Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ



ΑΡΘΡΟ: Εφημερίδα ΣΦΗΚΑ απο την έκδοση

Το βράδυ της Κυριακής ο Τάκης Σκούρας εγκατέλειψε το αγέρωχο
ύφος του και άφησε τα δάκρυα να κυλήσουν στα μάτια
του, χωρίς να νιώθει ντροπή για όσους τον έβλεπαν....
Την επιστροφή του την είχαν καταλυτικά επιβάλλει αυτοί που το
2002 του είχαν ζητήσει να αποχωρήσει απο τον δήμο....επειδή πίστεψαν
οτι είχε κλείσει τον κύκλο του...Ετσι είναι η ζωή και η πολιτική
ακόμα χειρότερη...!
. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή των πολιτών του Δήμου Ξυλοκάστρου αλλά και του Δήμου Ευρωστίνης την Κυριακή. Περίπου 2.000 άνθρωποι πήγαν στις κάλπες που είχαν στηθεί, μία στο Ξυλόκαστρο και μία στο Δερβένι και επέλεξαν τον υποψήφιο που θέλουν να ηγηθεί της ανεξάρτητης παράταξης στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Παρόμοια διαδικασία μέχρι σήμερα σε επίπεδο αυτοδιοικητικό δεν έχει καταγραφεί σε ολόκληρη τη χώρα και αποτελεί ένα πρότυπο δημοκρατίας και σεβασμού στη βούληση του πολίτη και των τοπικών κοινωνιών.
Σημειώσαμε τρία πολύ σημαντικά στοιχεία από τη διαδικασία αυτή. Το πρώτο ήταν αναμφίβολα η μαζική
συμμετοχή, η οποία συνέθλιψε τις έωλες καταγγελίες που είχαν ακουστεί τις προηγούμενες ημέρες για
δήθεν προκατασκευασμένο αποτέλεσμα.
Το δεύτερο είναι η υποδειγματική συμπεριφορά, τόσο των δύο υποψηφίων μέχρι και το αποτέλεσμα της κάλπης, όσο και των πολιτών που ψήφισαν με απόλυτο σεβασμό και τους δύο υποψηφίους. Δεν σημειώθηκε το παραμικρό κρούσμα χουλιγκανισμού ή βαρβαρότητας. Το τρίτο στοιχείο είναι η οργάνωση με την οποία έγιναν οι εκλογές. Ιδιαίτερα στην κάλπη του Ξυλοκάστρου, όπου ο κόσμος πήγαινε να ψηφίσει μαζικά.
. Κανένας δεν περίμενε περισσότερο από δέκα λεπτά στη σειρά του, αφού νέα παιδιά είχαν επινοήσει έξυπνα συστήματα ψηφοφορίας, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Αυτά όσον αφορά στο τυπικό μέρος των προκριματικών εκλογών στο Ξυλόκαστρο.
Όσον αφορά στην ουσία της πολιτικής που αναδείχτηκε μέσα από την κάλπη και βεβαίως αποτελεί ουσιώδες πρόκριμα για τις εκλογές του Νοεμβρίου η σαρωτική επικράτηση Σκούρα και στους δύο Δήμους έστειλε ένα πολύ μεγάλο μήνυμα.
Περίπου 2000 πολίτες ψήφισαν μέχρι τις 8 το βράδυ στις δύο κάλπες που είχαν στηθεί στο Ξυλόκαστρο
και στο Δερβένι για να αναδείξουν τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που δεν θα είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ μόνο στα λόγια αλλά και στην ουσία..! Ηταν μία πρωτόγνωρη σε όλα τα επίπεδα δημοκρατική διαδικασία.
Πρωτοφανής όχι μόνο για επίπεδο των τοπικών εκλογών αλλά και για πολιτικό.Περισσότεροι απο 1700 πολίτες πολίτες του Ξυλοκάστρου πήγαν στην κάλπη που είχε στηθεί για να αναδείξει τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης. Με υποδειγματική οργάνωση αφου κανείς δεν χρειάστηκε περισσότερα απο 10 λεπτά διαδικασία να ψηφίσει.
Οσο και αν λέξη είναι βαριά αποτέλεσε μία αποθέωση της δημοκρατικής διαδικασίας.Απο την πρωτοφανή αυτή δημοκρατική διαδικασία προέκυψε οτι ο Δημήτρης Σκούρας πήρε το 82% των ψήφων και ο Κώστας Κλωνής το 18%
Εχει μεγάλη σημασία η κάλπη του Δερβνίου από την οποία βγήκε το αποτέλεσμα:
Εψήφισαν 262 Άκυρα 2 ΈΓΚΥΡΑ 260 Έλαβαν ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΟΥΡΑΣ 234 ποσοστό 90%
ΚΩΣΤΑΣ ΚΛΩΝΗΣ 26 ποσοστό 10% . Εχει σημασία γιατί οι νέοι δημότες για πρώτη φορά ψήφιζαν Ξυλοκαστρίτη υποψήφιο. Το τελικό αποτέλεσμα και απο τις δύο κάλπες είναι: Δημήτρης Σκούρας:
1498 Κώστας Κλωνής: 323
Κάποιοι για τους δικούς τους λόγους έπαιξαν το προηγούμενο διάστημα στη μακρά θητεία του
Τάκη Σκούρα στο δήμο. Με το επιχείρημα 16 χρόνια είναι πολλά, προσπάθησαν να πείσουν τον κόσμο να γυρίσει την πλάτη σε αυτόν, αναγνωρίζοντας βεβαίως την εμπειρία του και τις ικανότητές του.
Όμως ο κόσμος έκανε εντελώς διαφορετική επιλογή.
Με αποστομωτικό τρόπο είπε ότι τα προβλήματα του Δήμου χρειάζονται την εμπειρία και τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες του Τάκη Σκούρα για να επανέλθει το Ξυλόκαστρο στο δρόμο της ανάπτυξης, της λάμψης και της προοπτικής
Και αυτό το μήνυμα γίνεται πολύ πιο ισχυρό από την κάλπη της Ευρωστίνης.
Εκεί στο Δερβένι δεν γνώριζαν τον Σκούρα ως άνθρωπο, αλλά ως πρώην δήμαρχο. Είχαν ακουστά γι’
αυτόν. Το 90% όμως των νέων δημοτών τον ψήφισε ακριβώς για να προασπίσει και το δικό του μέλλον στο διευρυμένο δήμο που προκύπτει από τον Καλλικράτη.
Η σαρωτική νίκη Σκούρα δεν έχει να κάνει με τον αντίπαλό του Κώστα Κλωνή και δεν συγκρίνεται έτσι.
Έχει να κάνει με την επιθυμία των Ξυλοκαστρινών (οι οποίοι γνωρίζουν τις αδυναμίες του, τη συμπεριφορά του, ακόμα και τα κουταλομαχαιροπίρουνα του σπιτιού του) να αναθέσουν στην κρίσιμη αυτή στιγμή το Ξυλόκαστρο σε χέρια που ξέρουν εκ των προτέρων πού θα το οδηγήσει.
Οι 2000 ψηφοφόροι είναι περίπου το 10% του εκλογικού σώματος και το αποτέλεσμα της προκριματικής
κάλπης εκκωφαντικό. Ακόμα και προς την απέναντι πλευρά η οποία αν συνεχίσει με δύο συνδυασμούς δεν θα νικηθεί απλά, αλλά στις 7 Νοέμβρη θα διαλυθεί κυριολεκτικά από την ορμή με την οποία επιβλήθηκε από τον κόσμο η υποψηφιότητα Σκούρα.
Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι η επιστροφή αυτή του πρώην Δημάρχου είναι θριαμβευτική και γίνεται
από τους ανθρώπους που το 2002 τον τιμώρησαν, πιθανόν, αλλά σήμερα τον καλούν πάλι στις επάλξεις. Γι’ αυτό και το βράδυ της Κυριακής ο Τάκης Σκούρας εγκατέλειψε το αγέρωχο ύφος του και άφησε τα δάκρυα να κυλήσουν στα μάτια του, χωρίς να νιώθει ντροπή για όσους τον έβλεπαν.