Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Σεισμός 7,9 Ρίχτερ προκαλεί πανικό στη Νέα Ζηλανδία!

Πηγή φωτό: www.emsc-csem.org

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 βαθμών, σύμφωνα με το Geonet, τη γεωφυσική υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας σημειώθηκε 20 χλμ. νοτιοανατολικά του Χάμνερ Σπρινγκς και 91 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά του Κράιστσερτς. Το αμερικανικό Γεωλογικό Παρατηρητήριο USGS αναφέρει πως το μέγεθος του σεισμού ήταν 7,4 βαθμοί. Ο σεισμός ήταν ισχυρότατος και οι απόψεις για τον... χορό των Ρίχτερ διίστανται, αφού σύμφωνα με το Geonet η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ο σεισμός σημειώθηκε δύο λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα (τοπική ώρα, 13.02 ώρα Ελλάδας). Έγινε αισθητός μέχρι το Ουέλινγκτον και το Ντάνεντιν. Στο Ουέλινγκτον ακούστηκαν σειρήνες ενώ κάτοικοι έχουν βγει κλαίγοντας στους δρόμους, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της νεοζηλανδικής εφημερίδας New Zealand Herald. 

 Ωστόσο το αμερικανικό Γεωλογικό Παρατηρητήριο USGS ανέφερε πως το μέγεθος του σεισμού ήταν 7,5 βαθμοί. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έκανε επίσης λόγο για 7,5 Ρίχτερ, στη συνέχεια ο σεισμός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω (7,4 Ρίχτερ) πριν επανεκτιμηθεί πριν λίγη ώρα στα 7,9 Ρίχτερ!
Το Κράιστσερτς είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών που είχε σημειωθεί εκεί τον Φεβρουάριο του 2011 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 185 ανθρώπους και είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοίνωσε πως δεν υφίσταται απειλή για τσουνάμι μετά τον σεισμό.



Κι ενώ οι κάτοικοι των κοντινών περιοχών είναι έντρομοι, αμέτρητοι είναι οι μετασεισμοί που σημειώνονται σχεδόν κάθε πέντε λεπτά και μάλιστα είναι επίσης ισχυροί.Οι Αρχές της Νεάς Ζηλανδίας κάλεσαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις ακτές, με τις πρώτες αναφορές να μιλούν για μικρό τσουνάμι. Το νεοζηλανδικό υπουργείο Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε μετά το πρώτο κύμα πως ενδέχεται να ακολουθήσουν άλλα μεγαλύτερα.

Σύμφωνα με σεισμολόγο που επικαλείται το Reuters στο νεοζηλανδικό GNS, καταγράφηκε κύμα ύψους μέχρι ενός μέτρου στην περιοχή του βόρειου Κάντερμπουρι στο Νότιο Νησί.
Ενδεικτική είναι η παρακάτω εικόνα από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, στην οποία φαίνεται πως αμέσως μετά τον μεγάλο σεισμό και σε διάστημα μόλις 40 λεπτών σημειώθηκαν οκτώ μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο να είναι της τάξης των 6,2 Ρίχτερ και τον ασθενέστερο της τάξης των 4 Ρίχτερ.

 ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό