Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι μεγάλες «μάχες» του β’ γύρου σε 6 περιφέρειες

 https://lakonikos.gr/media/k2/items/cache/fb81f81e81dc09decbc57ef28a379620_XL.jpg

Μπορεί το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι «γεμάτο» όπως σήμερα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αλλάξει ο κεντρικός σχεδιασμός.

Και ο στόχος της Ν.Δ., όπως επανέλαβε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, είναι να κερδίσει το σύνολο των περιφερειών. Ο στόχος επετεύχθη, όπως τόνιζαν από την Πειραιώς, καθώς σε μια Κυριακή, ήδη, έγινε το 7 στα 13 και στις υπόλοιπες έξι περιφέρειες οι επιλογές της Ν.Δ. έχουν περάσει στο β’ γύρο. Και μόνο σε μία περίπτωση αυτή της Θεσσαλίας, θα υπάρχει αντίπαλος από την αντιπολίτευση.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Μεγάλο φαβορί ο Πτωχός

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο «γαλάζιος» υποψήφιος, Δημήτρης Πτωχός, δεν έκοψε το νήμα της πρώτης κάλπης για μερικές ψήφους, αφού άγγιξε το 42,61%. Απέναντί του βρίσκεται ο επί σειρά ετών αυτοδιοικητικός Πέτρος Τατούλης, ο οποίος περνά στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 31,86%. Ο Δημήτρης Πτωχός έχει στο πλευρό του όλους τους βουλευτές της Ν.Δ. που εκλέγονται στην Πελοπόννησο και τα δυνατά του χαρτιά, λένε τοπικά στελέχη, είναι όλοι οι νομοί πλην την Αρκαδίας, απ’ όπου κατάγεται ο Πέτρος Τατούλης και ήρθε πρώτος με ποσοστό 42%, έναντι 31% που συγκέντρωσε ο «γαλάζιος» υποψήφιος. Η μάχη των βουλευτών της Ν.Δ. και των αυτοδιοικητικών στελεχών θα δοθεί πόρτα πόρτα μέχρι την ερχόμενη Κυριακή. Το ζητούμενο, κατά τις ίδιες πηγές, είναι η προσέλκυση των ψηφοφόρων που επέλεξαν τον Δημήτρη Κουτσούλη, υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έλαβε 13,6%. Σχεδόν ίδιο ποσοστό -γύρω στο 5%- έλαβαν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ- στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Υπενθυμίζεται ότι κοντά στον Δημήτρη Πτωχό βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και τον στήριξε ενεργά ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Προβάδισμα για Μέτιο

Μία «ανάσα» από την επανεκλογή του έφτασε προχθές ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και στηριζόμενος από τη Ν.Δ., Χρήστος Μέτιος. Αγγιξε το 42,3% και θα μονομαχήσει με τον «αντάρτη» της Ν.Δ., Χριστόδουλο Τοψίδη, ο οποίος συγκέντρωσε το 35,3%. Οι περισσότερες από 21.280 ψήφοι που χωρίζουν τους δύο υποψηφίους δίνουν ένα ξεκάθαρο προβάδισμα στον Χρήστο Μέτιο. Ο περιφερειάρχης έκοψε πρώτος το νήμα στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, ενώ ο κ. Τοψίδης ήρθε πρώτος σε Δράμα, Εβρο και Θάσο. Στο επιτελείο του κ. Μέτιου είναι πεπεισμένοι ότι έχουν τη δυναμική για μία άνετη επικράτηση την επόμενη Κυριακή. Οπως λένε, συνεχίζουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική νίκη. Αισιοδοξία εκπέμπει και το «στρατόπεδο» του Χριστόδουλου Τοψίδη, όπου εκτιμούν ότι είναι εφικτή μία ολική ανατροπή στις επόμενες κάλπες. «Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε! Πετύχαμε μια σπουδαία νίκη! Την ερχόμενη Κυριακή θα κληθούμε ως κοινωνία και ως πολίτες να επιλέξουμε περιφερειάρχη, τον άνθρωπο που θα έχει την ευθύνη της αναπτυξιακής προσπάθειας που χρειάζεται ο τόπος μας. Σε αυτήν την κρίσιμη επιλογή για την πορεία του τόπου μας δεν χωρούν πειραματισμοί. Ο περιφερειάρχης οφείλει να έχει εμπειρία, γνώση και πρόγραμμα. Πρέπει να μπορεί να διοικεί και να παίρνει δύσκολες αποφάσεις. Καμία ψήφος να μην πάει χαμένη. Συνεχίζουμε όλοι μαζί για τη μεγάλη νίκη!», δήλωσε ο Χρήστος Μέτιος.

