει τον πρώτο του αντίπαλο ή το ζευγάρι του Α' προκριματικού από το οποίο θα προκύψει ο αντίπαλός του στον δεύτερο προκριματικό του Γιουρόπα.
16 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ο ΠΑΟΚ μαθαίνει τον πρώτο του αντίπαλο στον δικό του πρώτο προκριματικό για το Τσάμπιονς Λιγκ - Κλήρωση του τρίτου προκριματικού του Γιουρόπα για τον Αρη και τον Ολυμπιακό (αν έχει ξεπεράσει το χαμηλό εμπόδιο του β' προκριματικού).
6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Κληρώνει για τον ΠΑΟΚ στα πλέι οφ είτε του Τσάμπιονς Λιγκ είτε του Γιουρόπα Λιγκ ? Η ΑΕΚ μαθαίνει τον αντίπαλό της στα πλέι οφ του Γιουρόπα και το ίδιο Ολυμπιακός και Αρης, αν έχουν ξεπεράσει το σκόπελο του τρίτου προκριματικού.
26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ο Παναθηναϊκός μαθαίνει στο Μονακό τον όμιλό του στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπως και ο ΠΑΟΚ αν έχει καταφέρει να προκριθεί από τα πλέι οφ.
27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΑΕΚ, Αρης και Ολυμπιακός, αν έχουν προκριθεί από τα πλέι οφ, μαθαίνουν τον όμιλό τους στο νέο Γιουρόπα, όπως και ο ΠΑΟΚ αν έχει προκριθεί στους ομίλους του Γιουρόπα είτε απευθείας είτε μέσω των πλέι οφ.