Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Τα (μη) πεπραγμένα της Περιφερειακής Αρχής 2014 -1019 - ΑΚΑΝΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΑΤΟΥΛΗ


Αποτέλεσμα εικόνας για θεοδωρος βασιλακοπουλος
Γράφει ο Θοδωρής Βασιλακόπουλος

Τον Σεπτέμβριο του 2014 ανέλαβε για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, μετά τη νίκη της στις εκλογές του Μαΐου,  την Περιφερειακή Αρχή της Πελοποννήσου η διοίκηση Τατούλη. Και η δεύτερη αυτή θητεία, παρά την εμπειρία που είχε αποκτήσει η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει να προσκομίσει κάτι το ξεχωριστό και ιδιαίτερα για την Κορινθία. Τα θέματα που ταλανίζουν την Κορινθία εξακολουθούν να μένουν χωρίς ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή τους. Πιο συγκεκριμένα:

1.      Το θέμα της διάβρωσης των ακτών, θέμα που πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για όλους και όχι μόνο την Περιφέρεια, έχει αφεθεί στην τύχη του. Ακόμη και ο «Ζορμπάς» με τις ανυπολόγιστες καταστροφές που επέφερε στην παραλιακή ζώνη, δεν έχει κινητοποιήσει την Περιφερειακή Αρχή έτσι ώστε να μελετηθεί το θέμα σε συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση και να ληφθούν τα όποια μέτρα θα μπορούσαν να περιορίσουν το πρόβλημα. Δεν ισχυρίζομαι ότι το θέμα είναι εύκολο! Όμως η αδράνεια της Περιφερειακής Αρχής για την συγκροτημένη μελέτη του ζητήματος και την ανάληψη αντίστοιχης δράσης είναι δεδομένη!
2.      Η μελετημένη παρέμβαση για τον εξωραϊσμό και την συνακόλουθη ανάδειξη της «Διώρυγας του Ισθμού», του εμβληματικού αυτού χώρου όχι μόνο για την Κορινθία και την Πελοπόννησο, αλλά και για όλη την Ελλάδα, ακόμη αναζητείται. Μετά από 8,5 χρόνια η Περιφερειακή Αρχή Τατούλη, που θα έπρεπε να πρωτοστατήσει για να διαμορφωθεί ένας χώρος στολίδι στη Διώρυγα,  δεν έχει να παρουσιάσει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για το θέμα. Ο περιβάλλων χώρος της Διώρυγας θυμίζει τοπίο από βιντεοταινίες της δεκαετίας του 80 και οι χιλιάδες επισκέπτες αρκούνται στο να βγάλουν απλά φωτογραφίες χωρίς να ξέρουν στο ελάχιστο την ιστορία του χώρου!
3.      Η δυτική είσοδος της Κορίνθου, που με τόσες υποσχέσεις είχε προαναγγελθεί η διαμόρφωσή της ήδη από το 2013 με αφορμή την κατασκευή του εμπορικού κέντρου στην πρώην Σωλληνουργία, εξακολουθεί να παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και να μας προσβάλλει όλους.
4.      Οι παρεμβάσεις στον Ακροκόρινθο και η αποκατάσταση του φωτισμού του μνημείου εξακολουθούν να αποτελούν ζητούμενο. Είναι πραγματικά αδιανόητο, ότι αυτό το ξεχωριστό μνημείο, που θα έπρεπε να αναδειχθεί με κάθε τρόπο, παραμένει κυριολεκτικά στο σκοτάδι 13 χρόνια μετά την αποτυχημένη πρώτη προσπάθεια να φωτιστεί και να προβληθεί όπως θα έπρεπε.
5.      Το πρώην στρατόπεδο του 6ου Συνάγματος, που από το 2012 έχει μετατραπεί σε χώρο «αποθήκευσης» αθώων ανθρώπων, εξακολουθεί να είναι περίκλειστος χώρος για την Κορινθιακή κοινωνία. Στη νέου τύπου φυλακή στοιβάζονται από 400 έως 800 μετανάστες που δε φταίνε σε τίποτα και οι περιβόητες διακηρύξεις Τατούλη στη συνεδρίαση της 3ης Σεπτεμβρίου 2018 στην Κόρινθο «περί παραχώρησης 40 στρεμμάτων από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, για να στεγαστούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας» παραμένουν χωρίς περιεχόμενο, όπως είχαμε επισημάνει ήδη από τη μέρα που τις εξήγγειλε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Προφανώς δε φταίει η Περιφερειακή Αρχή για την εγκατάσταση του άγους του Κέντρου Κράτησης στην Κόρινθο. Όμως η αδράνεια και η ανοχή της Περιφερειακής Αρχής είναι και σε αυτό το θέμα κραυγαλέα.
6.      Ο κατ’ ευφημισμό «δρόμος» Νεμέας – Ψαρίου, κατεστραμμένος από το 1997 λόγω της κατασκευής του υδραγωγείου της Κορίνθου, εξακολουθεί να αποτελεί για χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής «δρόμο παγίδα», γιατί η Περιφερειακή Αρχή αδρανεί και σε αυτό το θέμα να παρέμβει μετά από 8,5 χρόνια!
7.      Και εκείνα τα δίχτυα που η δαπάνη για την αγορά και τη συντήρησή τους επί δεκαετία ήταν 1.000.000 ευρώ (!) και θα τοποθετούνταν στο Λουτράκι, για να προστατευτούν οι λουόμενοι από τις τσούχτρες, τα είδε κανείς; Ξέρει τι έγιναν τα χρήματα; Θα μας ενημερώσει κανείς; Έχει ήδη περάσει ένας χρόνος από την έγκριση της δαπάνης από το Περιφερειακό Συμβούλιο!
8.      Τέλος τα «μικρά» που εξακολουθούν να μας βασανίζουν. Το εγκαταλελειμμένο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στα Εξαμίλια, το κλείσιμο του ΚΕΚ, το Κέντρο Νέων που ακόμη να μπει ο εργολάβος παρά τα 150.000 ευρώ που έχουμε εγκρίνει εδώ και 1,5χρόνο για τη συντήρηση του κτιρίου. Κι άλλα πολλά που θα θέλαμε σελίδες επί σελίδων να τα απαριθμήσουμε.
9.      Φυσικά δεν πρέπει κανένας να ξεχνάει το θέμα του ΣΔΙΤ για την διαχείριση των απορριμμάτων. Η Περιφερειακή Αρχή έχει εδώ και 7 χρόνια περίπου δεσμεύσει όλη την Πελοπόννησο σε αυτήν την ακραία αντιπεριβαλλοντική «λύση» με αποτέλεσμα να μην προχωράει καμία άλλη διαδικασία και όλη η Πελοπόννησος να είναι όμηρος του συγκεκριμένου έργου. Η υποχρέωση όλων των πολιτών για να ματαιώσουμε το συγκεκριμένο έργο, που δυστυχώς έχει και την υποστήριξη της παρούσας κυβέρνησης, είναι επιτακτική.

