Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Το θαύμα δεν έγινε , «Όνειρο» ήταν και πάει

Αντίο με ψηλά το κεφάλι!   

Ελλάδα - Αργεντινή 0 - 2

Η πρόκριση χάθηκε στην πρεμιέρα... η ήττα από τη Νότια Κορέα αποδείχθηκε μοιραία καθώς η νίκη επί της Νιγηρίας και η υπερπροσπάθεια απόψε κόντρα στην Αργεντινή, δεν ήταν αρκετές. Το 2-0 των αστεριών του Ντιέγκο Μαραντόνα έκοψε τα «φτερά» των Ελλήνων διεθνών, ενώ το όνειρο της συμμετοχής στις 16 κορυφαίες ομάδες του Mundial κράτησε ουσιαστικά μόλις για 26 λεπτά (όσο έμενε το 0-0 και η Νιγηρία είχε προηγηθεί στο άλλο ματς).
Σημασία έχει ότι το πήγαμε μέχρι εκεί που μπορούσαμε.
Η Αργεντινή ήταν ανώτερη, από όλες τις
απόψεις και στο τελευταίο τέταρτο με δύο γκολ από τους Μαρτίν Ντεμικέλις και Μαρτίν Παλέρμο "λύγισε" την πολύ σκληρή και παθιασμένη Εθνική μας και το ταξίδι στο Μουντιάλ σταμάτησε εκεί και την έστειλε πίσω στην Ελλάδα.. Μεγάλη η προσπάθεια από τους παίκτες του Ρεχάγκελ, ο οποίος δεν είχε αλλαγή να κάνει από το 55’, καθώς αποχώρησαν τραυματίες οι Καραγκούνης, Κατσουράνης και Τοροσίδης. Κορυφαίοι για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας οι Σαμαράς και Παπασταθόπουλος.
Τα πρώτα λεπτά κύλησαν έτσι ακριβώς όπως ήθελε ο Ότο Ρεχάγκελ και οι παίκτες του. Η Αργεντινή είχε μια ελαφρά και ανούσια υπεροχή, όμως οι διεθνείς μας έβγαιναν πρώτοι στην μπάλα, έκοβαν κάθε κίνδυνο και είχαν κλείσει όλους τους διαδρόμους προς την εστία του Αλέξη Τζόρβα. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος τα πήγε περίφημα κόντρα στον Μέσι και έτσι το πρώτο 10λεπτο πέρασε ήρεμα και ωραία...
Στην επίθεση βέβαια τα πράγματα δεν ήταν το ίδιο καλά, αφού οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ δεν είχαν ευκαιρίες να βγουν στην αντεπίθεση, ενώ και ο Γιώργος Σαμαράς ήταν απελπιστικά μόνος τους και όποτε έπαιρνε την μπάλα δεν την κρατούσε για πολύ.
Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το πρώτο τέταρτο, ενώ στο 12' τα χαμόγελα αυξήθηκαν, αφού η Νιγηρία είχε πάρει προβάδισμα στο σκορ κόντρα στην Νότια Κορέα και αν τα παιχνίδια τελείωναν έτσι, η χώρα μας θα περνούσε στην επόμενη φάση του Μουντιάλ. Και ενώ όλα έδειχναν πως το 20λεπτο θα τελείωνε το ίδιο ήρεμα, στο 18'-19' η Εθνική Αργεντινής πάτησε... λίγο γκάζι και δημιούργησε δύο πολύ καλές φάσεις για να ανοίξει στο σκορ. Το ευχάριστο ήταν πως ούτε ο Αγκουέρο, ούτε και ο Βερόν κατάφεραν να νικήσουν τον Αλέξη Τζόρβα.
Η αντεπίθεση των "αλμπισελέστε" ήταν θέμα χρόνου, όπως και οι φάσεις που θα δημιουργούσαν μπροστά από την εστία, όμως αυτό που είχε σημασία ήταν να περάσει η... μπόρα δίχως να μας "παρασύρει". Τελικά αυτό δεν έγινε, αφού ναι μεν οι παίκτες του Μαραντόνα είχαν την συντριπτική κατοχή, όμως σ' όλες τις φάσεις, είτε με τον Αγκουρέρο στο 32', είτε με την σέντρα του Κλεμέντε από τα αριστέρα, δεν κατάφεραν να παραβιάσουν την εστία του ανίκητου Τζόρβα.
Ο Έλληνας πορτιέρο ήταν πραγματικά σε πολύ καλή μέρα και με δύο τεράστιες αποκρούσεις, στο πιο κρίσιμο χρονικά σημείο (45') νίκησε τους Μάξι Ροντρίγκες και Μέσι και έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια με το 0-0.
