Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Η ΑΕΚ μετά από 24 χρόνια κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας

Η ΑΕΚ μετά από 24 χρόνια κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας, προκαλώντας ντελίριο στους οπαδούς της
Μέσα σε αποθέωση από τους οπαδούς της, που είχαν γεμίσει ασφυκτικά το γήπεδο «Γ. Καμάρας» της Ριζούπολης, η ΑΕΚ στέφθηκε με κάθε επισημότητα απόψε πρωταθλήτρια Ελλάδας.

Αμέσως μετά τη λήξη της αναμέτρησης της 30ης αγωνιστική με τον Απόλλωνα Σμύρνης, στήθηκε η εξέδρα για την απονομή των μεταλλίων και ο πρόεδρος της Super League, Γιώργος Στράτος, παρέδωσε στα χέρια του αρχηγού της Ενωσης, Πέτρου Μάνταλου, το τρόπαιο του πρωταθλητή.
Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα η ΑΕΚ. Επικράτησε 1-0 του Απόλλωνα Σμύρνης στην -κατάμεστη και με έντονο «κιτρινόμαυρο» χρώμα- Ριζούπολη, πανηγύρισε την κατάκτηση του 12ου τίτλου στην ιστορία της και πρώτου από το 1994 και θα πάει με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον ΠΑΟΚ (Σάββατο 12/5, 20:30, ΟΑΚΑ).
Από την άλλη, ο Απόλλων, που συμπλήρωσε έναν (πετυχημένο) γύρο με τον Γιώργο Παράσχο στον πάγκο, ετοιμάζει τα πλάνα του ενόψει της νέας σεζόν στη Super League.

Ο Απόλλωνας δημιούργησε την πρώτη καλή στιγμή, με τον Μπάρκα να πέφτει στη δεξιά του γωνία και να διώχνει σε κόρνερ το δυνατό σουτ του Τσουκαλά στο 4ο λεπτό.
Το φάουλ του Μπακασέτα στο 12′ πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Χουάντερσον, όπως και αυτό του ίδιου ποδοσφαιριστή στο 16′. Ωραία αντεπίθεση των γηπεδούχων στο 24′ κατέληξε στην άστοχη κεφαλιά του Ελμπάζ, αλλά δέκα λεπτά αργότερα η Ένωση άνοιξε το σκορ.
Ο Λιβάγια έκανε από τα δεξιά τη σέντρα στο πίσω δοκάρι, με τον Σέρχιο Αραούχο να στοπάρει με το στήθος και να σκοράρει με το αριστερό για το 0-1 στο 34′! Ήταν το 11ο τέρμα του 27χρονου Αργεντινού στη φετινή Super League και 14ο σε όλες τις διοργανώσεις.
Πέντε λεπτά αργότερα, ο Χουάντερσον έβγαλε σε κόρνερ το φάουλ του Μπακασέτα, ενώ στην εξέλιξη της φάσης λίγο έλειψε ο Τσουκαλάς να σκοράρει… σε λάθος εστία.
Το β’ μέρος ξεκίνησε δίχως αλλαγές, με τον Λαμπρόπουλο να μην προλαβαίνει να σουτάρει από τη μικρή περιοχή, μετά το στρώσιμο του Αραούχο. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, ο Μπαρτολίνι πρόλαβε κι έβαλε την κόντρα στον Αραούχο. Στο 66′ ο Σιμόες έβγαλε τον Μάνταλο τετ α τετ με τον Χουάντερσον, αλλά το «μυτάκι» του αρχηγού της ΑΕΚ δεν βρήκε στόχο.
Η άστοχη κεφαλιά του Αραούχο στο 76′, μετά τη σέντρα του Μπακάκη, η σημαντική χαμένη ευκαιρία του Ναδάλες στο 80′, το φάουλ του Χριστοδουλόπουλου στην αγκαλιά του Χουάντερσον στο 82′ αλλά και το «ψαλιδάκι» του Λάζαρου που απέκρουσε ο πορτιέρε του Απόλλωνα, σήμαναν την έναρξη των πανηγυρισμών από παίκτες, προπονητικό τιμ και φιλάθλους της ΑΕΚ.
ΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (Γιώργος Παράσχος): Χουάντερσον, Παπάζογλου, Μπαρτολίνι (63′ Καλλέργης), Ζησόπουλος, Στάθης, Τσουκαλάς (77′ Μενδρινός), Χουάρες, Κοντοές, Κονέ, Ελμπάζ (68′ Σιατραβάνης), Ναδάλες
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης, Βράνιες (63′ Τσόσιτς), Λαμπρόπουλος, Χουλτ, Σιμόες, Μοράν, Λιβάγια (51′ Χριστοδουλόπουλος), Μάνταλος (83′ Λόπες), Μπακασέτας, Αραούχο

Σε τυπική διαδικασία εξελίχθηκε η αναμέτρηση της Τούμπας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Πλατανιά, αφού η φιλοξενούμενη ομάδα δεν ήταν σε θέση να προβάλει σθεναρή αντίσταση στους Θεσσαλονικείς που μπήκαν στο παιχνίδι με επιθετικές αξιώσεις από νωρίς.
Ηδη στο πρώτο 15λεπτο η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου είχε πάρει προβάδισμα δυο τερμάτων με γκολ στα οποία συμμετείχε ο αμυντικός Λεονάρντο Μάτος.
Μόλις στο 9′ ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ. Από σέντρα του Μάτος, η μπάλα έφθασε στον Πέλκα που με ωραίο γωνιακό σουτ από το σημείο του πέναλτι πέτυχε το 1-0.
Η ασπρόμαυρη «μηχανή» πήρε μπρος και λίγο αργότερα στο 15′ ο Πρίγιοβιτς πέτυχε το 2-0 με κοντινό πλασέ από συρτή σέντρα πάλι του Μάτος. Στο ξεκίνημα της επανάληψης ο ΠΑΟΚ εκμεταλλευόμενος τις αδυναμίες του Πλατανιά επιτέθηκε από νωρίς και στο 52′ γκολ που σημείωσε ο Μπίσεσβαρ, ακυρώθηκε ως οφ-σάϊντ.
Στο 82′ ένα γκολ του Μάτος με σουτ, ακυρώθηκε σωστά μετά από φάουλ που έκανε στην διεκδίκηση της μπάλας ο Πρίγιοβιτς ανατρέποντας στον αέρα τον Χρήστο Καρυπίδη.
Στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων ο συνήθης ύποπτος στο σκοράρισμα για τον ΠΑΟΚ, Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς με κοντινή κεφαλιά έκλεισε το σκορ στο 3-0 φθάνοντας τα 19 προσωπικά του τέρματα φέτος και ατενίζοντας τον τίτλο του κορυφαίου σκόρερ.
ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Μιχόγεβιτς, Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο, Σάκχοφ (75′ Λημνιός), Πέλκας (46′ Ελ Καντουρί), Μακ (63′ Κάμπος), Μπίσεσβαρ, Πρίγιοβιτς.
Πλατανιάς: Κλιάιτς, Βάντερσον, Καρυπίδης, Ντικαμονά, Ουές, Ντουαλά, Μάλσα, Ζίκο, Ενσικουλού (69′ Σίνγκ), Κασαλίκα (84′ Φούφλια), Ουντόζι. 

