Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Σόιμπλε: Θα μας γράψουν… τα βιβλία της Ιστορίας!

Wolfgang-Schaeuble-eurozone-crisis
Του ΜΑΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Την Ιστορία τη γράφουν πάντα οι νικητές. Γι’ αυτό και η περιγραφή των γεγονότων, επομένως και η αναζήτηση-αποτύπωση της αλήθεας, είναι έννοιες εξαιρετικά συζητήσιμες ως προς τη σχέση τους με την πραγματικότητα.
Στη σημερινή Ευρώπη, την Ευρώπη που δοκιμάζεται από μια κρίση… εισαγωγής, η οποία ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την κατάρρευση της Lehman Brothers, αλλά γιγαντώθηκε και “μόλυνε” τον υπόλοιπο πλανήτη λόγω της αδυναμίας της πολιτικής ηγεσίας της ηπείρου μας και της ευρωζώνης να μην συμπεριφέρεται σαν “παιδική χαρά”, την Ιστορία τη γράφουν οι Γερμανοί. Επειδή οι Γερμανοί είναι οι νικητές της κρίσης, και όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικής παρέμβασης και διπλωματικής ηγεμονίας. Η επικράτησή τους είναι μετρήσιμη και με δισεκατομμύρια ευρώ.
Από αυτή τη “γενιά των νικητών” στη Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ είναι η εικόνα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως είναι το μυαλό πίσω από τη βιτρίνα. Θυμίζοντας το δίδυμο των αδελφών Κένεντι, με τον JFK  να είναι ο “Chosen One” της αμερικανικής κοινωνίας μέχρι και σήμερα, τον Ρόμπερτ Κένεντι όμως να γεννά τις ιδέες και το όραμα για το μέλλον. Ένα μέλλον που και για τους δυο σταμάτησαν οι σφαίρες.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραχωρεί σήμερα συνέντευξη στη “Bild”, με ξεκάθαρη στόχευση: Να επαναφέρει την ψυχραιμία στην ευρωζώνη, “αδειάζοντας” τον πρόεδρο του Eurogroup και εκλεκτό του Βερολίνου Γερούν Ντάισελμπλουμ στο θέμα της δυνητικής φορολόγησης καταθέσεων και στις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του κοινού νομίσματος, και την ίδια στιγμή να δικαιολογήσει τις πολιτικές της Γερμανίας, επικαλούμενος… τον ιστορικό του μέλλοντος.
“Πιστεύω ότι κάποια μέρα στο μέλλον, θα διαβάζουμε στα βιβλία της Ιστορίας για την περίοδο αυτή της μεγάλης κρίσης, που έφερε την Ευρώπη ακόμη πιο κοντά μεταξύ των λαών της. Αυτή είναι μια πολύ τυχερή περίοδος για την Ευρώπη”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υπερασπίστηκε τις γερμανικές πολιτικές για τη θωράκιση της ευρωζώνης απέναντι στις συνέπειες της κρίσης. Πολιτικές που στο σχετικό λεξικό της Ιστορίας, απαντώνται ως “άγρια και ακραία λιτότητα”.
Ο πολιτικός ο οποίος πλήρωσε με μια αναπηρία που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι, τα “περίεργα” χρόνια της διάλυσης της Ανατολικής Γερμανίας, και της “απορρόφησης” της οικονομίας της από τη Δυτική, επέμεινε ότι το παράδειγμα της Κύπρου είναι μοναδικό, και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ξανά για κάποια άλλη χώρα-μέλος της ευρωζώνης. “Οι καταθέσεις σε όλες τις άλλες χώρες της ευρωζώνης είναι ασφαλείς”, προσέθεσε.
“Αυτό που αποφασίσαμε στην περίπτωση της Κύπρου ήταν να επιβάλλουμε ως μέρος της διάσωσης, εκείνους που είχαν συμμετοχή στη δημιουργία της κρίσης στην οικονομία της χώρας και το τραπεζικό σύστημα. Η οικονομία της Κύπρου θα περάσει ένα μεγάλο διάστημα προσαρμογής, που προφανώς θα είναι επώδυνο, θα καταφέρει ωστόσο να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις. Και έχω τη βεβαιότητα ότι θα αποπληρώσει πλήρως το δάνειό της”, εκτίμησε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έκρυψε την ικανοποίησή του και για το γεγονός ότι η ανασφάλεια γύρω από την Κύπρο δεν προκάλεσε κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη, δείγμα της καλύτερης προετοιμασίας που υπάρχει σήμερα για τέτοιες περιπτώσεις. “Το ευρώ είναι σήμερα περισσότερο ισχυρό από κάθε άλλη φορά μετά το 2010. Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, και αυτό το καταλαβαίνουν οι αγορές. Στόχος μας είναι να είμαστε αρκετά ισχυροί, ώστε να τους κρατήσουμε όλους στη βάρκα”, ήταν τα λόγια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο οποίος φυσικά παραβλέπει, ή δεν θέλει να σταθεί στην υπαρκτή παράμετρο… να βουλιάξει στο τέλος η βάρκα. Με όλους μέσα.

ysterografa.gr