Σάββατο 14 Απριλίου 2012

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Κάθε γιορτή, μια αφορμή να θυμηθούμε όλους όσους ξεχάσαμε και μας ξέχασαν, με μια ευχή τυπική που δηλώνει παρουσία, με μια ευχή προσωπική που αναδεικνύει το συναίσθημα μας, με μια ευχή για όλους .
OI «ΔΥΤΙΚΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» από το Δερβένι εύχονται σε όλους έσας που μας διαβάζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου , στον καθένα προσωπικά, αλλά και στην οικογένειά του, ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ, και είθε οι δύσκολες αυτές ημέρες που περνά ο τόπος να είναι σύντομα παρελθόν.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπηση του report24.gr για τους υποψηφίους ΝΔ , στην Πελοπόννησο.

Με την συμμετοχή 3.611 πραγματικών – μοναδικών  αναγνωστών έκλεισε η μεγάλη διαδικτυακή δημοσκόπηση της ιστοσελίδας  report24.gr , για τους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας για όλους τους νομούς της Πελοποννήσου.
Όπως ήταν φυσικό μέσα στην ρευστότητα του γενικότερου πολιτικού σκηνικού να μην υπάρχει η 100% εικόνα όλων των υποψηφίων αφού ακόμα μέχρι και σήμερα ακούγονται νέα ονόματα που θα κατέλθουν στις εκλογές ή ονόματα που δεν θα είναι τελικά στα γαλάζια ψηφοδέλτια. Πέρα λοιπόν από αυτά η δημοσκόπηση επίσης μας έδειξε και την δυναμική του εκάστοτε υποψηφίου μέσα στην μεγάλη ιντερνετική παρέα.
Επίσης η δημοσκόπηση μας έδειξε ένα ακόμα ποιοτικό στοιχείο που οι υποψήφιοι πλέον δεν πρέπει να τους αφήνει αμέτοχους. Είναι η δυναμική που αναπτύσσεται μέσα από το ίντερνετ και τα social media. Πρακτική που δεν είχαμε δει μέχρι σήμερα παρά μόνο στις εκλογές του 2009 σε μικρό ποσοστό. Πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μην υπολογιστεί και η διαδικτυακή προβολή των υποψηφίων.
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης  σε κάθε νομό:

Κορινθία
 Tο τοπίο είναι πολύ χλωμό ακόμα και είναι από τους νομούς που οι προβλέψεις είναι πολύ δύσκολες. Στην δημοσκόπηση ψήφησαν 376 άτομα και έλαβαν.. 
Ο νυν βουλευτής Κώστας Κόλλιας 63 ψήφους και ποσοστό 16,76%. Στη συνέχεια ο γιατρός Θανάσης Παπαχρηστόπουλος έλαβε 50 ψήφους με ποσοστό 10,3% ενώ κοντά έρχονται ο Χρίστος Δήμας και η περιφερειακή σύμβουλος Μαριλένα Σούκουλη με ψήφους 48 και 46 και ποσοστά 12,77% και 12,23% αντίστοιχα. Σε απόσταση αναπνοής και ο πρώην Νομάρχης Κορινθίας Νίκος Ταγαράς με 41 ψήφους και ποσοστό 10,9%. Ακολουθούν η τ. βουλευτής Αθηνά Κόρκα με 38 ψήφους και ποσοστό 10,11% , οι πολιτευτές Στέλιος Μάρκελος και Πελοπίδας Καλλίρης με ψήφους 22 και 20 και ποσοστά 5,85% και 5,32% αντίστοιχα, ο Παναγιώτης Ανδρικόπουλος με 19 ψήφους και ποσοστό 5,05%, ο  Δημήτρης Παπαγεωργίου με 16 ψήφους και ποσοστό 4,26% και ο Χρήστος Οικονομόπουλος με 13 ψήφους και ποσοστό 3,46%.
Το ισχυρό ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Κορινθία αποτυπώνεται και από τα στοιχεία που βγήκαν από την δημοσκόπηση δίχως όμως να υπάρχει καθαρή εικόνα πως θα κατανεμηθούν οι ψήφοι. Στην Κορινθία υπάρχει δισταυρία.

Αργολίδα
Ψήφισαν 433 άτομα από τα οποία την μερίδα του λέοντος έλαβε ο Περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Σιδέρης με 195 ψήφους και ποσοστό 45,05%. Ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός στην δεύτερη θέση με 63 ψήφους και ποσοστό 14,55% και τρίτος ο Δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς με 47 ψήφους και ποσοστό 10,85%.
Όπως όλα δείχνουν οι 3 παραπάνω υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις 2 έδρες που παραδοσιακά βγάζει η ΝΔ στην Αργολίδα. Στο νομό υπάρχει μονοσταυρία.

Αρκαδία
Ψήφισαν συνολικά 547 άτομα και έλαβαν: Ο γιατρός Κώστας Βλάσης 223 ψήφους και ποσοστό 40,77%. Ο γραμματέας της ΝΔ και νυν Βουλευτής Ανδρέας Λυκουρέντζος έλαβε 104 ψήφους και ποσοστό 19,01%. Πολύ κοντά έρχονται και οι Παναγιώτης Βαλασόπουλος και Μαρίνος Τσίρμπας που έλαβαν από 59 και 57 ψήφους με ποσοστό 10,79% και 10,42% αντίστοιχα.
Αυτή την στιγμή η ΝΔ έχει μια έδρα στο νομό αυτή του Ανδρέα Λυκουρέντζου και ο στόχος της Συγγρού είναι να λάβουν στις επόμενες εκλογές 2 έδρες.

Λακωνία
Στη Λακωνία υπήρχε μεγάλη συμμετοχή και ψήφισαν 756 άτομα. Η Φεβρωνία Πατριανάκου με 359 ψήφους και ποσοστό 47,49% δείχνει να κερδίζει την μια από τις δυο έδρες που λαμβάνει η ΝΔ στο νομό. Ο Θανάσης Δαβάκης έλαβε 215 ψήφους και ποσοστό 28,44%. Ο Γρηγόρης Αποστολάκος έλαβε 79 ψήφους και ποσοστό 10,45%  Από εκεί και πέρα την ημέρα που βγήκε η δημοσκόπηση ο Τζανέτος Φιλιπάκος είχε καταθέσει αίτηση για υποψηφιότητα με τη ΝΔ  και γιαυτό συμπεριλήφθη στην δημοσκόπηση. Στην πορεία όμως άλλαξε γνώμη και θα κατέλθει τελικά με το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Στην μέτρηση έλαβε 60 ψήφους και ποσοστό 7,94% και αυτό μπορεί να αναλογιστεί ως απώλεια από το εκλογικό σώμα της ΝΔ στο νομό. Ένα ακόμα στοιχείο που μπορεί να μετρεθεί ως τάση του κόσμου. Τέλος στη Λακωνία η υποψηφιότητα της γιατρού Γιώτας Στέρπη η οποία είπε τελικά το ναι ανακατεύει ακόμα πιο πολύ την «τράπουλα» καθώς η Λακωνία έχει μονοσταυρία.

Μεσσηνία
Στο νομό του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά η δημοσκόπηση  έδειξε τα εξής στοιχεία. Ψήφισαν συνολικά 523 άτομα. Ο γιατρός Μανώλης Μάκαρης έλαβε 112 ψήφους και ποσοστό 21,41%. Ο Γιάννης Αδαμόπουλος έλαβε 107 ψήφους και ποσοστό 20,46%. Ο Άγγελος Κωτσιόπουλος έλαβε 72 ψήφους και ποσοστό 13,77%. Ο νυν βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος έλαβε 46 ψήφους και ποσοστό 8,8%. Στην μέτρηση δεν συμπεριλήφθη ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ο οποίος θα είναι υποψήφιος στην Μεσσηνία. Στο νομό υπάρχει δισταυρία.

 Ηλεία
Ψήφισαν 482 άτομα. Ο Διονύσιος Χιόνης έλαβε 114 ψήφους και ποσοστό 23,65%. Ο Χρήστος Αντίοχος έλαβε 78 ψήφους και ποσοστό 16,18%. Η Βουλευτής Επικρατείας Διονυσία Αυγερινοπούλου έλαβε 69 ψήφους και ποσοστό 14,32%. Ο νυν Βουλευτής Κώστας Τζαβάρας έλαβε 50 ψήφους και ποσοστό 10,37%, ενώ ο τ. Βουλευτής Παναγιώτης Αδραχτάς έλαβε 23 ψήφους και ποσοστό 4,77%

Αχαΐα
Ψήφισαν 494 άτομα και μεγάλη διαφορά πήρε από την αρχή ο νυν βουλευτής και τομεάρχης της ΝΔ  Νίκος Νικολόπουλος ο οποίος έλαβε 214 ψήφους και ποσοστό 43,32%. Στη συνέχεια ο Αθανάσιος Νταβλούρος έλαβε 104 ψήφους και ποσοστό 21,05%. Η Νατάσα Ράγιου έλαβε 53 ψήφους και ποσοστό 10,73%.

Έτσι λοιπόν κλείνει η δημοσκόπηση του report24.gr πάνω στην οποία φυσικά δεν μπορούμε να στηριχτούμε ακριβώς αν τα ποσοστά αυτά μεταφραστούν και την Κυριακή 6 Μαΐου στην κάλπη αλλά σίγουρα μας δείχνουν μια τάση.

Δονήσεις σε Κρήτη και Καλαμάτα

Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3:55 τα ξημερώματα στα ανοιχτά της Κρήτης, βορειοανατολικά του Ρεθύμνου.
Εν τω μεταξύ, ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε επτά λεπτά μετά τις 23.00 χθες το βράδυ, στον Μεσσηνιακό Κόλπο.
Η δόνηση αναστάτωσε τους κατοίκους της Καλαμάτας, καθώς συνοδευόταν από εκκωφαντικό θόρυβο, όμως και στις δυο περιπτώσεις δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Πηγή: ANT1

"Το μίσος θα φέρει αίμα" - Η απάντηση του Άδωνι για την επίθεση

Ο Άδωνις Γεωργιάδης και η Ευγενία Μανωλίδου βρέθηκαν μετά τον εκκλησιασμό της Μεγάλης Πέμπτης στο ζαχαροπλαστείο "Τίλας" . Μαζί τους ήταν και το στέλεχος της ΝΔ Χάρης Τομπούλογλου με άλλα περίπου δέκα άτομα. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να απολαύσουν την έξοδό τους αφού τους βγήκε πικρός ο καφές, καθώς δέχθηκαν επίθεση με γιαούρτια, πάστα κέτσαπ και μουστάρδα.
Φανερά ενοχλημένοι όλοι προσπάθησαν στη συνέχεια να σκουπιστούν ενώ το γεγονός δεν πήρε έκταση με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.
Ο Άδωνις μίλησε για την επίθεση που δέχτηκε, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, μέσω twitter:
«Κάποτε σε αυτή τη χώρα εάν έβλεπαν ένα νεαρό ζευγάρι να είναι σε ένα ζαχαροπλαστείο Μ. Πέμπτη βράδυ μετά την Εκκλησία, να δέχεται ξαφνικά επίθεση από μία ομάδα τραμπούκων, όλοι θα ένιωθαν ντροπή…..
Η κοινωνία μας όμως είναι γεμάτη μίσος. Το μίσος θα φέρει αίμα και όσοι ανόητοι χαίρονται, ας θυμούνται αυτές τις πράξεις της ντροπής, όταν θα έρθει η δική τους σειρά στη ζούγκλα που επιτρέπουμε σιγά σιγά να μετατρέπεται η χώρα… Εγώ τους συγχωρώ και εκείνα τα μικρά παιδιά που ήρθαν ξαφνικά από το δήθεν αντιεξουσιαστικό τους στέκι φωνάζοντας για τους "φασίστες" υπέρ των μεταναστών και κατά των "δοσιλόγων". Όσοι επιτρέπουν και καλλιεργούν αυτό το μίσος, θα βάψουν με τα χέρια τους το κακό που θα έλθει….
Αυτές τις Αγίες μέρες ειδικά αντί ως κοινωνία να ενωθούμε πάμε για σύγκρουση. Τί κρίμα που η χώρα μας μπορεί και να σωθεί και να μεγαλουργήσει... Λυπούμαι τους γονείς αυτών των παιδιών, θα ήταν δεν θα ήταν 20 χρόνων και αυτή η κοπέλα που κράταγε την κάμερα, νομίζοντας ότι κάνει μια αξιέπαινη πράξη που θα έπρεπε κιόλας να τη διαφημίσει. Κρίμα και για όσους βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν τη χωλή τους εναντίον μου... ανθρωπάκια. Τους εύχομαι καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα... Συγγνώμη ζητώ μόνον από τη γυναίκα μου που επειδή εγώ αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική αναγκάζεται να υφίσταται και αυτές τις βίαιες πράξεις και όλα αυτά τα σχόλια γεμάτα κακία».

newsit.gr

ΟΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΕΣ ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ

του υπ.Βουλευτή της Ν.Δ.Κορινθίας
Στέλιου Μάρκελλου


ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

ΚΟΙΤΑΞΕ ΜΕ ΜΑΤΙΑ ΓΕΛΑΣΤΑ ΤΗΝ ΑΥΓΗ ΠΟΥ ΧΑΡΑΖΕΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΣΟΥ. ΚΑΙ ΚΑΝΕ ΕΥΛΑΒΙΚΑ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ΘΕΟ 
ΚΟΛΛΗΣΕ ΤΗΝ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΜΕ ΠΕΙΣΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΦΛΟΓΑ ΤΟΥ ΚΕΡΙΟΥ. ΤΟΥ ΚΑΝΤΗΛΙΟΥ. ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ. ΘΑ ΣΕ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΠΙΣΤΑ, ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΑΣΒΗΣΤΟ ΜΕΧΡΙ ΨΗΛΑ ΣΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ. ΣΙΓΟΥΡΑ, ΘΑ ΣΕ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΟΥ ΓΑΛΗΝΗ.
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΠΩΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ ΣΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΤΑΣΣΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΟΥ !

http://www.steliosmarkellos.gr/

Το μήνυμα της Ανάστασης

Ανάσταση Ελλήνων

Είναι πολλές φορές που στο μυαλό μας αυτήν την δύσκολή περίοδο που περνάει η χώρα μας να την συγκρίνουμε με την Μεγάλη Εβδομάδα και τα πάθη του Κυρίου.
Ίσως στο φετινό Πάσχα να υπήρχε η πιο δυνατή και φορτισμένη σκέψη του κάθε ανθρώπου πάνω σε αυτήν πολύπαθη χώρα που να ένιωσε την ανάγκη να έρθει πιο κοντά στο Θείο Δράμα του Θεανθρώπου.
Η φράση που ακούγεται «…προσδοκώ Ανάσταση Νεκρών…» να έχει φέτος πιο δυνατή σημασία πιο δυνατό συναίσθημα από κάθε άλλη φορά στην ιστορία του Μεταπολεμικού Ελληνικού κράτους στο μυαλό του κάθε Έλληνα. Να την συλλαβίζει από μέσα του ο καθένας και να μετενσαρκώνεται με τα πάθη…
Τα πάθη τα δικά του της καθημερινότητάς του της οικογένειας του, του ίδιου του νου. Να έρχεται πιο κοντά στην γεμάτη ουσία αυτή πρόταση νιώθοντας και ελπίζοντας με την Ανάσταση να Αναστηθεί όχι μόνο ο Χριστός μας αλλά ο κάθε μικρός χριστούλης που ζει μέσα μας για να μας δώσει την δύναμη εκείνη να συνεχίσουμε το ταξίδι μας στην ζωή.
Φέτος για τους πιο πολλούς Έλληνες η Ανάσταση και το Άγιο Πάσχα δεν θα είναι όπως άλλες φορές που παίρναμε το άγιο φώς φτάνοντας στην εκκλησία δώδεκα παραπέντε φεύγοντας δώδεκα και πέντε γιατί περίμενε η ζεστή μαγειρίτσα και τα κοψίδια στο σπίτι ή σε ένα εστιατόριο.
Φέτος η σημασία της Ανάστασης του Κυρίου για τον καθένα είναι ξεχωριστή. Μέσα τους ελπίζει και σε μια άλλη Ανάσταση προσωπική, απέναντι σε όλα αυτά που ταλαιπωρούν το κουρασμένο μυαλό μας από τα προβλήματα της πραγματικότητας με την οικονομική κατάσταση της χώρας και συνάμα του κάθε νοικοκυριού.
Φέτος η Ανάσταση φέρνει την ελπίδα σε όλους μας για κάτι καλύτερο για κάτι που θα αναπτερώσει το ηθικό για να συνεχίσουμε. Να συνεχίσουμε να ελπίζουμε σε κάτι που θα έρθει.
Ευλογούμε για Ανάσταση Νεκρών… Ελπίζουμε για Ανάσταση Ελλήνων.
Καλή Ανάσταση Έλληνες.

Ο τ. Βασιλιάς Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία στη Ναύπακτο

Πάσχα στην Ελλάδα θα κάνει και φέτος ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος με τη σύζυγό του, Άννα Μαρία. Οι δυο τους αγαπούν ιδιαιτέρως τη χώρα μας κι έτσι πριν λίγες μέρες έφτασαν στην Ελλάδα προκειμένου να περάσουν τις γιορτινές ημέρες.
Το ζευγάρι δεν έχασε την ευκαιρία να επισκεφτεί την όμορφη Ναύπακτο! Το τέως βασιλικό ζευγάρι απόλαυσε τη βόλτα του στην παραλία της Ψανής όπου και γευμάτισε σε γνωστό εστιατόριο.
Ο τέως βασιλιάς συνομίλησε με τους ντόπιους και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ήθελαν να βγάλουν φωτογραφία μαζί του, όπως χαιρέτησε και συνομίλησε με ομάδα δικυκλιστών που είχαν επισκεφτεί την  Άνω Χώρα  και αστειεύτηκε μαζί τους...
Δείτε τα βίντεο από το nafpaktianews.gr...


Επισκεφθείτε την ενδοχώρα και όχι μόνο τα ελληνικά νησιά - ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ WASHINGTON POST

Να επισκέπτονται την ενδοχώρα που είναι γεμάτη ιστορία και αξιοθέατα και όχι μόνο τα νησιά, όταν έρχονται στην Ελλάδα, προτρέπει τους τουρίστες και κυρίως τους αμερικανούς, η εφημερίδα Washington Post.
Σε άρθρο με τίτλο «Στην Ελλάδα η ενδοχώρα αξίζει μια δεύτερη ματιά» που υπογράφει ο ελληνικής καταγωγής Bob Carden ( Καρανδρέας ), επισημαίνεται ότι τα νησιά μπορεί να είναι πιο δημοφιλής προορισμός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποτελούν την μοναδική επιλογή για τους τουρίστες.
«Ναι, η Σαντορίνη είναι όμορφη, η Κρήτη μυστικιστική, η Πάτμος πνευματική....Οι περισσότεροι τουρίστες πετούν προς Αθήνα, στοιβάζονται σε ένα πλοίο στον Πειραιά και ταξιδεύουν αυθημερόν σε ένα ή περισσότερα από αυτά τα υπέροχα καταφύγια. Και εκεί μένουν. Μέγα λάθος» αναφέρει ο αρθρογράφος και εξηγεί:
«Η αληθινή Ελλάδα είναι η ενδοχώρα. Η Ακρόπολη, οι Δελφοί, το Ναύπλιο, ο Όλυμπος, η κατοικία των Θεών». Το κείμενο συνοδεύεται από ένα φωτογραφικό πανόραμα με αξιοθέατα.

  

Ανάσταση με βροχή

Με βροχερό καιρό και πτώση της θερμοκρασίας θα κάνουμε Ανάσταση, ενώ ηπιότερα θα είναι τα φαινόμενα αύριο Κυριακή του Πάσχα.
Η επιδείνωση του καιρού που ξεκίνησε από χθες θα συνεχιστεί και σήμερα. Οι καταιγίδες στα δυτικά της χώρας και τα 7-8 μποφόρ που πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις στο Αιγαίο, αύριο αναμένεται να επεκταθούν σε όλη τη Δυτική, Βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο.
Αργά αύριο το βράδυ αναμένεται να εξασθενήσουν οι νοτιάδες στα πελάγη, οπότε και προβλέπεται σταδιακή άνοδος των θερμοκρασιών στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη.
Παράλληλα οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης από τη Β. Αφρική.
Την Κυριακή του Πάσχα ο καιρός θα διατηρηθεί βροχερός στη Δυτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες.

Στις 18:30 στην Αθήνα με ειδική πτήση το Αναστάσιμο Φως . O κ. Απόστολος Παπαφωτίου, θα μεταφέρει το Άγιο Φώς στην Πελοπόννησο.

Το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου προσμένουν με ευλάβεια και συγκίνηση απόψε οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο.
Το πρωί του Μ. Σαββάτου τελέστηκε σε αρκετούς ναούς της χώρας η πρώτη Ανάσταση.
Στην Αθήνα, πλήθος πιστών παρακολούθησε την πρώτη Ανάσταση του Θεανθρώπου στον ιερό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου. Οι ενορίτες αναπαρέστησαν το σεισμό της Ανάστασης με κροτίδες και τους πολυελαίους που αιωρούνταν, ένα έθιμο που κρατούν πιστά εδώ και χρόνια.
Η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός θα γίνει το μεσημέρι στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, παρουσία εκπροσώπων όλων των Ορθοδόξων εκκλησιών. Στην Αθήνα, το Αναστάσιμο Φως θα φτάσει στις 6.30 το απόγευμα με ειδική πτήση, για να μεταφερθεί στη συνέχεια και στην πιο απόμακρη γωνιά της Ελλάδας.
Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος, εκπρόσωπος της Ελλαδικής Εκκλησίας, ενώ την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφ. Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης. Εκ μέρους της ΝΔ στην τελετή Αφής θα παραστεί ο βουλευτής κ. Θ. Μπούρας.
Μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», το Άγιο Φως θα μεταφερθεί στην Εξαρχεία του Παναγίου Τάφου, στην Πλάκα Αθηνών, και στη συνέχεια με όλα τα μέσα θα μεταφερθεί σε όλη τη χώρα.
H Περιφέρεια Πελοποννήσου και φέτος θα έχει την τιμή, δια του Αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολου Παπαφωτίου, να παραλάβει και  να μεταφέρει το Άγιο Φώς.
Ο κ. Παπαφωτίου θα παραστεί στην τελετή αφίξεως του Αγίου Φωτός στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου θα παραλάβει το Άγιο Φώς και θα το μεταφέρει στην Έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου.
Κατά την διαδρομή προς  την Τρίπολη θα παραδώσει το Άγιο Φώς και στις Περιφερειακές Ενότητες της Κορινθίας και της Αργολίδας.

