Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

To 1ο Πανελλήνο Συνέδριο “κοινωνίας αξιών”



 
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η “κοινωνία αξιών’’ ολοκλήρωσε την Κυριακή 15/12/2013  το πρώτο της Πανελλήνιο Συνέδριο. Μέσα σε μία κατάμεστη αίθουσα, δόθηκε Βήμα διαλόγου σε μεγάλο αριθμό μελών και στελεχών του κόμματος, φίλων και προσκεκλημένων από άλλα πολιτικά κόμματα, εξαιρετικό δείγμα των αξιών, του νέου πολιτικού πολιτισμού και της συμμετοχικής Δημοκρατίας που πρεσβεύει η “κοινωνία αξιών”.
Ο πρόεδρος της ‘’κοινωνίας αξιών’’ κ. Δημήτρης Μπουραντάς, σε μία βαρύνουσα ομιλία, επισήμανε πέραν των ουσιαστικών και ρεαλιστικών θέσεων και 7 κρίσιμα ζητήματα/προτάσεις της “κοινωνίας αξιών”:

  • Το πλαίσιο για δραστικά, άμεσα και συνεκτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας σε όλη τη χώρα.
  • Την ολοκληρωμένη σε όλα τα επίπεδα πρόταση της “κοινωνίας αξιών” για την αντιμετώπιση της ανεργίας, σε ένα συντονισμένο, συνεχή και πολυμέτωπο αγώνα, από όλους τους φορείς της πολιτείας.
  • Την υπερκομματική διακυβέρνηση.
  • Την απαίτηση για ριζοσπαστικές λύσεις.
  • Το πλαίσιο για τη δημιουργία ευνοϊκού θεσμικού περιβάλλοντος για υγιή, δυναμική και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα.
  • Τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για ένα αποτελεσματικό κράτος, στην υπηρεσία του πολίτη.
  • Το πλαίσιο για μία δημόσια ανταγωνιστική παιδεία, με εξωστρέφεια, αντάξια του πολιτισμού μας, που να προσφέρει στην αγορά εργασίας ολοκληρωμένους επιστήμονες και επαγγελματίες.
Εκ μέρους των “Δημοκρατικών” μίλησε ο πρόεδρος κ. Θεόδωρος  Πολυζωϊδης, ο οποίος επισήμανε, πέραν των άλλων σημαντικών, την ανάγκη για ριζική αλλαγή του Συντάγματος. Η “κοινωνία αξιών” και οι “Δημοκρατικοί” έχουν επιτύχει την μοναδική μέχρι στιγμής ουσιαστική πολιτική συνεργασία στον κεντρώο χώρο.
Οι σύνεδροι εντυπωσιάστηκαν από την ομιλία του κ. Μιχάλη Χαραλαμπίδη, που ήταν προσκεκλημένος της “κοινωνίας αξιών”, ο οποίος, με διεισδυτική ματιά και γλαφυρότητα, ανάδειξε τις αδυναμίες του πολιτικού συστήματος, τα λάθη που γίνονται και τις δυνατότητες που μπορούν να διαμορφωθούν για να υπάρξει ελπίδα για την χώρα.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι ομιλίες των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων που είχαν προσκληθεί, όπως της κ. Αντιγόνης Λυμπεράκη αντιπροέδρου της “Δράσης”, του κ. Σύρου Κοτσοβόλη του “Κοινωνικού Συνδέσμου”, του κ. Μιχαήλ Γιαννάκη Γ.Γ. της “Νέας Μέρας”, της κ. Φρόσως Σταυράκη της ‘’Κοινωνικής Συμφωνίας’’, του κ. Γιώργου Γερούλη της “Δημοκρατικής Παρέμβασης”, του κ. Κων. Παύλου της “Ένωσης για την Ελλάδα” και άλλων πολιτικών σχηματισμών.
Κοινό σημείο όλων ήταν η αναγνώριση της ανάγκης για συνεργασία του κεντρώου χώρου, θεωρώντας ότι αυτός είναι ο ισχυρός τρίτος πολιτικός πόλος που πρέπει να αναπτυχθεί και ο οποίος εμφανίζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά την κοινωνία, την οικονομία, τον ορθολογισμό των προτάσεων και τα ικανά  στελέχη σε όλους τους τομείς διακυβέρνησης.
Σημαντικές ήταν και οι ομιλίες των κ. Μωραϊτάκη, Πρόεδρου NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ και μέλους Δ.Σ. ΣΜΕΧΑ, Τέως Πρόεδρου ΣΜΕΧΑ , κ. Δημήτρη Τσίγκου, προέδρου της “Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών” και ιδρυτού της “Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων” και κ. Ιωάννη Χαλικιά, Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικού υπεύθυνου του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, οι οποίοι με τον τεκμηριωμένο και σαφή λόγο τους ανάδειξαν τα προβλήματα που υπάρχουν στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα, και πρότειναν το βέλτιστο πλαίσιο για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και καινοτόμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η παρουσία του πλέον επιτυχημένου λειτουργού της τοπικής αυτοδιοίκησης, κ. Δημήτρη Τσουκαλά, πρώην κοινοτάρχη της Ανάβρας (πανευρωπαϊκό παράδειγμα επιτυχημένης αυτοδιοικητικής διαχείρισης), προέδρου της εθελοντικής Οργάνωσης ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ, ο οποίος μίλησε για το πώς πρέπει να είναι μια αποτελεσματική τοπική αυτοδιοίκηση. Παρέστησαν και μίλησαν επίσης εκπρόσωποι πολλών κοινωνικών φορέων.
Ακολούθησαν πολλές εμπεριστατωμένες, ουσιαστικές και επισταμένες ομιλίες από τα μέλη και τα στελέχη της ‘’κοινωνίας αξιών’’, οι οποίοι με τον δυναμισμό τους έδωσαν ιδιαίτερο χαρακτήρα, πάθος και ζωντάνια σε ένα πολύ επιτυχημένο Συνέδριο.