Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Απειλούν με αποχή από την εκλογική διαδικασία για τον κομμένο Δήμο στην Ανατολική Αιγιαλεία

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί αυτοδιοικητικοί και εκατοντάδες κάτοικοι, φορείς και επαγγελματίες της ανατολικής Αιγιάλειας από τους Δήμους Αιγείρας , Ακράτας και Διακοπτού , έξω από το υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας την απόσχισή τους από το Αίγιο. Την ίδια στιγμή η επιτροπή αγώνα αργά το βράδυ θα αποφασίσει για αποκλεισμό της εθνικής οδού, του οδοντωτού σιδηροδρόμου και παράλληλες καταλήψεις σε κτίρια δημοσίων υπηρεσιών. Τελικά, οι δήμαρχοι των τριών δήμων Ακράτας, Αιγείρας, Διακοφτού , κκ. Μελής, Μυλωνάς και Βασιλείου , κατάφεραν να συναντηθούν με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Ντόλιο ο οποίος τους δέχθηκε στο γραφείο του, γνωρίζοντας – όπως διαπίστωσαν οι αυτοδιοικητικοί – πλήρως το θέμα. Ο υφυπουργός, ξεκαθάρισε πως είναι αρκετά δύσκολο να υπάρξει οποιαδήποτε

αλλαγή για το χωροταξικό, μιας και είχε προηγηθεί διαβούλευση, ενώ όπως είπε, τα μηνύματα που υπήρχαν για την περιοχή ήταν πως κοινή απαίτηση είναι η δημιουργία ενός ενιαίου Δήμου Αιγιάλειας. «Μόνο που η ενημέρωσή του φάνηκε μονομερής», σημείωσε ο Πάνος Μελής αναφερόμενος ότι ο υφυπουργός έμεινε στις απόψεις που μοιράστηκε με τους βουλευτές, ιδιαίτερα τους Θ. Παπαδόπουλο και Κ. Σπηλιόπουλο οι οποίοι είχαν ταχθεί δημοσίως ανοιχτά υπέρ της ενοποίησης της Αιγιάλειας. «Υπήρχε μια εκτίμηση ότι την απόσχιση, την θέλουν μόνο τα δημοτικά συμβούλια και οι δήμαρχοι… δεν είναι έτσι, τόσο καιρό φωνάζουμε ότι όλος ο κόσμος της ανατολικής Αιγιάλειας, κάτοικοι, φορείς και επαγγελματίες ζητούν τη συνένωση των τριών Δήμων με έδρα το Διακοφτό», λέει ο κ. Μελής. Αυτό προκάλεσε την «έκρηξη» των Δημάρχων, οι οποίοι με τις ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων ανά χείρας, μίλησαν για εσκεμμένη παραπληροφόρηση και για κομματικά φερέφωνα. Οι εκπρόσωποι φορέων της Ανατολικής Αιγιάλειας παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου ένωσαν τη φωνή διαμαρτυρία τους με κατοίκους και αυτοδιοικητικούς απ’ άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίοι επίσης αντιδρούν στο χωροταξικό φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ναι στο Δήμο Ανατολικής Αιγιάλειας. Όχι στην υποβάθμιση». Μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό, η οποία δεν φάνηκε και τόσο εποικοδομητική, οι αυτοδιοικητικοί ξεκίνησαν έναν αγώνα δρόμου επαφών με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να προλάβουν χρονικά τη συνεδρίαση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που σήμερα θα συζητήσει το νομοσχέδιο. Οι δήμαρχοι των τριών Δήμων συνοδευόμενοι από τους συμβούλους των δημοτικών συμβουλίων «χωρίστηκαν» σε ομάδες προκειμένου άμεσα χωρίς να χάσιμο χρόνου, να γίνουν οι συναντήσεις – συζητήσεις – διαπραγματεύσεις με πολιτικά πρόσωπα.
Όπως επισήμανε, η Επιτροπή Αγώνα κάνοντας τον απολογισμό των επαφών θα τηρηθούν οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Δευτέρας, μεταξύ των οποίων είναι, η υποβολή των παραιτήσεων τόσο των Δημάρχων Αιγείρας, Ακράτας και Διακοπτού καθώς και των δημοτικών συμβούλων των 3 Δήμων με παράλληλο κλείσιμο όλων των δημοτικών καταστημάτων και των υπηρεσιών των Δήμων. Πάντως, οι φορείς της περιοχής φαίνονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, προχωρώντας ακόμη και σε αποκλεισμό της Νέας Εθνικής Οδού, αποκλεισμό διαρκείας της ΔΟΥ Ακράτας και αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής (Οδοντωτός) Διακοπτού – Καλαβρύτων.
Τέλος, επανέλαβαν την πρόθεσή τους κατά τη διαδικασία των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών του Νοεμβρίου 2010, να μην υποβληθεί καμία υποψηφιότητα δημοτών από τους τρεις Δήμους της Ανατολικής Αιγιάλειας, καθιστώντας αδύνατη τη συγκρότηση ψηφοδελτίων, ενώ καλούν όλους τους δημότες της Ανατολικής Αιγιάλειας σε αποχή από την εκλογική διαδικασία.