Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Η Δράση για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς



21.07.2016



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Δράση θεωρεί ότι η τύχη των Τούρκων πραξικοπηματιών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα δεν μπορεί να εναποτεθεί στις αξιώσεις της Τουρκίας, οι οποίες προβάλλονται κατά προφανή και χονδροειδή παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του γεγονότος ότι δεν υφίσταται μεταξύ των δύο χωρών διμερής σύμβαση έκδοσης.

Οι διωκόμενοι Τούρκοι αξιωματικοί υπόκεινται στην εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας και των ενσωματωμένων ως αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού μας δικαίου διεθνών δικονομικών και ουσιαστικών κανόνων, καθώς και των γενικά παραδεδεγμένων δικαιικών αρχών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όσον αφορά  στην διαδικασία και τις προϋποθέσεις έκδοσης όσο και για την περίπτωση της χορήγησης πολιτικού ασύλου. Θα πρέπει επίσης στην κρίση των αρμόδιων δικαιοδοτικών οργάνων της Πολιτείας να βαρύνει και το γεγονός ότι η Τουρκία, με πρόσφατη απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφύγων, θεωρείται "τρίτη μή ασφαλής χώρα", δεν παρέχει δηλαδή τα εχέγγυα δίκαιης δίκης και προστασίας της ζωής των διωκομένων. Η κατάσταση αυτή έχει δραματικά επιδεινωθεί με τις μαζικές διώξεις πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης και την θέση της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση της Ελληνικής Δημοκρατίας στις προβαλλόμενες αξιώσεις της Τουρκίας και πρέπει να διατυπωθεί ξεκάθαρα και ρητά. Ο σεβασμός στην νομιμότητα, διεθνή και εσωτερική, καθιστά τα έθνη κυρίαρχα και ελεύθερα.

ΔΡΑΣΗ