Θα μπορούσα να συνεχίσω να απαριθμώ επί σελίδες παραλείψεις, αδράνειες και αδυναμίες. Το θέμα είναι στις επερχόμενες εκλογές η Περιφερειακή Αρχή να αποδοκιμαστεί στις κάλπες και να λάβει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη θητεία. Γιατί εκτός των άλλων υπάρχει και η αφ’ υψηλού άσκηση της διοίκησης, η οποία δεν είναι διατεθειμένη να ακούσει έστω τον αντίλογο και να ενστερνιστεί την όποια αντίθετη εποικοδομητική θέση!

ΥΓ
Τον Περασμένο Οκτώβριο εγκρίναμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο 150.000 ευρώ για να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια την έκθεση «Πελοπόννησος 2018» που διοργανώθηκε στην Κόρινθο με κύριο διοργανωτή το Επιμελητήριο Κορινθίας. Ζητήσαμε βέβαια να έχουμε τον πλήρη απολογισμό για τη διάθεση των χρημάτων αυτών. Πέρα από το γεγονός ότι μετά από 8 μήνες δεν έχουμε δει κανέναν απολογισμό, τον οποίο αμέσως μετά τις εκλογές με ερώτηση που θα καταθέσω στο ΠΣ θα ζητήσω, με έκπληξη διαπιστώνουμε όλοι ότι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας, κ. Πιτσάκης, είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον κ. Τατούλη! Δεν καταλαβαίνουν και οι δύο το αθέμιτο του πράγματος;

Θοδωρής Βασιλακόπουλος
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου
Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας