Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Ελλάδα έγραψες Ιστορία!

Η πρώτη νίκη της σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου
Κόντρα στις βαβουζέλες νίκησε με 2 - 1 τη Νιγηρία



ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΡΟΣΙΔΗΣ (V)

Η Εθνική είναι εδώ. Ακόμα και όταν όλα είναι εναντίον της, όταν βρίσκεται πίσω στο σκορ από το 16’ με γκολ του Ούτσε («προσφορά» του Τζόρβα). Με επική ανατροπή, μεγάλα ψυχικά αποθέματα και πολύ καλή εμφάνιση, η Ελλάδα νίκησε 2-1 τη Νιγηρία στο «Free State Stadium» του Μπλουμφοντέιν, για τη 2η αγωνιστική του Β’ ομίλου και πλέον ελπίζει βάσιμα σε πρόκριση. Ο Σαλπιγγίδης πέτυχε το πρώτο γκολ της Ελλάδας σε Μουντιάλ, ενώ ο Τοροσίδης ολοκλήρωσε την ανατροπή! Οι διεθνείς μας
έβαλαν στην άκρη την Νότια Κορέα και την τραγική εμφάνιση της πρεμιέρας και παρότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ και πάλι από ένα... αστείο γκολ, βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα και με επική ανατρόπή πήραν ένα τρίποντο που μπορεί να αποδειχθεί χρυσάφι. Οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ φαίνεται πως πείσμωσαν με τα όσα άκουσαν μετά το ματς της πρεμιέρας και το έβαλαν πείσμα να μας... απαντήσουν και να κάνουν τους Νιγηριανούς να παραμιλούν. Ίσως και να έμαθαν από τα λάθη τους κι αυτοί και ο Γερμανός τεχνικός. Μεταμορφωμένοι οι Έλληνες παίκτες, μεταμορφωμένος και ο Ρεχάγκελ, που έβαλε -επιτέλους- στην άκρη τις... παραξενιές του και τα κολλήματά του και με τις αλλαγές του βοήθησε την Ελλάδα να φτάσει στη νίκη. Πλέον, οι διεθνείς μας έχουν ελπίδες για πρόκριση στην επόμενη φάση, αν και το έργο τους δεν θα είναι εύκολο την τελευταία αγωνιστική κόντρα στην Αργεντινή.
Ο Ούτσε με μακρινή εκτέλεση φάουλ στο 16' δίνει το προβάδισμα στη Νιγηρία, ύστερα από τραγικό λάθος του Τζόρβα που κάνει κακή εκτίμηση της πορείας της μπάλας και δεν αντιδρά, αλλά πέφτει στην αντίθετη γωνία!
Η Νιγηρία στο 33’ μένει με 10 παίκτες καθώς ο Καϊτά δέχεται κόκκινη κάρτα για κλωτσιά στον Τοροσίδη, ενώ η μπάλα έχει φύγει πλάγιο και ο διεθνής μέσος επιχειρούσε να πάρει γρήγορα την μπάλα.
Στο 44' ο Κατσουράνης στρώνει την μπάλα στον Σαλπιγγίδη και αυτός σουτάρει, η μπάλα κοντράρει στον Αρούνα, αλλάζει πορεία και καταλήγει στα δίχτυα της Νιγηρίας. Η Ελλάδα ισοφαρίζει, πετυχαίνοντας το πρώτο της γκολ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Στο 59’ ο Γκέκας βρίσκεται μόνος του μέσα στην περιοχή της Νιγηρίας, αλλά το δυνατό πλασέ αποκρούει ο Ενγεάμα. Στην αντεπίθεση της Νιγηρίας, ο Αγεγκμπένι βγαίνει μόνος του απέναντι στον Τζόρβα, πλασάρει, ο διεθνής τερματοφύλακας αποκρούει και στη συνέχεια ο Ομπάσι ολομόναχος αστοχεί στην κενή από τερματοφύλακα εστία.
Στο 69’ Η απόκρουση του Μουντιάλ!!! Η μπάλα μετά την κεφαλιά του Σαμαρά έδειχνε πως θα καταλήψει στα δίχτυα, αλλά πετάχτηκε ο Ενιεάμα στο παραθυράκι του και την... έβγαλε!!!
Οι Έλληνες έχουν ρίξει το δικό τους ρυθμό, μοιάζουν κουρασμένοι μετά από το δεύτερο ξέσπασμα και οι Νιγηριανοί βρίσκουν αρκετό χώρο για να βγουν στην αντεπίθεση και να πάρουν ανάσες οι αμυντικοί τους. Είναι απορίας άξιο πόσες δυνάμεις έχουν ακόμα οι παίκτες του Ρεχάγκελ για να κυνηγήσουν τη νίκη.Και να οι Ελληνες βρίσκουν κουράγιο και το Θαύμα ΕΓΙΝΕ!
Ο Τζιόλης σουτάρει από μακριά, ο Ενγεάμα αποκρούει ασταθώς και ο Τοροσίδης στο 71’ με κοντινό πλασέ πετυχαίνει το 2-1 για την Εθνική και η ΕΛΛΑΔΑ στα ουράνια!!!
ΕΛΛΑΔΑ (Οτο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Βύντρα, Τοροσίδης, Κυργιάκος, Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος (37' Σαμαράς), Κατσουράνης, Τζιόλης, Σαλπιγγίδης, Καραγκούνης, Γκέκας (79' Νίνης).
ΝΙΓΗΡΙΑ (Λαρς Λάγκερμπακ): Ενγεάμα, Οντιά, Ταϊβο (55' Ετσιεχίλε, 79' Αφολάμπι), Σίτου, Γιόμπο, Αρούνα, Ετούχου, Καϊτά, Ούτσε, Οντεμβίγκι (46' Ομπάσι), Αγεγκμπένι.

Ο Βασίλης Τοροσίδης, ο mvp του αγώνα έκανε λόγο για τεράστια νίκη και άφησε αιχμές για όσους έκαναν σκληρή κριτική στην εθνική ομάδα, μετά το παιχνίδι με τη Νότιο Κορέα. Ο μπακ του Ολυμπιακού είπε χαρακτηριστικά: «Δώσαμε απαντήσεις σε όσους μας έκαναν σκληρή κριτική, πίσω στην πατρίδα. Χαίρομαι πολύ για τη νίκη, δε με νοιάζει και να μην προκριθούμε».Και συνέχισε: «Δε με νοιάζει αν προκριθούμε, το λέω αλήθεια. Είμαστε χαρούμενοι που κερδίσαμε και για όσους μας αγαπάνε. Δεν είχαμε με τη Νότιο Κορέα την τύχη, σημερα παλέψαμε ακόμα και όσοι ήταν στον πάγκο, ήμασταν ενωμένοι. Για να ολοκληρώσει: «Είμαι χαρούμενος μόνο που κερδίσαμε, είναι σημαντικό το γκολ αλλά σημασία έχει μόνο η νίκη. Δώσαμε απαντήσεις και η νίκη είναι αφιερωμένη σε όσους μας αγαπάνε. Οσοι είναι στην Ελλάδα αλλά και ο υπέροχος κόσμος εδώ, τους αγαπάμε».
Η Εθνική έγραψε ιστορία πετυχαίνοντας την πρώτη της νίκη σε Μουντιάλ. Οι παίκτες μας είχαν πάθος, αποφασιστηκότητα και ψυχική δύναμη για να γυρίσουν ένα παιχνίδι στο οποίο βρέθηκαν πίσω στο σκορ. Η Εθνική θα τα παίξει όλα για όλα με την Αργεντινή για πρόκριση στους "16".