Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Συμμετοχή της Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή


Ελσίνκι, 7 Οκτωβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στο Ελσίνκι, με τη συμμετοχή των Προέδρων των Επιτροπών Περιβάλλοντος των εθνικών κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, κυρία Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Τα κύρια θέματα της Διάσκεψης ήταν οι στρατηγικές για ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές άνθρακα και η ανάγκη επιτάχυνσης της μείωσης των εκπομπών έως το
2030, καθώς επίσης κι ο ρόλος ενός χρηματοοικονομικού τομέα προσανατολισμένου στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.
Η κ. Αυγερινοπούλου στις δύο παρεμβάσεις της τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις κοινές προσπάθειες και τους στόχους για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050, με βάση την πρόσφατη έκθεση IPCC για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η χώρα, πρόσθεσε, εργάζεται στην κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων έως το 2030, ήτοι τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40%, μερίδιο αγοράς 32% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 32,5%, αύξηση χρηματοδοτικών πόρων της Ε.Ε. σε δράσεις  για το κλίμα από 20% έως 25%  και μείωση των εκπομπών αυτοκινήτων κατά 37,5%. Η κ. Αυγερινοπούλου ανέφερε ότι η Ελλάδα προχωρά στον σχεδιασμό πολιτικής σε σχέση με την ηλεκτροκίνηση, επισήμανε δε την αναθεώρηση του εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για το 2030, που προβλέπεται να εγκριθεί έως τις αρχές του 2020, τονίζοντας ότι η χώρα προτίθεται να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες έως το 2028. Η βουλευτής αναφέρθηκε, εξάλλου, στην πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων με επίκεντρο την ενέργεια, το περιβάλλον και τις βιώσιμες υποδομές.
Επισημαίνεται, τέλος, η κατάθεση από την κυρία Αυγερινοπούλου κειμένου -που υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων- σχετικού με την ανάγκη ανάληψης δράσης έναντι της αποψίλωσης του δάσους του Αμαζονίου, το οποίο έτυχε της στήριξης των αντιπροσωπειών των εθνικών κοινοβουλίων στη Διάσκεψη.

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης