Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας με 191 «ναι»

 

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας 

Με 191 «ναι» και 109 «όχι» πέρασε από τη Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης και η ανεξάρτητη βουλευτής Κ.Αδάμου. Κατά της συμφωνίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια πραγματοποιήθηκε με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε έντονη αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό να επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα, διερωτώμενος αν «θα καταγγείλλει τη συμφωνία με ένα νόμο και ένα άρθρο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε, μεταξύ άλλων, ότι όταν γίνουμε κυβέρνηση θα τροποποιήσουμε την ελληνογαλλική συμφωνία όσον αφορά στην αποστολή στρατού στο εξωτερικό.


Βουλή – Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Οι δηλώσεις όλων των πολιτικών αρχηγών - Μητσοτάκης: Η Ελλάδα του 2021 έχει τη δυνατότητα να κάνει επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις που πάνω από μια δεκαετία δεν μπορούσε να κάνει

 

Βουλή: Για ιστορική Συμφωνία, η έγκριση της οποίας σημαίνει θωράκιση της πατρίδας μας στην ταραγμένη Μεσόγειο και σηματοδοτεί το πρώτο τολμηρό βήμα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, μίλησε από βήματος της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για την «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια».

«Είναι μία συμφωνία που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών μας στους τομείς της άμυνας της ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.

«Το ιστορικό αυτό κείμενο τίθεται υπ όψιν της βουλής, καθιστώντας τη σημερινή συζήτηση ιστορική, καθώς η έγκριση του σημαίνει θωράκιση της χώρας, την ενίσχυση του νοτιοευρωπαϊκού σκέλους της συμφωνίας, αλλά και την πρώτη προσπάθεια για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Και όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί με casus belli στην περιοχή μας».

«Στο δίλημμα ψωμί η κανόνια η χώρα μας επιλέγει να έχει και τα δυο», τόνισε. Και πρόσθεσε αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Όποιος αμφισβητεί την αγορά των νέων σκαφών ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων».

Τα κρούσματα κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα στην Πελοπόννησο . 145 νέα κρούσματα σήμερα ( 17 στην Κορινθία - 38 στην Μεσσηνία - 46 στην Αχαΐα.) Τα κρούσματα κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα στην Πελοπόννησο . 166 νέα κρούσματα σήμερα ( 13 στην Κορινθία - 38 στην Μεσσηνία - 61 στην Αχαΐα.)

 

Μικρή αύξηση ,  κρουσμάτων κορωνοϊού,  σε σχέση με χθες, ( +21), καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο,  στην Πελοπόννησο.  Συνολικά σήμερα παρατηρήθηκαν 166 νέες μολύνσεις, , εκ των οποίων  δύο περιοχές  ( Αχαΐα & Μεσσηνία) παρουσιάζουν σήμερα  διπλάσιο αριθμό  νέων κρουσμάτων, σε σχέση με τις υπόλοιπες.  

  Συγκεκριμένα:

Ενενήντα  επτά (97) νέα κρούσματα  κατεγράφησαν στη Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκ των οποίων 13  νέες μολύνσεις παρατηρήθηκαν στην Π. Ε. Κορινθίας , 38 στην Π. Ε. Μεσσηνίας και οι υπόλοιπες 46 αναφέρθηκαν στις Π. Ε. Αργολίδας (28), Αρκαδίας (10) και Λακωνίας (8).

Επίσης άλλα 69 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα στις Π. Ε. Αχαΐας (61) και Ηλείας (8).   

Σήμερα 7 / 10 / 21 κατεγράφησαν, συνολικά 166 νέα κρούσματα σε όλη την  Πελοπόννησο, όπου από την αρχή της πανδημίας, έφτασαν τα 48.196 (23.349  στην Περιφέρεια Πελοποννήσου)

Σήμερα Πέμπτη  7 / 10 / 21, ανακοινώθηκαν νέα κρούσματα στις Π.Ε. Ενότητες Αχαΐας (61),  Μεσσηνίας  (38) ,  Κορινθίας (13), Ηλείας (8), Αργολίδας (28), Αρκαδίας (10) και Λακωνίας (8)

Αναλυτικά τα κρούσματα στους 7 νομούς στην Πελοπόννησο μέχρι σήμερα:

Π.Ε. Αχαΐας                19.381

Π.Ε. Κορινθίας             7.407

Π.Ε. Μεσσηνίας           6.089

Π.Ε. Ηλείας                  5.778

Π.Ε. Αργολίδας           4.411

Π.Ε. Αρκαδίας             3.422

Π.Ε. Λακωνίας            2.303