«Στόχος μας είναι να τεκμηριώσουμε τη διακριτή ταυτότητα της Τσακωνιάς και μέσω αυτής της διαδικασίας να συγκροτήσουμε το σύμφωνο ποιότητας της περιοχής» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην ημερίδα με θέμα τη Σύμβαση για την προστασία Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και την αξιοποίησή της για την προστασία και ανάδειξη της Πολιτισμικής Ταυτότητας της Κυνουρίας, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Λεωνιδίου την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε την Τσακωνιά, ενιαίο ιστορικό, πολιτιστικό, οικονομικό και πολιτικό χώρο, με διαχρονική παρουσία στα τεκταινόμενα της περιοχής, και χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την προσπάθεια «να περιγραφούν τα ιδιαίτερα στοιχεία του πολιτιστικού αναστήματός της στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και παράλληλα στο διεθνή κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco».
Ο κ. Τατούλης εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για τη συστράτευση του Υπουργείου Πολιτισμού και των Δήμων Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τόνισε, αφενός, ότι η Τσακωνιά αποτελεί την απαρχή αυτής της προσπάθειας, η συνέχεια της οποίας θα είναι η Μάνη με το Μανιάτικο Μοιρολόι και, αφετέρου, ότι οι κατάλογοι αυτοί θα συνεχίσουν να εμπλουτίζονται με νέες εγγραφές στοιχείων που συγκροτούν την ιδιαίτερη αυτή ταυτότητα.
«Η κοινή συνισταμένη αυτού του κοινού τόπου είναι αναμφίβολα η Τσακώνικη γλώσσα» τόνισε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης και σημείωσε ότι παραμένει ζωντανή και ενεργή στην κοινωνία, όπως πολλές εκατονταετίες πριν. Αποτελεί το κρισιμότερο στοιχείο κοινωνιολογικής διαμόρφωσης της περιοχής και έχει σημαντική επιρροή στην εξέλιξη των αγροτικών της προϊόντων, στην υφαντουργία, στον Τσακώνικο χορό, στα πανηγύρια και σε πολλές ακόμα εκφάνσεις της Τσακωνιάς, σημείωσε ακόμη ο κ. Τατούλης.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου πρότεινε τέλος τη δημιουργία ενός ισχυρού διαδικτυακού κόμβου πολιτισμού, ο οποίος θα βασίζεται στο δελτίο που θα συσταθεί και θα αποτελέσει βήμα διαλόγου και εμπλουτισμού του πολιτιστικού αποθέματος της Τσακωνίας, ενώ παράλληλα θα «εξάψει την περιέργεια όσων θέλουν να ανακαλύψουν την ξεχωριστή αυτή πολιτισμική ταυτότητα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
Ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Λυσίκατος και ο Αντιδήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Δημήτριος Γκαύρος από την πλευρά τους, αφού ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την πρωτοβουλία αυτή και το ενεργό ενδιαφέρον του ιδίως στα θέματα του πολιτισμού, τόνισαν την περηφάνια των Τσακώνων για την παράδοσή τους, αλλά και την προθυμία της κοινωνίας να την διατηρήσει ζωντανή.
Εκ μέρους της Διεύθυνσης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος του Υπουργείου Πολιτισμού η κα Βίλλυ Φωτοπούλου και ο κ. Ιωάννης Δρίνης παρουσίασαν τη Σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, καθώς και τη διαδικασία συγκρότησης του Εθνικού Καταλόγου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και έκαναν μια πρώτη καταγραφή των στοιχείων που πρότειναν οι πολίτες της περιοχής και τα οποία θα μπορούσαν να εγγραφούν στους καταλόγους αυτούς.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο με το σύνολο της ημερίδας στον κάτωθι σύνδεσμο από το www.leonidion.gr