Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ: Η 2η ΣΥΝΆΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΊΚΤΥΟΥ ΥΓΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ( ΦΩΤΟ)



Πρόγραμμα 2ης Περιφερειακής Συνάντησης Εργασίας ΕΔΔΥΠΠ
 Ο Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης φιλοξένησε σήμερα στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρου Νεότητας Ξυλοκάσστρου τη 2η Περιφερειακή Συνάντηση Εργασίας   Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων.


Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και ένδειξη εμπιστοσύνης από πλευράς του Δικτύου, η επιλογή του Δήμου μας, για την πραγματοποίηση της 2ης Περ/κής Συν/σης Εργασίας, με την διαμεσολάβηση και συνδρομή του μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ., κου Αναστάσιου Γκιολή.




Στην δεύτερη περιφερειακή συνάντηση εργασίας που φιλοξενήθηκε από το Δήμο Ξυλοκάστρου παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και της ΚΕΔΕ κ.  Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου.

            Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, Πιστοποιημένο Δίκτυο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με την ενεργή συμμετοχή 185 δήμων-μελών, τα τελευταία 11 έτη πραγματοποιεί προγράμματα προαγωγής υγείας και εκστρατείες με σκοπό την πρόληψη σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Σκοπός των Περιφερειακών Συναντήσεων Εργασίας είναι  η μεταφορά τεχνογνωσίας που αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος Υγιείς Πόλεις και η ενημέρωση για σχετικές αποφάσεις, είτε πολιτικές, είτε εκτελεστικές που λαμβάνονται σε επίπεδο Π.Ο.Υ και αφορούν τα Εθνικά Δίκτυα και τις πόλεις- μέλη τους, καθώς και η παρουσίαση καλών πρακτικών των δήμων-μελών του Δικτύου.
Την έναρξη της συνάντησης προλόγισε ο Αντιδήμαρχος κ. Δ. Κάσσιος, μεταφέροντας το χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Η. Ανδρικόπουλου, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν παρέστη εξαρχής. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Το Δίκτυο, πρωτοστάτης σε θέματα και προγράμματα  για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, συνδράμει ουσιαστικά, με την τεχνογνωσία, την εμπειρία και την καθοδήγησή του τις Δημοτικές αρχές στην υλοποίηση δράσεων για την υγεία και την πρόληψη».
 


Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου στο χαιρετισμό του δήλωσε: «Μέσα σε όλη την οικονομική δυσπραγία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας αδυνατεί να υποστηρίξει τους πολίτες σε ασθένειες που συχνά είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές οικονομικά για το κράτος. Οι Δήμοι μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν για τη διατήρηση της υγείας των δημοτών τους με προληπτικούς ελέγχους. Τα ΚΕΠ Υγείας είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε για να προσφέρει προσυμπτωματικό έλεγχο σε 7 απειλητικά για την ανθρώπινη ζωή νοσήματα. Μαχόμαστε για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και για την ισότιμη πρόσβαση όλων στην υγεία».
Στη συνέχεια  η Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. για τα Εθνικά Δίκτυα, Συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου κατά την ομιλία της αναφέρθηκε στο « Π.Ο.Υ., Πρόγραμμα Υγιείς Πόλεις στην Ευρώπη και στην  Ελλάδα» . 
Ακολούθως η κ. Νέλλη Λάβδα. Δημ. Σύμβουλος Δήμου Φιλοθέης –Ψυχικού, μέλος ΔΣ ΕΔΔΥΠΠΥ μίλησε γιά την « .. Πολιτική των Δήμων –μελών του Δικτύου για την Γ΄Ηλικία.Υγιής και Ενεργός Γήρανση».
 Επακολούθησε συζήτηση και  διάλειμμα
Το δεύτερο μέρος της 2ης Περιφερειακής συνάντησης εργασίας άνοιξε ο εκ Δερβενίου καταγόμενος Γενικός Διευθυντής ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, με θέμα: « Προγράμματα και Δράσεις του Ελληνικού Διαδημοτικού Υγιών Πόλεων» ΚΕΠ Υγείας 
Εν συνεχεία για Τρέχοντα προγράμματα Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων αναφέρθησαν οι κυρίες Ελίζα Φοινίτση, Διοικητική Δ/ντρια ΕΔΔΥΠΠΥ,  Κατερίνα Δημητράκη, Υπεύθυνη Προγραμμάτων ΕΔΔΥΠΠΥ και Μαρία Αϊδίνη, Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας ΕΔΔΥΠΠΥ
 Ακολούθως έγινε «Παρουσίαση καλών πρακτικών Δήμων του Ελληνικού Διαδημοτικού    Δικτύου Υγιών Πόλεων» όπου ομιλητές ήσαν οι
Η κ.  Αθανασία Ι. Χρισταρα, Ιατρός –Πνευμονολόγος, Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών & Τουρισμού, Δήμος Κορινθίων με θέμα «Πρόγραμμα Ψυχαγωγίας και Κοινωνικής  Ενσωμάτωσης ατόμων (παιδιών-νέων) με αναπηρία "ΕΞΩ ΜΑΖΙ"»  
Ο κ. Ηλιόπουλος Κωνσταντίνος, αναπληρωτής συντονιστής  του προγράμματος «Υγιείς Πόλεις», Γιαννοπούλου Εύα  Κοινωνική Λειτουργός της ΚΕΑΔΗΜΣ. Δήμος Μεσσήνης με θέμα «Πρόγραμμα Παρέμβασης Ρομα  στην περιοχή Αβερωφ»  
Η κ. Νεραντζουλάκη-Ρεπαπίνου Ζωή, Μικροβιολόγος, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος  σε θέματα Υγείας. Δήμος Μονεμβασίας με θέμα.«ΚΕΠ Υγείας Δήμου Μονεμβασίας - Παρουσίαση του Προγράμματος στον 1ο χρόνο λειτουργίας του».



