Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Ιππικό θέαμα: να ξαναγίνει!


Γράφει η Αναστασία Ευσταθίου

Αγάπη για το άλογο, καλή συνεργασία, ομαδική δουλειά, τέλειο αποτέλεσμα. Αυτά, κατά τη γνώμη μου, χαρακτηρίζουν τη χθεσινή εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων Ίππων Ανατολικής Αιγιάλειας, ο ΠΗΓΑΣΟΣ.
Στην πλατεία Συλιβαινιωτίκων στην παραλία Ακράτας πραγματοποιήθηκε το σούρουπο του Σαββάτου
με μεγάλη επιτυχία από τους διοργανωτές και με μεγάλη προσέλευση κόσμου, η εκδήλωση των ανθρώπων που αγαπούν τα άλογα σε έναν πολύ καλά οργανωμένο χώρο δίπλα στη θάλασσα.
Δίνοντας ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους οι «αλογάδες» της περιοχής, όπως χαϊδευτικά τους αποκαλούμε, έκλεισαν την αδιαμόρφωτη πλατεία, την έστρωσαν με άμμο θαλάσσης και τη γέμισαν καθίσματα για όλους. Ικανοποίησαν τον κόσμο με ένα ποιοτικό και καλοστημένο θέαμα επίδειξης και δεξιοτεχνίας.
Άλογα και αναβάτες κέρδισαν το χειροκρότημα μικρών και μεγάλων με όσα μας έδειξαν, η μουσική εκπληκτική –κάθε επίδειξη συνοδευόταν από συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι- σε ταξίδευε, ε και σε έκανε λίγο να ζηλεύεις που δεν ήσουν εσύ πάνω στη ράχη του αλόγου.
Πρώτα παρέλασαν οι ιππήλατες άμαξες, οι οποίες, στη συνέχεια έκαναν βόλτα τους μικρούς στην παραλιακή. Την παράσταση έκλεψαν τα πολύ καλά εκπαιδευμένα άλογα με τις σύνθετες και θεαματικές φιγούρες, αλλά και οι μικρές αναβάτριες ήταν χάρμα οφθαλμών. Είδαμε άλογα ράτσας, ελληνικά και ισπανικά, μεγαλόσωμα και μικρόσωμα, νεαρά και γηραλέα, ατίθασα και πειθαρχημένα, άλογα με χαίτη και κοτσιδάκια, σοκολατί και γκρίζα, μαύρα σαν έβενο, αλλά και άλογα αγέρωχα σαν αρχαιοελληνικά αγάλματα.
Θαυμάσαμε την επίδειξη εκείνων που περνούν πολλές ώρες ιππεύοντας τα υπέροχα αυτά ζώα, αντλώντας από αυτά δύναμη και ηρεμία. Οι καβαλάρηδες μας έδωσαν ένα δείγμα από την πειθαρχία και την αίσθηση της ελευθερίας.
Μια εκδήλωση που είχαν δουλέψει πολλοί: αψεγάδιαστη! Απέπνεε τη συλλογικότητα, την έννοια να περάσει καλά ο προσκαλεσμένος κόσμος, αλλά πρωτίστως να αναδειχθεί η αγάπη για τα άλογα και η Ακράτα να γίνει πόλος έλξης των ανά την Ελλάδα ιππέων.
Πολλοί ήσαν αυτοί που είπαν μετά τη λήξη: «Ιππικό θέαμα: να ξαναγίνει!»