Χορήγησης έξυπνων καρτών στους ασφαλισμένους του ΤΥΔΚΥ στην Κορινθία

Ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) ανακοινώνει την υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος χορήγησης έξυπνων καρτών στους ασφαλισμένους του ΤΥΔΚΥ στο νομό Κορινθίας.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΟΠΑΔ Μιχάλης Κούτρας, στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου, «το πρόγραμμα φιλοδοξεί να οδηγήσει τον ΟΠΑΔ από την εποχή του βιβλιαρίου στην εποχή της ‘έξυπνης κάρτας’, με σημαντικά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως, με τον ασφαλισμένο στο επίκεντρο αυτού του εκσυγχρονισμού».
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα στοχεύει στην ανατροπή αδυναμιών και δυσλειτουργιών που έχουν εδραιωθεί σε βάθος χρόνου, με προσδοκόμενα αποτελέσματα:
•την απλοποίηση διοικητικών πράξεων με οφελούμενους τους ασφαλισμένους, τον ΟΠΑΔ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
•την αυτοματοποίηση της χορήγησης ασφαλιστικού δικαιώματος στους δικαιούχους, με ωφελούμενους τόσο τους ασφαλισμένους όσο και τους ΟΠΑΔ και ΕΟΠΥΥ
•τη θωράκιση της υγείας των ασφαλισμένων
•την καταγραφή της πλοήγησης των ασφαλισμένων στο πλέγμα παροχής υπηρεσιών υγείας, που θα συμβάλλει καθοριστικά στο σχεδιασμό πολιτικών υγείας
•τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των παρόχων υπηρεσιών υγείας
Το πιλοτικό πρόγραμμα έχει ήδη σχεδιαστεί και η υλοποίησή του ξεκινά την 1η Ιουνίου και θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους.

Έξυπνη Κάρτα (Smart Card)
Η έξυπνη κάρτα θα αναφέρει εκτυπωμένες στην πρόσοψή της τις εξής πληροφορίες:
1.ΦΚΑ (ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ)
2.Ονοματεπώνυμο ασφαλισμένου
3.ΑΜΑ
4.Αριθμός Κάρτας

Η κάρτα αυτή εντός της (στο chip) θα περιέχει υποχρεωτικά τις εξής πληροφορίες:
1.ΑΜΚΑ
2.Περαιτέρω στοιχεία ταυτότητας του ασφαλισμένου (πατρώνυμο, ημ/νία γέννησης κλπ.)
3.  Στοιχεία εργασίας και κατοικίας ασφαλισμένου
1.Ημερομηνία λήξης του ασφαλιστικού δικαιώματος

Επιπλέον, θα μπορούν να καταγράφονται εθελοντικά και με την έγγραφη συναίνεση του ασφαλισμένου, στοιχεία όπως:
1.Ομάδα αίματος
2.Πιθανή έλλειψη ενζύμων (πχ G6PD)
3.Γνωστή αλλεργία σε κάποια(ες) ουσία(ες) (πχ πενικιλλίνη)
4.Σακχαρώδης Διαβήτης
5.Αιμορροφιλία
6.Στοιχεία επικοινωνίας (πχ 2-3 οικεία τηλέφωνα) σε περίπτωση ανάγκης

Αναγνώστες/Εγγραφείς (Reader/Writers)
Σε όλα τα σημεία παροχής υπηρεσιών υγείας του νομού Κορινθίας (ιατρεία, φαρμακεία, νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, περιφερειακά γραφεία του ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ), θα διατεθούν δωρεάν ειδικοί αναγνώστες/εγγραφείς (readers/writers) οι οποίοι θα συνδέονται σε Η/Υ με τεχνολογία USB.
Σε κάθε ζήτηση του ασφαλισμένου για υπηρεσίες υγείας, θα προσκομίζεται μαζί με το βιβλιάριο και η κάρτα. Η κάρτα θα εισάγεται στον αναγνώστη/εγγραφέα και θα ενεργοποιείται αυτόματα μια web εφαρμογή.

Εφαρμογή λογισμικού (software)
Η εφαρμογή, η οποία επίσης θα διατεθεί δωρεάν, θα επικοινωνεί με το Μητρώο του ΤΥΔΚΥ και θα αντλεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον ασφαλισμένο. Έτσι θα πιστοποιείται ηλεκτρονικά το ασφαλιστικό δικαίωμα του κατόχου της κάρτας. Με την εφαρμογή θα διασυνδέεται ηλεκτρονικά το σημείο παροχής υπηρεσίας με το μητρώο του οργανισμού.
Με την είσοδο της κάρτας στον αναγνώστη/εγγραφέα και εφόσον πρόκειται για ιατρό, θα ενεργοποιείται αυτόματα η εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπεμπτικών για ιατρικές πράξεις, με αυτοματοποιημένη καταχώρηση τόσο του ονόματος χρήστη (username) και του κωδικού (password) του ιατρού, όσο και του ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου, διευκολύνοντας έτσι τις ροές εργασίας των ιατρών.

Υπηρεσία Υποστήριξης
Για τις ανάγκες του προγράμματος και καθόλη τη διάρκειά του, θα παρέχεται δωρεάν υπηρεσία τηλεφωνικής υποστήριξης από την ΗΔΙΚΑ.

Βραδυποριακός -Ταλαιπωριακός 1-1

Πενήντα ένα χρόνια παράδοσης συνεχίστηκαν για ακόμα μία Μεγάλη Παρασκευή και οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και της Προοδευτικής αγωνίστηκαν στο γήπεδο της Νίκαιας. H... αναμέτρηση που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Νίκου Γκλέζου,  που έφυγε από τη ζωή πρόσφαταέληξε ισόπαλη με 1-1
Για μία ακόμα χρονιά ( 51η για την ακρίβεια) οι παλαίμαχοι άσοι του Ολυμπιακού και της Προοδευτικής έδωσαν μεταξύ τους φιλική αναμέτρηση, μπροστά σε αρκετό κόσμο.
Το παιχνίδι, γνωστό σε όλους ως "Βραδυποριακός -Ταλαιπωριακός" δεν είχε νικητή, καθώς έληξε 1-1, όμως ήταν αφιερωμένο στον Λάκη Γκλέζο.
Το σκορ άνοιξε για την Προοδευτική στο 41ο λεπτό ο Ντάγκας με κεφαλιά, όμως με τον ίδιο τρόπο ο Ολυμπιακός πήρε τελικά τον άτυπο βαθμό λίγα λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα με τον Ιωαννίδη να σκοράρει.
Ντεμπούτο με τον Βραδυποριακός έκανε ο Βουλευτής του ΛΑΟΣ Γιώργος Ανατολάκης που τον είδαμε με σκορτάκι μετά από αρκετό καιρό.
Αυτή ήταν η πέμπτη ισοπαλία στα μεταξύ τους ματς.
Παράλληλα, ο Βασίλης Βασιλειάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της «Καραϊσκάκης Α.Ε.» εκ μέρους του Βαγγέλη Μαρινάκη, προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, τίμησε τους προέδρους των δύο Παλαιμάχων.
Βραδυποριακός: Κελεσίδης, Πάλλας, Αγγελής, Ιωαννίδης, Βαμβακούλας, Καραβίτης, Σταυρόπουλος, Τσαλουχίδης, Πουρσανίδης, Μητρόπουλος, Γκόγκιτς. Αγωνίστηκαν και οι: Ασπρογέρακας, Σαββίδης, Βαΐτσης, Τσιαντάκης, Καλογερόπουλος, Καλύκας, Ανατολάκης, Αρζένης, Μπαρμπαρής, Γκαβέζος.
Ταλαιπωριακός: Παχατούρας, Ιωαννίδης, Χατζηαθανασίου, Χόρτσας, Βιδάλης, Τσεβρετζής, Μανδρέκας, Σπετσαρίας, Κουράσης, Μάλλιαρης, Φουράκης. Αγωνίστηκαν και οι: Μπρατσολιάς, Ζαλαώρας, Γιδάκος, Θεολόγου, Γούτης, Γιαμαλής, Γιαννόπουλος, Πράσινος, Θεοδωρόπουλος, Ντάγκας, Παπαχρόνης, Καλαμάκης, Φιπάκης, Πύλιουρας, Καλούδης, Αταγιάν, Δελακάς, Βογιατζής, Άνης, Ξανθόπουλος

Δημοσκόπηση στον Τύπο της Κυριακής: Μόνη βεβαιότητα, το προβάδισμα της ΝΔ



Τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές κι ενώ η πρωτοφανής ρευστότητα παραμένει ο μεγάλος «πρωταγωνιστής» του πολιτικού σκηνικού, δύο σημαντικά ευρήματα της δημοσκόπησης Pulse που δημοσιεύει ο Τύπος της Κυριακής δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να βγει ισχυρή από την κάλπη της 6ης Μαΐου: η εντυπωσιακή μείωση της αποχής καταδεικνύει τη βούληση των πολιτών να προσέλθουν στις κάλπες αντί να γυρίσουν την πλάτη και να κλείσουν τα αφτιά στον προγραμματικό λόγο των κομμάτων, ενώ το κυρίαρχο κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσουν δεν είναι πια η διαμαρτυρία -όπως συνέβαινε πριν από ένα μήνα στην αντίστοιχη δημοσκόπηση- αλλά η ανάγκη να κυβερνηθεί ο τόπος.
Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι παρά τα χαμηλά ποσοστά του δικομματισμού -που καταγράφηκαν έως την ημέρα προκήρυξης των εκλογών- ο «δρόμος» για να πείσει η Ν.Δ. τους πολίτες να την εμπιστευθούν είναι ανοιχτός, χωρίς τα «αγκάθια» που έχει το ΠΑΣΟΚ με τα «βάρη» και τα εγκληματικά λάθη της περιόδου 2009-2012.
Οπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε στις 11 Απριλίου, την ημέρα που ανακοινώθηκε η διενέργεια των εκλογών, η Ν.Δ. -παρά το κλίμα γενικότερης δυσπιστίας και ρευστότητας- παραμένει το πρώτο κόμμα με διαφορά από το ΠΑΣΟΚ. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή των αναποφάσιστων, προηγείται με έξι ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η «ακτινογραφία» των άλλων κομμάτων δείχνει κάμψη για τη Δημοκρατική Αριστερά, άνοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ, σταθερό το ΚΚΕ, σε πτώση τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η Χρυσή Αυγή καταγράφουν άνοδο, στο όριο του 3% κυμαίνονται οι Οικολόγοι Πράσινοι, ενώ σε σταθερά ποσοστά και εκτός Βουλής βρίσκεται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Δημοκρατική Συμμαχία.
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι η μείωση της αποχής, η οποία, ενώ τον Νοέμβριο -πριν από την κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου- βρισκόταν στο 23,5%, σήμερα έχει «πέσει» στο μισό και αγγίζει το 12%. Το εύρημα αυτό αποτελεί για τους πολιτικούς αναλυτές το πιο κρίσιμο στοιχείο στο δρόμο προς την κάλπη, καθώς δείχνει την πρόθεση των πολιτών να μη δείξουν αδιαφορία ή ανοχή αλλά να προσέλθουν στις κάλπες. Στο εύρημα αυτό βασίζεται και το μεγάλο στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας: να πείσει τους ψηφοφόρους ότι είναι η μόνη λύση για τη χώρα την επόμενη μέρα των εκλογών, για να γυρίσει σελίδα η Ελλάδα και να μπουν στέρεα θεμέλια ανάκαμψης.
Το κρίσιμο επίσης στοιχείο που μπορεί να μετατραπεί σε μεγάλο «σύμμαχο» της Ν.Δ. είναι το κύριο κριτήριο ψήφου. Ο πίνακας αυτός έχει κυριολεκτικά «ανατραπεί», αφού τον Μάρτιο η διάθεση τιμωρίας έφτανε το 47%, ενώ η καλύτερη επιλογή για τη διακυβέρνηση της χώρας μόλις το 38%. Σήμερα, τα δεδομένα άλλαξαν και η ψήφος με στόχο τη διακυβέρνηση «ψηφίζεται» από το 44% των ερωτηθέντων, ενώ η επιλογή της διαμαρτυρίας χάνει έδαφος και βρίσκεται στο 41%.


Η «ακτινογραφία» της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ - μέσα από τους πίνακες συσπειρώσεων και μετακινήσεων- δείχνει ότι οι «γαλάζιοι» έχουν πολλά περιθώρια να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους τους, ενώ αντίθετα το ΠΑΣΟΚ με το πρωτοφανές 28% «πιστών» ψηφοφόρων δεν έχει πολλά να περιμένει ούτε καν από το χώρο των αναποφάσιστων…
Η συσπείρωση της Ν.Δ. αν και χαμηλή (46%) μπορεί να ενισχυθεί εντυπωσιακά αν «προσελκύσει» τη δεξαμενή του 17% που αθροίζουν η αποχή και οι αναποφάσιστοι. Οι εκλογικοί αναλυτές υπενθυμίζουν ότι το 2009 ένα μεγάλο ποσοστό «γαλάζιων» ψηφοφόρων επέλεξε να μην ψηφίσει στις εκλογές και όπως επισημαίνουν, με την παρούσα τάση που είναι η προσέλευση στα εκλογικά κέντρα, η στρατηγική της Ν.Δ. μπορεί τόσο να προσελκύσει τους «απογοητευμένους» της ψηφοφόρους όσο και να φέρει πίσω εκείνους που επιλέγουν σήμερα τους Ανεξάρτητους Ελληνες και τη Χρυσή Αυγή, ποσοστά που επίσης αθροίζουν το 17%.
Για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι δύσκολα αφού ο πυρήνας των ψηφοφόρων του είναι εξαιρετικά χαμηλός, ενώ η αποσυσπείρωση είναι εντυπωσιακή: 5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ επιλέγουν τόσο τη Ν.Δ. όσο και το ΚΚΕ, το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχεται από τη Δημοκρατική Αριστερά (11%), ενώ διαρροές υπάρχουν ακόμη και προς τη Χρυσή Αυγή (3%).
Στην ερώτηση της Pulse τι είδους κυβέρνηση είναι καλύτερη για τον τόπο, το 64% απαντά «συνεργασίας», ενώ το 21% «αυτοδύναμη μονοκομματική».

 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
kkatsavou@e-typos.com

Τύπο της Κυριακής

Το πασχαλινό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας μεταδίδει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στο πασχαλινό του μήνυμα, καλώντας τους πιστούς να αφήσουν το φως της Αναστάσεως να λαμπρύνει την ύπαρξή τους «και να φωτίσει τον δρόμο για έναν καλύτερο αύριο».
«Οι δύσκολες μέρες που διέρχεται η χώρα μας έχουν έντονη τη γεύση των θλίψεων, της πικρίας, της κόπωσης και της απόγνωσης που αναδύονται σε κάθε ανάβαση προς τον Γολγοθά. Αν ο Χριστός δεν είχε αναστηθεί, δεν θα υπήρχε λόγος και νόημα να απευθύνουμε πασχάλιους χαιρετισμούς, όταν η ζωή γύρω μας όλο και περισσότερο υποβαθμίζεται και η ανθρώπινη ύπαρξη απαξιώνεται» αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος.
Ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει το μεγάλο γεγονός της νίκης της ζωής επί του θανάτου με την Ανάσταση του Χριστού, που όπως λεει «είναι ο θρίαμβος της ζωής και η συντριβή όσων επιβουλεύονται την αλήθεια και προσπαθούν να επιβάλλουν το σκότος».
Παράλληλα ο κ. Ιερώνυμος τονίζει: «Πάσχα σημαίνει έξοδος. Σημαίνει τη διάβαση από την περιοχή της οδύνης στον χώρο της ελπίδας. Σημαίνει τη δύναμη της εναντίωσης στην παρακμή και στο αρνητικό ρεύμα της κάθε εποχής. Ορίζει την έξοδο προς την Αλήθεια. Σηματοδοτεί την απελευθέρωση από τα δεσμά της ανθρώπινης φιλαυτίας και των ψεύτικων υποσχέσεων, την έξοδο προς τη συνάντηση με τους άλλους, για να γινόμαστε μέσα στην Εκκλησία, η κοινωνία της αγάπης».
Καταλήγοντας, στο μήνυμά του, ο Aρχιεπίσκοπος λέει: «Ας μην αφήσουμε τις θλίψεις και τις ωδίνες που γεννά η σημερινή δύσκολη κατάσταση του τόπου μας να σκοτεινιάσει τη ζωή μας. Ας αφήσουμε το ανέσπερο φως της Αναστάσεως να λαμπρύνει την ύπαρξη μας και να φωτίσει τον δρόμο για έναν καλύτερο αύριο».

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ : "ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΦΩΣ"

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ


Το πρωί γίνεται η Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, είναι η προαναγγελία του μεγάλου γεγονότος και το βράδυ γίνεται η Ακολουθία της Αναστάσεως. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όλα τα φώτα της εκκλησίας σβήνουν και πέφτει παντού σκοτάδι. Στις 12 το βράδυ, ο ιερέας ψάλλει το "Δεύτε λάβετε φως" και βγαίνει με τη λαμπάδα του αναμμένη μέσα από την Ωραία Πύλη και δίνει φως στους εκκλησιαζόμενους.
Στη συνέχεια οι πιστοί βγαίνουν έξω από την εκκλησία, όπου ο παπάς διαβάζει το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως και μόλις τελειώσει ψάλλει το "Χριστός Ανέστη..." Αμέσως μετά αρχίζουν να πέφτουν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά.