Η κ. Νέλλη Λάβδα  Δημ. Σύμβουλος Δήμου Φιλοθέης –Ψυχικού, μέλος ΔΣ ΕΔΔΥΠΠΥ με θέμα «Παρουσίαση Προγράμματος για την Γ’ Ηλικία στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού».                                                                                             Ο κ. Αναστάσιος Γκιολής Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Γενικός Ιατρός, μέλος Επιστημονικής Επιτροπής ΕΔΔΥΠΠΥ με θέμα «Παρουσίαση Δράσεων Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης». 


Μετά το πέρας των παρουσιάσεων ακολούθησε  συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων όπου και τέθηκαν προτάσεις και απόψεις και η συνάντηση έκλεισε με την Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου ΕΔΔΥΠΠΥ.

Παριστάμενοι ήταν: ο κ. Παντελιάς Αντιδήμαρχος Αγ. Αναργύρων-Καματερού και μέλος του Δ.Σ. του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, ο κ. Μακρυνός Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος Β’ του Δ.Σ. του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, ο κ. Λαδόπουλος Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου και Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, ο κ. Ζητάκης Δημοτικός Σύμβουλος Αλεξανδρούπολης και Ειδικός Γραμματέας Αποκεντρωμένων και Παραμεθόριων Περιοχών, ο κ. Φωστηρόπουλος Δημοτικός Σύμβουλος Παλαιού Φαλήρου και ταμίας του Δ.Σ. του Ε.Δ.ΔΥ.Π.Π.Υ, ο κ. Ρεντούμης μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, ο κ. Κουσουλός Αντιδήμαρχος Καθαριότητας,   η κα. Κλειώση, η κα. Μαγγίνα-Χώλεση και ο κ. Κεκερής Δημοτικοί Σύμβουλοι Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης,  ο κ. Τσαγρής Διευθυντής Δ. Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, η κα. Χαραλαμπίδου Ειδική Συνεργάτης του Δημάρχου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, ο κ. Σουβαλιώτης Αντιδήμαρχος Ερυμάνθου, η κα. Σούκουλη Συντονίστρια του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ Δ. Κορινθίων, η κα. Παρασκευοπούλου από το Δ. Νεμέας, η κα. Γκαβάγια Συντονίστρια Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ Δ. Σικυωνίων, ο κ. Δαμασκηνός Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας, ο κ. Ζαχαριάς Γενικός Γραμματέας Δ. Σικυωνίων, ο κ. Σακελλαρίου Αντιδήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων, η κα. Θεοδώρου Ιατρός Κέντρου Υγείας Λουτρακίου, ο κ. Αντωνίου Διευθυντής ΔΟΚΟΠΑΠ Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων, η κα. Τσέλιου από το Δ. Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου.