Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2014: Βραζιλία και Ολλανδία ρίχνονται στον… τελικό της «παρηγοριάς»


Με τον «μικρό τελικό» της «παρηγοριάς» συνεχίζεται το Σάββατο (23:00) το Μουντιάλ 2014, όπου η διοργανώτρια Βραζιλία ψάχνει τη λύτρωση για την επτάρα από τη Γερμανία και υποδέχεται την Ολλανδία. Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο χωρητικότητας 69.349 θεατών «Brasilia national stadium» της Μπραζίλια, με διαιτητή τον Αλγερινό, Τζαμάλ Χαϊμουντί.

Κάθε ομάδα που βρίσκεται ένα βήμα μακριά από τον μεγάλο τελικό μίας διοργάνωσης, ποτέ δεν θα μπορέσει να βολευτεί με έναν μικρό τελικό. Στα Παγκόσμια Κύπελλα, η ανάδειξη της 3ης ομάδας του θεσμού, ποτέ δεν συγκέντρωνε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Η απογοήτευση από τον αποκλεισμό ήταν πάντα όσο μεγάλη που το κίνητρο δεν… περίσσευε.
Στην περίπτωση της φετινής διοργάνωσης όμως, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Με τη Βραζιλία να έχει γνωρίσει το διασυρμό από τη Γερμανία με 7-1 στον ημιτελικό και να προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ αυτό, η αναμέτρηση απέναντι στην Ολλανδία, μπορεί να λειτουργήσει και ως φάρμακο.
Την ίδια ώρα όμως, εγκυμονεί έναν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση αποτυχίας. Αν έρθει η ήττα από τους «οράνιε» κανείς δεν γνωρίζει τις αντιδράσεις των Βραζιλιάνων που πήραν με πολύ βαρύ τρόπο την ήττα από τα «πάντσερ».
Η κοινή λογική, λέει πως αυτό, θα είναι και το τελευταίο παιχνίδι του Λουίς Φελίπε ΣΚολάρι στον πάγκο των «καριόκας». Ο «Φελιπάο» έγινε… Φελιπίνιο μετά τη βαριά ήττα και είναι πλέον… persona non grata στη χώρα του καφέ από όλους τους ποδοσφαιρόφιλους.
 Σε ό,τι αφορά την Ολλανδία, η ψυχολογία είναι εντελώς διαφορετική. Στο στρατόπεδο των «οράνιε» επικρατεί ικανοποίηση για την πορεία της ομάδας που σταμάτησε στη διαδικασία των πέναλτι απέναντι στην Αργεντινή.
Ήδη οι ποδοσφαιριστές της ομάδας αποθεώνονται από τους πάντες στη χώρα τους και ο μικρός τελικός έχει λίγη σημασία. Άλλωστε, αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού της ομάδας, Λουίς φαν Χάαλ ο οποίος τόνισε πως ο μικρός τελικός δεν θα έπρεπε να υπάρχει σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση.
 Μόνο άγνωστες δεν είναι οι δύο ομάδες μεταξύ τους, καθώς στο παρελθόν έχουν αναμετρηθεί 11 φορές. Η παράδοση είναι στο… νήμα με την πλευρά της Βραζιλίας. Αυτό γιατί οι «καριόκας» έχουν τέσσερις νίκες, την ώρα που η Ολλανδία έχει επικρατήσει τρεις φορές. Τα υπόλοιπα τέσσερα παιχνίδια, έληξαν χωρίς νικητή. Σε ό,τι αφορά τα τέρματα που έχουν σημειώσει οι  δύο ομάδες, επικρατεί πλήρης ισοπαλία έχοντας σκοράρει από 15 φορές. Στο παρελθόν αρκετοί μεγάλοι παίκτες έχουν κρίνει τις μεταξύ τους αναμετρήσεις όπως είναι οι Μπράνκο, Μπεμπέτο, Ταφαρέλ και Ρονάλντο από τη Βραζιλία, και οι Νέσκενς, Κρόιφ, Κλάιφερτ και Σνάιντερ από αυτή της Ολλανδίας.
 Για πρώτη φορά οι Λουίς Φελίπε Σκολάρι και Λουίς φαν Χάαλ θα αναμετρηθούν στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Οι δύο τους όμως, είχαν δώσει και άλλη μάχη στο παρελθόν, όταν και οι δύο βρισκόντουσαν σε συλλογικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, το 1995 και για το Διηπειρωτικό Κύπελλο, ο Άγιαξ του Ολλανδού τεχνικού, αντιμετώπισε την Γκρέμιο του «Φελιπάο». Η αναμέτρηση διεξήχθη στο Τόκιο με τις δύο ομάδες να μένουν στο ισόπαλο 0-0 και τους Ολλανδούς να επικρατούν 4-3 στη διαδικασία των πέναλτι.