Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΙΑΣ «Θα ήθελα να ρωτήσω… αν ξέρουν πού πέφτει ο Φενεός και η Στυμφαλία…»


Ομιλία στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ κ. Κώστας Κόλλιας, στα πλαίσια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη διοικητική μεταρρύθμιση.
Στην ομιλία του ο κ. Κόλλιας μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Θα ήθελα να ρωτήσω εκείνους οι οποίοι αποφάνθηκαν για τη χωροταξία στην Κορινθία, αν ξέρουν πού πέφτει ο Φενεός και η Στυμφαλία. Θα ήθελα να τους διαφωτίσω ότι είναι δύο κατ’ εξοχήν ορεινοί
δήμοι που απλώνονται σε υψόμετρο μέχρι και πάνω από 1.200 μέτρα και που η κοινοτική νομοθεσία αναγνωρίζει ότι όλα τα κοινοτικά διαμερίσματα –μα, όλα- εμπίπτουν στις διατάξεις των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Είναι δύο δήμοι με απολύτως κοινά χαρακτηριστικά, με κοινές ανάγκες, με ίδιους αναπτυξιακούς στόχους, με κοινωνική συνοχή, αλλά και με δεδηλωμένη την επιθυμία να συνενωθούν. Και αυτό είναι το πολύ σημαντικό. Ήταν και η πρόταση του Ι.Τ.Α. Καταθέτω στα Πρακτικά την κοινή απόφαση των δύο δήμων για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση την οποία βεβαίως και αγνοήσατε. Δεν δημιουργήσατε ένα δήμο ο οποίος θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ορεινής Κορινθίας, θα την καταστήσει πόλο έλξης για πολύ κόσμο, θα αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, για να μπορέσει τελικά να προσφέρει πλούτο για όλη την Κορινθία. Θα αναφερθώ βεβαίως και σε μία μεγάλη αδικία με το Δήμο Σικυωνίων, όπου μέσα εκεί εντάξατε τους δύο ορεινούς δήμους και φτιάξατε ένα δήμο τέρας, με πλάτος μόλις 4 χιλιόμετρα κατά μήκος της παραλίας και με βάθος 100 χιλιόμετρα.
Είναι ένας δήμος που του στερείτε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί, να αναπτύξει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, την πεδινή ζώνη, τη μεγάλη εμπορική δραστηριότητα, να αναπτύξει το συγκριτικό πλεονέκτημα που του δίνει το λιμάνι και η παραλία. Και αυτό ήταν το δεύτερο μεγάλο σας ολίσθημα. Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στην μεγάλη αδικία που έχει συντελεστεί σε βάρος της Περαχώρας, της οποίας το όνομα αφαιρέθηκε από το νέο Δήμο Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων. Και εδώ φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι συνεργάτες του Υπουργού αγνοούν 5.000 χρόνια ιστορίας, αλλά και το γεγονός ότι η ιστορική Περαχώρα υπήρξε ένας από τους πρώτους δήμους –ιδρύθηκε το 1833- του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Περιμένουμε να αποκαταστήσετε αυτή τη μεγάλη αδικία και να βάλετε ξανά το όνομα της ιστορικής Περαχώρας στο νέο δήμοκαι προς τούτο καταθέτω ομόφωνη απόφαση τηΔιαπαραταξιακής Επιτροπής, όπως επίσης και τη σύμφωνη γνώμη όλων των συναδέλφων μου στην Κορινθία.»