Με τον καλύτερο τρόπο ολοκλήρωσε τη σεζόν ο Ατρόμητος, ο οποίος γιόρτασε την επιστροφή του στα ευρωπαϊκά… σαλόνια νικώντας στο Περιστέρι 4-0 την Κέρκυρα, για την 30η και τελευταία αγωνιστική της Super League.
Ο Ντάουντα στο 6΄ και στο 14΄, ο Κωτσόπουλος στο 59΄ και ο Ντιγκινί στο 67΄ πέτυχαν τα γκολ των «κυανόλευκων», απέναντι στους ήδη υποβιβασμένους «Φαίακες».Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 76΄ ο Νταμίρ Κάναντι έκανε αλλαγή τερματοφύλακα, δίνοντας την ευκαιρία στον 17χρονο Χρήστο Μανδά να κάνει το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα του Ατρομήτου.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Νταμίρ Κάναντι): Μίρκοβιτς (76΄ Μανδάς), Χατζηισαϊας, Ρισβάνης (68΄ Στρούγγης), Νάτσος, Κωτσόπουλος (68΄ Κυριακίδης), Γιαννούλης, Ντιγκινί, Ντάουντα, Μπουσούλατζιτς, Βασιλακάκης, Μπρούνο
ΚΕΡΚΥΡΑ (Γιάννης Ματζουράκης): Κουτζαβασίλης, Αντέτζο, Λέκοβιτς, Αρτυματάς, Κρητικός, Παμλίδης (71΄ Αναστασίου), Σπίνουλας (58΄ Ρόλε), Μυτίδης, Κόντος (80΄ Γεωργακόπουλος), Ιωάννου, Γρομητσάρης
Το τελευταίο δεκάλεπτο «έκρυβε» τα γκολ και τις συγκινήσεις στο παιχνίδι της Λάρισας μεταξύ της ΑΕΛ και της Λαμίας (1-1), στο πλαίσιο της 30ης (και τελευταίας) αγωνιστικής της Super League. Οι δύο ομάδες, χωρίς βαθμολογικό κίνητρο, «κοίμισαν» τους φιλάθλους στις κερκίδες, καθώς ελάχιστες ήταν οι καλές στιγμές μπροστά στις δύο εστίες. Ολα αυτά έως το τελευταίο δεκάλεπτο. Τότε η Λαμία προηγήθηκε στο 81′ με τον Νίκο Τσούκαλο, και οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στο 84′ με τον Μίλος Ντέλετιτς.
ΑΕΛ (Αντωνίου): Θεοδωρόπουλος (68′ Σουλούκος), Γιοβάνοβιτς, Μόρας, Γκοϊκοβιτς, Μασούρας, Μλαντένοβιτς, Φατιόν, Αγκάνοβιτς (59′ Λεοζίνιο), Μιλοσάβλιεβιτς, Ναζλίδης (72′ Περόνε), Ντέλετιτς.
ΛΑΜΙΑ (Τεννές): Μελίσσας, Αναστασιάδης, Κουκόλης (41′ Πριντέτα), Ασίγκμπα, Παντελιάδη, Βασιλαντωνόπουλος, Ομο, Μπουλουλής, Πίτι, Ακόστα (88′ Μπούτνικ), Βάντερσον (46′ Τσούκαλος).

Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ στις αναμετρήσεις για την 30η αγωνιστική της Super League:
ΑΕΛ-Λαμία 1-1 (84΄ Ντέλετιτς – 81΄ Τσούκαλος) 
Απόλλων Σμύρνης-ΑΕΚ 0-1 (34΄ Αραούχο)
Ατρόμητος-Κέρκυρα 4-0 (6΄, 14΄ Ντάουντα, 59΄ Κωτσόπουλος, 67΄ Ντιγκινί)
ΠΑΟΚ-Πλατανιάς 3-0 (9΄ Πέλκας, 15΄, 90+3΄ Πρίγιοβιτς)
ΠΑΣ Γιάννινα-Ολυμπιακός 6/5
Παναιτωλικός-Αστέρας Τρίπολης 6/5
Παναθηναϊκός-Ξάνθη 6/5
Πανιώνιος-Λεβαδειακός 6/5

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 
(Σε 30 αγώνες)
1. ΑΕΚ 70 –ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ, Champions League–
2. ΠΑΟΚ 64 –Champions League–
3. Ολυμπιακός 57 -29αγ. –Europa League–
4. Ατρόμητος 56 –Europa League–
5. Αστέρας Τρίπολης 42 -29αγ.

. Ξάνθη 42 -29αγ.
7. Πανιώνιος 37 -29αγ.
8. Παναιτωλικός 35 -29αγ.
9. Λεβαδειακός 34 -29αγ.
10. ΠΑΣ Γιάννινα 31 -29αγ.
. ΑΕΛ 31
12. Λαμία 30
13. Παναθηναϊκός 29 -29αγ.
. Απόλλων Σμύρνης 29
15. Κέρκυρα 22 –Υποβιβασμός–
16. Πλατανιάς 10 –Υποβιβασμός–

* Ο Παναθηναϊκός άρχισε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς και του αφαιρέθηκαν ακόμη εννέα για οφειλές.
** Από τον Ολυμπιακό έχουν αφαιρεθεί τρεις βαθμοί.
*** Από τον ΠΑΟΚ έχουν αφαιρεθεί τρεις βαθμοί, ενώ το ντέρμπι με την ΑΕΚ κατακυρώθηκε υπέρ της Ενωσης με 3-0.