Μετά την Ανάσταση, οι πιστοί μεταφέρουν στο σπίτι τους το Αγιο Φως. Στην είσοδο του σπιτιού τους, κάνουν, με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού.
Μετά ανάβουν το καντήλι και προσπαθούν να το κρατήσουν τουλάχιστον τρεις με σαράντα ημέρες. Στη συνέχεια κάθονται στο Πασχαλινό τραπέζι για να φάνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα (σούπα από αρνίσια ή βοδινά εντόσθια). Τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά και τρώνε κουλούρια και τσουρέκια. Για να φτιάξουν τις λαμπρόπιτες, βάζουν ζυμάρι μέσα σε στρογγυλό ταψί, και φτιάχνουν κάτι σαν πηγάδι μέσα στη μέση της ζύμης, το γεμίζουν με γέμιση από τυρί και αυγά και τις αλείφουν με αυγό πριν τις ψήσουν.
Στα Καλάβρυτα - "Τις λαμπάδες του ναού ανάβουν κατά οικογένειες, ενώ ψάλλουν το "Δεύτε λάβετε φως". 
Στο Ραψομάτι Αρκαδίας - "Πρώτη παίρνει φως μια νιόνυφη και φιλάει το χέρι του παπά και τον δίνει το τσιμπιλχανέ" (χρήματα).
Στην Αθήνα - Τα κορίτσια ανάβουν την λαμπάδα τους από λαμπάδα κάποιου άντρα, για να παντρευτούν.
Στη Χίο, όταν ο παπάς διαβάζοντας το Ευαγγέλιο λέει: "και σεισμός εγένετο μέγας" και ψάλλεται το Χριστός Ανέστη, η ατμόσφαιρα δονείται από τις κωδωνοκρουσίες, τους πυροβολισμούς, τους κρότους των κροτίδων και πυροτεχνημάτων. Μερικές φορές στόχος των κροτίδων που εκσφενδονίζονται είναι ο ίδιος ο παπάς.
Στην Κορώνη της Μεσσηνίας ένα πραγματικό πανδαιμόνιο γίνεται στους δρόμους, όπου πολλοί σπάνε πήλινα κανάτια, όπως λένε στη Ζάκυνθο, "για τη χάρη του Χριστού και την πομπή των Οβραίων", αλλά στην ουσία, για την εκφόβιση των δαιμόνων που αντιμάχονται την Ανάσταση του Σωτήρος.
Στη Σινώπη, οι πιστοί δεν λησμονούν το πάθος τους κατά του Ιούδα και όταν πει ο παπάς το Χριστός Ανέστη, τότε θα πάρει ο καθένας από κάτω ένα δαφνόφυλλο να το κάψει, γιατί η δάφνη είναι καταραμένο δέντρο. (από τη δάφνη κρεμάστηκε ο Ιούδας)
Στην Κέρκυρα, το Μεγάλο Σάββατο γεμίζουν στην αγορά ένα κάδο με νερό και τον στολίζουν με πρασινάδες και λουλούδια. Όποιος περάσει από κει πρέπει να ρίξει στη μαστέλα ένα νόμισμα. Και μόλις σημάνουν οι καμπάνες της Ανάστασης, όσοι βρεθούν κατά τύχη εκεί κοντά, παίρνουν νερό από τον κάδο και πλένουν το πρόσωπο και τα χέρια τους, για να καθαριστούν από κάθε βρωμιά και αμαρτία. Συγχρόνως οι γυναίκες δαγκώνουν, στο σπίτι τους, όποιο σιδερένιο αντικείμενο βρουν πρόχειρο, (ένα κλειδί στη Ζάκυνθο), λέγοντας "Σιδερένιο το κεφάλι μου !".
Στη Φθιώτιδα τη νύχτα που γίνεται η Ανάσταση, ένας Επίτροπος της Εκκλησίας παίρνει μια σκλίδα (καλάμι από βρίζα) αγιασμένη από τον αγιασμό των Φώτων, ανεβαίνει στο καμπαναριό ψηλά και την ανάβει για να προφυλάξουν ολόκληρη την περιοχή από το χαλάζι. Ο τόπος που θα δει το φως αυτής της σκλίδας δεν κινδυνεύει από χαλάζι. Το Aγιο Φως της Ανάστασης, που θα φωτίσει το αγιασμένο από τα Φώτα καλάμι, έχει την δύναμη να προστατεύσει ολόκληρη την περιοχή που θα φωτίσει από το φως της Ανάστασης.
Στη Βινία των Αγράφων την ώρα που θα πει ο παπάς το Χριστός Ανέστη, οι Χριστιανοί καίνε το φανό. Μαζεύουν τα παιδιά ξερά κλαδιά πάνω στο βράχο, που είναι αντίκρυ στο χωριό και λέγεται Σουφλί. Ακούγοντας το πρώτο Χριστός Ανέστη, τρέχουν με τη λαμπάδα στο χέρι (που την άναψαν, όταν ο παπάς είπε "Δεύτε λάβετε φως") και λαμβάνουν φωτιά στο φανό".
Στα χωριά της Λήμνου "στη Δευτερανάσταση" πήγαιναν κληματσίδες, τις έστηναν ολόρθες και έβαζαν φωτιά".
Στη Σύρο το Μεγάλο Σάββατο αρχίζει με το κάψιμο του φανού, στη θέση στην Κιουρά της Πλάκας. Το Πανελλήνιο αυτό έθιμο έχει σχέση με τη δεισιδαιμονία του λαού μας που πιστεύει ότι η καταστροφή του ομοιώματος του προδότη θα τον απαλλάξει από τα όποια δεινά.
Η Ανάσταση του Χριστού είναι και για το λαό σύνθημα αγάπης, το οποίο εκδηλώνεται με τον αμοιβαίο ασπασμό των εκκλησιαζόμενων. Σε μερικούς μάλιστα τόπους το "φίλημα της αγάπης" είτε κατά την νύκτα της Ανάστασης είτε κατόπιν στη Δεύτερη Ανάσταση (τη λεγόμενη και Αγάπη) γίνεται με αρκετή ιεροπρέπεια στην Εκκλησία.
Στα χωριά της Πυλίας, παλαιότερα τη νύχτα της Ανάστασης και στην "Αποκερασά" (β' Ανάσταση) ένας ένας έβγαιναν από την εκκλησιά και ανασπάζονταν τους άλλους και στεκότανε στην αράδα, για να τον ανασπαστούν κι αυτόν όσοι θα έβγαιναν αργότερα. Έτσι έκαναν μιαν αράδα ως την άκρη. Έδιναν τα χέρια, έλεγαν Χριστός Ανέστη, φιλιόντουσαν και όσοι ήταν μαλωμένοι και θέλανε να συχωρεθούν δέχονταν τη συγχώρεση.
Στα Νένητα της Χίου, κατά την ώρα που ασπάζονταν την εικόνα της Ανάστασης και το Ευαγγέλιο, γινόταν συγχρόνως και ασπασμός μεταξύ των εκκλησιαζόμενων, οι οποίοι αντάλλασσαν και τα στασίδια τους σαν σημείο εγκάρδιας αγάπης.
ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟΣ ΑΥΓΩΝ Με την τελετή της Ανάστασης συνάπτονται και μερικά λαϊκά έθιμα, όπως ο αγιασμός των κόκκινων αυγών. "Τα ανεστημένα αυγά" ή "τ' αυγά του Καλού Λόγου" έχουν, όπως και "τα ευαγγελισμένα αυγά" της Μ. Πέμπτης, εξαιρετικές ιδιότητες.
Στη Σινώπη, το Μ Σάββατο το πρωί, έβαζαν σ ένα καλαμάκι τόσα αυγά, όσα άτομα είχε η οικογένεια, και τα πήγαιναν στην Ανάσταση, για ν' ακούσουν τον Καλό Λόγο, "το Χριστός Ανέστη"!
Στη Δυτ. Μακεδονία τα τοποθετούν παραπλεύρως της Ωραίας Πύλης, κάτω από την εικόνα του Χριστού, στη Σέριφο κάτω από το προσκυνητάρι "για ν' ακούσουν το Χριστός Ανέστη", στο Γουρουνάκι Χασίων "άμα τελειώσει η λειτουργία και διαβάσει όλα τ' αυγά ο παπάς, θα βγούνε οι κάτοικοι έξω και θα πάνε ένας-ένας να σπάσουν το αυγό τους από το ξύλινο σήμαντρο, που είναι κρεμασμένο έξω από την εκκλησία".

ΕΡΤ

Τι να προσέχουν οι οδηγοί κατά την πασχαλινή έξοδο

Τις πρακτικές συμβουλές προς τους οδηγούς δίνει το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς.

Πρακτικές συμβουλές προς τους οδηγούς για μια "αναίμακτη" έξοδο, λόγω του Πάσχα, παρέχει το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει, την περίοδο του Πάσχα περίπου 30.000 άτομα τραυματίζονται σε τροχαία, τα περισσότερα από τα οποία σημειώνονται στο επαρχιακό δίκτυο, που "φορτώνεται" με εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οχημάτων.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι τροχαία που συμβαίνουν κατά την περίοδο του Πάσχα, αποτελούν το 5% του συνόλου των τροχαίων που καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα. Το 60% των θυμάτων είναι οδηγοί, το 22% επιβάτες και το 18% πεζοί, ενώ το 33% των θανατηφόρων τροχαίων οφείλεται στην υπερβολική και ακατάλληλη ταχύτητα.
Για το λόγο αυτό το Ινστιτούτο Πάνος Μυλωνάς επισημαίνει:
- Όσο μικρότερη είναι η ταχύτητα, τόσο ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος εμπλοκής σε τροχαίο.
- Η απόσπαση της προσοχής αποτελεί σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου (χρήση κινητού τηλεφώνου, κούραση του οδηγού, δυνατή μουσική, έντονες συζητήσεις κ.ά.).
- Τα παιδιά πρέπει να κάθονται σε ειδικό παιδικό κάθισμα στις πίσω θέσεις.
- Απαραίτητη η ζώνη ασφαλείας.
- Σεβόμαστε την προτεραιότητα, διατηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας.
- Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί. Εάν πρόκειται να πιούμε, τότε επιλέγουμε οδηγό της παρέας που δεν πίνει, ή άλλο μεταφορικό μέσο. Ακόμη και μικρή ποσότητα αλκοόλ μειώνει τα αντανακλαστικά του οδηγού.
- Η λήψη φαρμάκων πρέπει να αποφεύγεται γενικότερα πριν την οδήγηση.
Σε ότι αφορά στην ασφάλεια του ταξιδιού, χωρίς εκπλήξεις, οι οδηγοί θα πρέπει να προσέχουν:
- Πριν από το ταξίδι ελέγχουμε το όχημα (πίεση και την κατάσταση των ελαστικών, τα λάδια, τα υγρά του ψυγείου, των φρένων και της μπαταρίας, λειτουργία των φώτων).
- Να έχουμε μαζί μας τρίγωνο, πυροσβεστήρα, φαρμακείο, φακό.
- Δεν υπερφορτώνουμε το αυτοκίνητο γιατί αλλάζει το κέντρο βάρους του, δυσκολεύεται η κίνησή του και η διαδικασία φρεναρίσματος, ενώ αυξάνεται και η κατανάλωση καυσίμου.
- Προσέχουμε να μην υπάρχουν ελεύθερα αντικείμενα μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου
newsit.gr

