Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Πρωτοστάτες στη νέα μεταπολίτευση


Ολοκληρώνεται το 8ο συνέδριο της Ν. Δ.


Πληροφορίες ΑΠΕ - Απογευματινή

 Με την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή το 8ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Η κορυφαία κομματική διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία των συνέδρων θα εκλεγούν περίπου 200 μέλη ενώ συμμετέχουν «εξ οφίτσιο» οι βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες κλπ. Συνολικά η Κ.Ε. θα αριθμεί περί τα 450 άτομα, εκατό λιγότερα από την απερχόμενη.
Στο συνέδριο συμμετέχουν περίπου 4.300 μέλη εκ των οποίων οι περισσότεροι εξελέγησαν από την βάση του κόμματος. Σε ποσοστό 60% συμμετέχουν για πρώτη φορά. «Μπροστά για την Ελλάδα της ελπίδας» ήταν το κυρίαρχο σύνθημα του 8ου συνεδρίου της ΝΔ όπου κυριαρχούσαν σε φόντο οι αποχρώσεις του μπλε και με πινελιές από τα χρώματα του ουράνιου τόξου άρχισε σήμερα το απόγευμα.
Η διαδικασία ξεκίνησε προχθές στο κατάμεστο γήπεδο του ταεκβοντό του Φαλήρου με τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κομμάτων και την προβολή βίντεο με την ιστορική διαδρομή της ΝΔ όπου ξεχώριζαν στιγμιότυπα με όλους τους πρώην προέδρους του κόμματος, Κωνσταντίνο Καραμανλή, Γιώργο Ράλλη, Ευάγγελο Αβέρωφ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Μιλτιάδη Έβερτ, Κώστα Καραμανλή. Το μεγαλύτερο μέρος όμως ήταν αφιερωμένο στον νυν πρόεδρο, στην ανάδειξή του από την λαϊκή βάση του κόμματος και τις ενέργειές του για την δημιουργία της «καινούργιας ΝΔ».
Κατά την είσοδό του στον χώρο του συνεδρίου ο πρόεδρος κ. Αντώνης Σαμαράς χαιρέτησε με ασπασμό τον προκάτοχό του κ. Κώστα Καραμανλή ο οποίος απέσπασε και το χειροκρότημα της σάλας .
Μιλώντας στην έναρξη του 8ου συνεδρίου του κόμματος ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς , με μια ομιλία την οποία αναγκάστηκε να διακόψει αρκετές φορές εξαιτίας χειροκροτημάτων και συνθημάτων, διακήρυξε, από το βήμα του 8ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, στο Παλαιό Φάληρο της Νέας Δημοκρατίας, το όραμά του για την καινούργια Νέα Δημοκρατία. «Το κόμμα των αξίων και των αξιών» όπως αρέσκεται να επισημαίνει. Την παράταξη που πρωτοστατεί στη Νέα Μεταπολίτευση. Ένα κόμμα ανοιχτό και ισχυρό, το οποίο θα απαντά έμπρακτα και καθημερινά, με ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα, στους προβληματισμούς της κοινωνίας.
Εξαπέλυσε, την ίδια στιγμή, σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Αφού επισήμανε πως όλα τα άλλα δημοκρατικά κράτη της Ευρώπης δεν απεμπολούν το εθνικό συμφέρον τους, καθώς δεν διανοούνται καν να το κάνουν, συνέχισε: «Μόνο ο δικός μας πρωθυπουργός ονειρεύεται την… παγκόσμια διακυβέρνηση! Αλλά η Ελλάδα θέλει ηγέτη ρεαλιστή, που προασπίζεται στέρεα το εθνικό της συμφέρον. Όχι περιπλανώμενο ταξιδιώτη, που προσπαθεί να σώσει τον υπόλοιπο κόσμο την ώρα που δοκιμάζεται σοβαρά η πατρίδα του».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., στην εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο, προσδιόρισε τις προκλήσεις και τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας, με σεβασμό στο παρελθόν αλλά χωρίς τις αγκυλώσεις και τα βαρίδια του παρελθόντος. Και δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της πολιτικής. «Το μεγάλο στοίχημα είναι να αποκαταστήσουμε τη χαμένη τιμή της πολιτικής. Και να συντονίσουμε την ανασυγκρότηση του κόμματος με τη γενικότερη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του τόπου. Τέρμα τα φέουδα, τα βιλαέτια, οι προσωπικοί μηχανισμοί και τα παλαιοκομματικά παιχνίδια. Τέρμα στην εσωστρέφεια» ξεκαθάρισε και πρόσθεσε με νόημα: «Όταν όλα θα κλυδωνίζονται, η Νέα Δημοκρατία θα μένει όρθια και θα προσφέρει τις λύσεις και διέξοδο».
Εξήγησε πως η Νέα Δημοκρατία μπορεί να πρωταγωνιστήσει, γιατί διαφοροποιήθηκε στο μνημόνιο και το καταψήφισε, ενώ αντίθετα το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί, γιατί είναι ταυτισμένο με το ίδιο το σύστημα και η Αριστερά είναι μέρος του προβλήματος. «Το μνημόνιο δεν σώζει την Ελλάδα, αλλά τη βυθίζει σε φαύλο κύκλο ύφεσης. Η Νέα Δημοκρατία χαράσσει στρατηγική απαλλαγής από το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του, όχι για να επιστρέψουμε στην σπατάλη και στη χαλάρωση, αλλά για να βγούμε από την κρίση, με ανάπτυξη, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις».
Ακολούθως, αναφέρθηκε στα επτά θανάσιμα ελαττώματα του συστήματος που καταρρέει και αφορούν σε:
1)Κρατισμό
2)Λαϊκισμό
3)Ηγεμονία αριστερόστροφων ιδεών
4)Υποβάθμιση δημόσιου συμφέροντος
5)Υποβάθμιση εθνικού συμφέροντος
6)Κάλπικη ευημερία με δανεικά
7)Έκπτωση αξιών και προτύπων
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε εκτεταμένα στα εσωκομματικά θέματα, στο άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και στην αυτοκριτική που έγινε το τελευταίο διάστημα. «Ποτέ κόμμα στην Ελλάδα δεν έκανε τόσο βαθιά αυτοκριτική όσο η ΝΔ τους τελευταίους μήνες όμως δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις εκείνων που θέλουν να φορτώσουν στη Ν.Δ. τα δικά τους σφάλματα και δεν θα αφήσουμε ανυπεράσπιστο το θετικό μας έργο. Σήμερα η Ν.Δ. μηδενίζει το κοντέρ και ξαναγεννιέται» υπογράμμισε και αναφέρθηκε στο ιδεολογικό στίγμα του κόμματος. «Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός διευρύνει τα όρια και δεξιότερα και αριστερότερα. Θα κάνουμε αμφίπλευρη διεύρυνση προβάλλοντας τις ιδέες μας και όχι αποσιωπώντας τες» τόνισε. Στο νέο οργανόγραμμα θα προβλέπεται η δυνατότητα του προέδρου να ορίζει δύο αντιπροέδρους, ενώ η Ν.Δ. αποκτά νέο σπίτι, στο οποίο θα μεταφερθούν οι υπηρεσίες του κόμματος από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.