Περιφέρεια Θεσσαλίας

Πλεονέκτημα για Αγοραστό

Στη Θεσσαλία, ο υποψήφιος της Ν.Δ., Κώστας Αγοραστός, μπαίνει στη μάχη του δεύτερου γύρου έχοντας προβάδισμα επτά ποσοστιαίων μονάδων από τον αντίπαλό του και υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ., Δημήτρη Κουρέτα. Ο νυν περιφερειάρχης, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής τον περασμένο μήνα μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες, με αιχμή τη δήλωσή του να αναβληθούν οι περιφερειακές εκλογές, βρέθηκε πολύ κοντά στην εκλογή από τον πρώτο γύρο, καθώς έλαβε ποσοστό 41,3%, έναντι 34,1% που συγκέντρωσε ο αντίπαλός του με το χρίσμα των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο κ. Αγοραστός ποντάρει στην υποψήφια «αντάρτισσα» της Ν.Δ., Ελευθερία Τζανακούλη, η οποία έλαβε σχεδόν δέκα ποσοστιαίες μονάδες, με το επιχείρημα να μην περάσει η περιφέρεια στα χέρια των ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ. Κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, που έφεραν στην τρίτη θέση τον υποψήφιο Αναστάσιο Τσιαπλέ με ποσοστό 12,7%. Η Λάρισα ίσως αποδειχθεί ρυθμιστής του αποτελέσματος σε έναν μεγάλο βαθμό, καθώς ο δήμος για πρώτη φορά έγινε γαλάζιος και η κυρία Τζανακούλη έλαβε 8,5%. Στη Μαγνησία, ο Δημήτρης Κουρέτας πέρασε μπροστά, αλλά για μιάμιση μονάδα, στην Καρδίτσα με την ίδια διαφορά είχε την υπεροχή ο Κώστας Αγοραστός, ενώ στα Τρίκαλα ο γαλάζιος υποψήφιος σάρωσε με 52%. Στις Σποράδες, που τα περασμένα χρόνια βρέθηκαν πολλές φορές στο στόχαστρο της θεομηνίας, ο νυν περιφερειάρχης επικράτησε με 20 μονάδες διαφορά από τον υποψήφιο του ΚΚΕ, ενώ ο κ. Κουρέτας ήρθε τρίτος.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 

Το… ντέρμπι του Ιονίου

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η μάχη θα είναι σκληρή ανάμεσα στη νυν περιφερειάρχη που έχει το χρίσμα της Ν.Δ., Ρόδη Κράτσα, η οποία συγκέντρωσε ποσοστό 27,4%, και στον γαλάζιο «αντάρτη» Ιωάννη Τρεπεκλή, ο οποίος πέρασε μπροστά με ποσοστό 32,5%. Το πλεονέκτημα του κ. Τρεπεκλή είναι ότι κατάγεται από την πολυπληθή Κέρκυρα, όπου έλαβε 43%, ενώ τόπος καταγωγής της κυρίας Κράτσα είναι η Ζάκυνθος, όπου και επικράτησε με 38,7%, έναντι 24,8% που έλαβε ο αντίπαλός της. Στην Κεφαλλονιά, πρώτος ήρθε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος με ποσοστό 28%, ενώ οριακή ήταν η πρωτιά του κ. Τρεπεκλή με 25% από την κυρία Κράτσα, που έλαβε 23%. Στη Λευκάδα, η υποψήφια της Ν.Δ. είχε σαφή υπεροχή συγκεντρώνοντας 43%, ενώ ο Ιωάννης Τρεπεκλής έλαβε μόλις 18%. Στην Ιθάκη, η πρωτιά ανήκει επίσης στη Ρόδη Κράτσα με 29%, ενώ τέταρτος ήρθε ο «αντάρτης», αφού τη δεύτερη θέση κατέλαβε η υποψήφια του ΚΚΕ Αλεξάνδρα Μπαλού με 22% και την τρίτη θέση ο Θ. Γαλιατσάτος με 21%.

Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου

Κοντά στη νίκη ο Στεφανής

 Στο Βόρειο Αιγαίο, περιφέρεια που επέλεξε να επισκεφτεί την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να δηλώσει σε όλους τους τόνους τη στήριξή του στον Αλκιβιάδη Στεφανή, το ντέρμπι θα δοθεί με αντίπαλο τον νυν περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος έλαβε 33,8%, έναντι 39,9% του γαλάζιου υποψηφίου. Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι η στάση που τήρησε ο κ. Μουτζούρης τα προηγούμενα χρόνια στο Μεταναστευτικό, στην οποία αποδίδουν χαρακτηριστικά λαϊκισμού, καθώς και η δυσκολία στη συνεργασία με τα κέντρα λήψης αποφάσεων θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων και τελικά θα δώσουν το «πράσινο φως» σε ένα στέλεχος που στέκεται με υπευθυνότητα απέναντι στα προβλήματα και μπορεί να εγγυηθεί την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Σημειώνεται ότι την τρίτη θέση έλαβε η υποψήφια του ΚΚΕ Αγλαΐα Κυρίτση με ποσοστό 13% και την τέταρτη η υποψήφια των ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ Βασιλική Χοχλάκα, αλλά δεν ξεπέρασε το 11,5%. Στη Λέσβο και στη Χίο, η διαφορά υπέρ του Αλκιβιάδη Στεφανή ήταν δύο μονάδες, ενώ αντίθετα στη Σάμο ο γαλάζιος υποψήφιος άγγιξε το 44,6%, έναντι 28,4% του κ. Μουτζούρη.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Νεοδημοκρατική μονομαχία

Τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν μέχρι τη μονομαχία της Κυριακής χαράσσουν οι Γιώργος Αμανατίδης και Γιώργος Κασαπίδης. Οι δύο «μνηστήρες» της θέσης του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας φαίνονται αισιόδοξοι και ο καθένας διαμηνύει ότι θα είναι ο νικητής στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Μόλις 2.206 ψήφοι χωρίζουν τον «αντάρτη» και πρώην βουλευτή της Ν.Δ., Γιώργο Αμανατίδη, από τον νυν περιφερειάρχη και εκλεκτό της Ν.Δ., Γιώργο Κασαπίδη. Η πρωτιά του Γιώργου Αμανατίδη φέρεται να έφερε παγωμάρα στο στρατόπεδο του Γιώργου Κασαπίδη. Γνώριζαν ότι θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες με την κάθοδο του «αντάρτη», αλλά δεν φαίνεται να περίμεναν ότι θα κόψει πρώτος το νήμα. Στις Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών και Φλώρινας προηγήθηκε ο Γιώργος Κασαπίδης, ενώ ο Γιώργος Αμανατίδης ήρθε πρώτος στις υπόλοιπες δύο, δηλαδή στην Καστοριά και την Κοζάνη. «Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι μας τίμησαν με την ψήφο τους σε αυτόν τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Θέλω να συγχαρώ για την πορεία τους όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους που, παρά το γεγονός ότι δεν πέρασαν στη δεύτερη φάση των αυτοδιοικητικών εκλογών, έκαναν μια αξιόλογη και καθόλα αξιοπρεπή πορεία με γνώμονα το καλό του τόπου τους. Καλώ τους συμπολίτες μου να συστρατευτούν σε αυτήν την προσπάθεια, που μόνο στόχο έχει την ευημερία και την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας. Συνεχίζουμε!», δήλωσε χθες ο Γιώργος Κασαπίδης.