Στην επανάληψη, η Εθνική μας ξεκίνησε με μια ανγκαστική αλλαγή στην σύνθεσή της, αφού ο Σπυρόπουλος πέρασε στην θέση του Σπυρόπουλου. Ο δεύτερος πήγε στο αριστερό άκρο της άμυνας, ενώ ο "Τόρο" προωθήθηκε στα χαφ. Και ενώ το παιχνίδι έμοιαζε πολύ με το πρώτο ημίχρονο, μια φάση στο 48' ήρθε για να κάνει την διαφορά. Ο Γιώργος Σαμαράς βγήκε μόνος του στην αντεπίθεση, ααπέφυγε τον Ντεμιτσέλις, πήρε την κόντρα από τον Μπουρντίσο, όμως το σουτ του μέσα από την περιοχή κατέληξε άουτ. Πρώτη τεράστια ευκαιρία για την Εθνική μας να ανοίξει το σκορ και να πάρει προβάδισμα κόντρα στην μεγάλη Αργεντινή.
Στα επόμενα λεπτά πάντως η τύχη δεν ήταν με το μέρος το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας, όχι γιατί αντιμετώπισε πρόβλημα στην άμυνα, αλλά γιατί Κατσουράνης και Τοροσίδης τραυματίστηκαν και στις θέσεις τους πέρασαν οι Νίνης και Πατσατζόγλου. Στο 55ο λεπτό, ο Ότο Ρεχάγκελ δεν είχε την δυνατότητα για άλλη αλλαγή κι αυτό σίγουρα δημιουργούσε "πονοκέφαλο". Σα να μην έφτανε η διπλή απώλεια, ήρθε και η ανατροπή της Νότιας Κορέας, που απομάκρυνε υπερβολικά την πρόκριση, αφού ακόμη και με νίκη, η Ελλάδα δεν θα έπαιρνε την πρόκριση.
Οι αλλαγές αποσυντόνισαν την Εθνική μας ομάδα, όμως ήταν γεγονός πως στο δεύτερο μέρος οι παίκτες του Ρεχάγκελ ήταν καλύτεροι στο δημιουργικό κομμάτι, ενώ δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα από την Αργεντινή. Τα σουτ του Κλεμέντε Ροντρίγκες στο 58' και στο 60' δεν ανησύχησαν τον Αλέξη Τζόρβα και έτσι τα λεπτά περνούσαν, αδιάφορα.
Από την άλλη πλευρά, ο Γιώργος Σαμαράς πάλευε μόνος μ' όλους τους αμυντικούς και όποτε έβρισκε χώρο έκανε σουτ. Όπως και στο 60' όπου ο επιθετικός της Σέλτικ σούταρε, όμως η μπάλα πέρασε και πάλι άουτ.
Ο χρόνος κυλούσε και ήταν λογικό οι παίκτες του Μαραντόνα να πιέζουν περισσότερο, κάτι που έκανε το έργο των διεθνών μας δυσκολότερο. Στο 68' ο Μέσι προσπάθησε με εξαιρετική εκτέλεση φάουλ να ανοίξει το σκορ, όμως ο Τζόρβας ήταν και πάλι παρών, κάτι που συνέβη και ένα λεπτό αργότερα (69') με τον Μπολάτι. Φοβερός και τρομερός ο Αλέξης Τζόρβας. Το 0-0 παρέμενε στο "Πίτερ Μοκάμπα" και οι ελπίδες της Εθνικής αναπτερώθηκαν, αφού οι Νιγηριανοί είχαν κάνει το 2-2 κόντρα στην Νότια Κορέα. Δυστυχώς, τα χαμόγελα από το γκολ του Αγιεγκμπένι, δεν άργησαν να μετατραπούν σε κατήφεια. Στο 77' ο Ντεμιτσέλις μετά από σύγχηση στην άμυνα της Ελλάδας, έκανε το σουτ και άνοιξε το σκορ, βάζοντας τέλος στα όνειρα των διεθνών μας. Υπάρχει φάουλ του Αργεντινού αμυντικού, όμως το 1-0 ήταν γεγονός, ότι και να λέμε...
Τα υπόλοιπα λεπτά ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα, με τους Αργεντινούς να παίζουν με περισσότερη άνεση και τους Έλληνες να είναι σαφώς απογοητευμένοι.
Οι ευκαιρίες για τους παίκτες του Μαραντόνα αυξήθηκαν κι αν στο 84' και στο 86' οι Παλέρμο και Μέσι δεν βρήκαν στόχο, δεν έγινε το ίδιο στο 89' με τον Παλέρμο που έγραψε το τελικό 2-0 .
Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ):Τζόρβας, Βύντρα, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος, Παπαδόπουλος, Τοροσίδης (55' Πατσατζόγλου), Μόρας, Τζιόλης, Κατσουράνης (54' Νίνης), Καραγκούνης (46' Σπυρόπουλος), Σαμαράς
Αργεντινή (Ντιέγκο Μαραντόνα): Ρομέρο, Οταμέντι, Ντεμιτσέλις, Μπουρδίσο, Κ. Ροντρίγκες, Μπολάτι, Βερόν, Μ. Ροντρίγκες (63' Ντι Μαρία), Μέσι, Αγουέρο, Μιλίτο.