Πως υπολογίζεται ο εορτασμός του Πάσχα

Πάσχα η μεγαλύτερη γιορτή τής Ορθοδοξίας καί ιδιαίτερα εμάς τών Ελλήνων,επειδή είναι συνυφασμένο καί μέ τήν ανεξαρτησία μας –πού νά τά θυμούνται οί νεώτεροι,σάμπως τά διδάσκονται στό σχολείο σήμερα- γιατί τό 1821 μετά τήν κήρυξη τής Επανάστασης τό σύνθημα ήταν, Ανάσταση τού Γένους.
Η λεξη Πασχα προερχεται απο την παραφθορα της εβραικης λεξης Πεσάχ, που σημαινει «διάβαση».Ο εορτασμος του εβραικου Πασχα συμβολιζει την εξοδο των Εβραιων απο την Αιγυπτο και τη διαβαση της Ερυθρας Θαλάσσης. Οι ριζες της λεξης Πεσάχ ,αλλα και της γιορτης κρατουν απο την αρχαια Αιγυπτο οπου εορταζοταν η Πισάχ (η  Ανοιξη) ,η διαβαση του ηλιου απο τον Ισημερινο, δηλαδη η εαρινη ισημερια.
Στο Χριστιανικο Πασχα εορταζεται η Ανασταση του Χριστου, που συμβολιζει την μεταβαση απο το θανατο στην αιωνια ζωη.
Το Πασχα, σε αντιθεση με τα Χριστουγεννα,ειναι κινητη εορτη και ο καθορισμος του εορτασμου του αποτελεσε περιπλοκο προβλημα για τις Εκκλησιες,προκαλωντας παραλληλα και σφοδρες εριδες.Στα πρωτα χρονια του Χριστιανισμου ,οι Ιουδαίζοντες Χριστιανοι των Εκκλησιων της Μικρας Ασιας εορταζαν το Πασχα τις ιδιες ημερες με το εβραικο.Οι αλλες ομως Εκκλησιες διαφωνουσαν και αρχισαν να το εορταζουν την πρωτη Κυριακη μετα το εβραικο.
Ριζικη λυση στο προβλημα ημερομηνιας εορτασμου του Πασχα εδωσε η Α’ Οικουμενικη Συνοδος που εγινε το 325 μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας.Λαμβάνοντας υπ’οψιν οτι οι Εβραιοι γιορταζαν το Πασχα τους κατα την ημερα της πανσεληνου που ακολουθουσε μετα την εαρινη ισημερια,κι επειδη ο Χριστος αναστηθηκε μετα τον εορτασμο του εβραικου Πασχα,δηλαδη μετα την εαρινη πανσεληνο,καθορισε τον ακολουθο εκκλησιαστικο Κανόνα.
Το Χριστιανικο Πασχα θα εορταζεται μετα την πανσέληνο που ανατέλει την ημερα της εαρινης ισημεριας ή μετα απο αυτην.Αν η πανσεληνος «βγει» Κυριακη,τοτε το Πασχα θα εορταζεται την επομενη Κυριακη.
Ο καθορισμος  της πανσεληνου γινοταν με το παλιο ημερολογιο ,το Ιουλιανο που ειχε σαν βαση τους υπολογισμους του Αθηναιου αστρονομου Μέτωνα (432 π.Χ.).Αυτο εως και το 1582 που η Καθολική Εκκλησια καθιερωσε το νεο ημερολόγιο,το Γρηγοριανο (επι παπα Γρηγορίου ΙΓ’).Απο τοτε εχουμε διαφορετικη ημερομηνια εορτασμου μεταξυ Ορθοδοξων και Καθολικων ,εκτος απο τις φορες που συμπιπτουν οι Πασχαλιές μας.
Το νεο Γρηγοριανο ημερολογιο εγινε αποδεκτο απο το Ελληνικο κρατος το 1923 κι ενα χρονο αργοτερα,στις 10 Μαρτιου 1924,το δεχθηκε και η Ελλαδικη Εκκλησια,αλλα χωρις μετακινηση του Πασχα και των αλλων κινητων εορτων, που εξακολουθουν να υπολογιζονται με το παλιο ημερολογιο,γι αυτό καί σέ αντίθεση με τά Χριστούγεννα,πάντα συνεορτάζεται μαζί μέ τού παλαιοημερολογίτες.Η διαφορα υπολογισμου της πανσεληνου  με το παλιο και το νεο ημερολογιο ειναι περιπου πεντε ημερες,γι αυτο και το καθολικο Πασχα εορταζεται μια βδομάδα νωριτερα, εκτος κι αν η Ιουλιανη και η Γρηγοριανη πανσεληνος συμπεσουν απο την Κυριακη εως το Σαββατο της ιδιας εβδομαδος,οποτε την επομενη Κυριακη εχουμε κοινο Πασχα.
Τη μεγαλυτερη βεβαια σημασια απ’ ολα αυτα εχει το Αναστασιμο μηνυμα που πολυ φοβουμαι πως σχεδον κανενας μας δεν ακολουθει στη ζωη του.Ας διδαχθουμε την αγαπη και παραλληλα ν’αντλησουμε απο αυτο τη δυναμη που χρειαζομαστε σ’αυτους τους χαλεπους καιρους.
Καλο Πασχα.

NIKOΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ / statesmen,gr

Η Ντόρα “ψηφίζει” Σαμαρά πρωθυπουργό


ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

Η πρόσκληση που απηύθυνε πρόσφατα ο Αντώνης Σαμαράς στη Ντόρα Μπακογιάννη, δεν βρήκε θετική ανταπόκριση από την πλευρά της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Τουλάχιστον όχι στο σκέλος της προεκλογικής συνεργασίας των δυο κομμάτων, καθώς παρά τα χαμηλά ποσοστά που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις, η Δημοκρατική Συμμαχία θα συμμετάσχει στην εκλογική αναμέτρηση με ανεξάρτητα ψηφοδέλτια, διεκδικώντας την αυτόνομη είσοδό της στη Βουλή.
Το τι θα επακολουθήσει είναι… άλλο θέμα. Η Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνει ότι την επομένη των εκλογών είναι έτοιμη να συζητήσει από άλλη βάση, και με όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής το ενδεχόμενο συνεργασιών, που θα οδηγήσουν στη συγκρότηση μιας βιώσιμης κυβέρνησης.
Ο Αντώνης Σαμαράς από την άλλη, έχει ξεκαθαρίσει ότι από τη στιγμή που θα διαπιστώσει ότι οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες της νέας Βουλής δεν θα οδηγούν στη συγκρότηση βιώσιμης κυβέρνησης, θα επιδιώξει μια νέα εκλογική αναμέτρηση, προκειμένου να ζητήσει αυτοδυναμία.
Με συνέντευξη που παραχωρεί στη «Real News» η οποία κυκλοφορεί το Μεγάλο Σάββατο, η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρεται στην πρόσφατη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά στον Γιάννη Πρετεντέρη και την εκπομπή «Ανατροπή» του «Mega», ότι στο ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας, πρωθυπουργός θα πρέπει να γίνει ο αρχηγός του κόμματος το οποίο θα έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό στις κάλπες.
Έτσι, η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας ξεκαθαρίζει ότι εφόσον η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη, πρωθυπουργός της όποιας κυβέρνησης προκύψει μετά τις εκλογές, θα πρέπει να είναι αυτοδικαίως ο Αντώνης Σαμαράς.

statesmen.gr