Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Συνεχίζεται η «ναυμαχία» στο λιμάνι της Κορίνθου


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για τρίτη ημέρα ναυτεργάτες και μέλη του ΠΑΜΕ βρίσκονται στο λιμάνι της Κορίνθου κι εμποδίζουν τη φορτοεκφόρτωση του πλοίου «ROPAX1» βρετανικών συμφερόντων, αντιδρώντας στην άρση του καμποτάζ.
Το πλοίο, που κανονικά ο απόπλους του είχε προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα της Τρίτης, βρίσκεται ακόμα δεμένο στο λιμάνι, ενώ νωρίτερα έδεσε στο λιμάνι της Κορίνθου και δεύτερο πλοίο
της ίδιας εταιρείας,το «ROPAX2». που τον καταπέλτη του έχουν καταλάβειοι συνδικαλιστές της ΠΝΟ.
Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για άθλιες συνθήκες εργασίας, για υπεράριθμους αλλοδαπούς εργαζόμενους κι ανασφάλιστους, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή τους στην άρση του καμποτάζ. Εκπρόσωποι της Ένωσης μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού δήλωναν ότι οι Έλληνες μάγειροι έχουν εκδιωχθεί από τα ελληνικά πλοία και κρουαζιερόπλοια
Αυτή την ώρα στο λιμάνι της Κορίνθου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κορίνθου Χρήστος Δήμος, βρίσκονται εκατό περίπου άτομα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) κι εμποδίζουν τη φορτοεκφόρτωση των πλοίων. Ο κ. Δήμος, παράλληλα, σημείωσε ότι εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα στα δικαστήρια του Πειραιά, όπου υποχρεώνουν τα μέλη της ΠΝΟ να μην εμποδίζουν τον απόπλου των πλοίων, ενώ στο πρωτοδικείο Κορίνθου η πλοιοκτήτρια εταιρεία κατέθεσε μήνυση για παρακώλυση συγκοινωνιών. Τέλος, τόνισε ότι «δυστυχώς στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις, και μικρές ασήμαντες μειοψηφίες μπορούν να καταστρέφουν κλάδους της ελληνικής οικονομίας». Παρόλα αυτά ο εισαγγελέας Κορίνθου δεν έχει ακόμα παρέμβει.
Απαράδεκτα χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος τα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στο λιμάνι της Κορίνθου και απηύθυνε έκκληση στους ναυτεργάτες να σταματήσουν να δημιουργούν προβλήματα.
Πρόσθεσε πως τα προβλήματα δεν λύνονται με τέτοιες κινητοποιήσεις και μεθόδους, που αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και πλήττουν την ελληνική οικονομία.
«Τα λιμάνια είναι πνεύμονας οξυγόνου της οικονομίας μας. Στη δημοκρατία μας υπάρχουν άλλοι τρόποι για να διεκδικήσει κανείς τα αιτήματά του», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.