Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Η αδιάσπαστη ενότητα της Ιστορίας και της συλλογικής ταυτότητας των Ελλήνων και η σύγχρονη αμφισβήτησή τους


Εδώ και 2 δεκαετίες γίνεται μια συστηματική προσπάθεια και μια μαζική προπαγάνδα ώστε να επιβληθεί η αντίληψη ότι η εξέγερση του το 1821 ήταν ένα τεχνητό κατασκεύασμα... που ήρθε από την αλλοδαπή και σχεδόν επιβλήθηκε στους αγράμματους χωρικούς από τους αστούς και τους Έλληνες λόγιους (Κοραής κτλ). Η προπαγάνδα αυτή περιλαμβάνει ρατσιστικές φαλμεραγιερικές αναλύσεις αίματος (είμαστε μείγμα Σλάβων και Αλβανών, αν και οι οπαδοί της θεωρίας αυτής την ίδια στιγμή αρνούνται και την ύπαρξη ξεχωριστών φυλών ως βιολογικών οντοτήτων), περιλαμβάνει την αντίθεση Έλληνα (ειδωλολάτρη)-Ορθοδόξου και τέλος, το εντυπωσιακότερο όλων, περιλαμβάνει θετικές αποτιμήσεις γα την σκοταδιστική Οθωμανική Αυτοκρατορία, σε σημείο να μπορούμε να ονομάσουμε το Ιστοριογραφικό αυτό ρεύμα ως "Οθωμανισμό".

Προφανώς υπάρχουν και μονόπλευρες υπερβολές στην διήγηση της Ελληνικής Ιστορίας όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στο κοινωνικό υποσυνείδητο. Αλλά από εκεί ως το σημείο κάποιοι κρατικοδίαιτοι καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου και καναλάρχες διαπλεκόμενοι να αναπολούν με λαγνεία τα καλά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να επιχειρούν την συνολική κατεδάφιση της Εθνικής Ελληνικής ταυτότητας υπάρχει πολύ δρόμος να διανυθεί. Θα επιχειρήσω μια μικρή ανάλυση και μια αντίκρουση των βασικών επιχειρημάτων των "Οθωμανιστών".

Η επανάσταση του 1821 επιβλήθηκε από το Εξωτερικό με τις Ιδέες περί Έθνους του Γαλλικού Διαφωτισμού και την προσπάθεια των αστών εμπόρων και των Ελλήνων λογίων.

Νίκος Νικολόπουλος...Η αιφνίδια κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας με αιτιολογία τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των Επιχειρήσεων είναι προδήλως μη αποδοτική και αναποτελεσματική

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αχαΐας,  κ. Νικόλαος Νικολόπουλος, με αφορμή  την έκδοση πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη μεταφορά των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας στον ΟΑΕΔ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η αιφνίδια κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας με αιτιολογία τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των Επιχειρήσεων είναι προδήλως μη αποδοτική και αναποτελεσματική.
Το όφελος για την αναγκαιότητα ασήμαντο σε σχέση με την ακύρωση κρίσιμων και αναγκαίων υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα, όπως είναι οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, η επιδότηση του Ενοικίου, τα επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια χιλιάδων δικαιούχων με χαμηλά και πολύ χαμηλά επιδόματα.
Η βιαστική “λύση” που προώθησε το Υπουργείο Εργασίας, με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που προβλέπει μεταφορά των δύο Οργανισμών στον ΟΑΕΔ, είναι πρόχειρη και κρύβει κινδύνους για τη διαχείριση των Αποθεμάτων και της περιουσίας των Οργανισμών, για την διασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και την προοπτική εκατοντάδων Εργαζόμενων που για χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους δυο Οργανισμούς.
Η Νέα Δημοκρατία σε συνεργασία με τους Κοινωνικούς Εταίρους και τους εργαζόμενους θα προωθήσει λύση βιώσιμη για τους δυο Οργανισμούς που θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, θα εξασφαλίζει τις κοινωνικές υπηρεσίες με αποδοτικότητα, αποτελεσματικότητα και ποιότητα προς τους δικαιούχους, θα σέβεται την περιουσία αλλά και την παράδοση των δύο Οργανισμών παράλληλα με τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό και αναδιάρθρωση των δομών τους.
Από καμία πλευρά δεν θα γίνουν ανεκτά προεκλογικά παιχνίδια εκβιασμών, υποσχέσεων, και εκμετάλλευσης της αγωνίας των Εργαζόμενων, αλλά και των δικαιούχων των δυο μεγάλων κοινωνικού χαρακτήρα Οργανισμών».
                                                                                            

Αποχαιρέτησε ο Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε σήμερα τα σχέδιά του να αποχωρήσει από την προεδρία του Eurogroup, μετά από επτάμισι χρόνια στη θέση αυτή.
Ο Γιούνκερ, ο οποίος είναι επίσης και ο "μακροβιότερος" πρωθυπουργός στην ΕΕ, ήταν βασικός παράγοντας στην διετή κρίση χρέους της ευρωζώνης. Αλλά αρκετές φορές έχει επισκιαστεί από την κυριαρχική επιρροή της Γαλλίας και της Γερμανίας στις συζητήσεις του Eurogroup.
Στο τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει αισθανθεί "μεγάλο εκνευρισμό και αμέτρητες απογοητεύσεις, αλλά αυτό δεν είναι ο λόγος" για την απόφασή του.
"Είναι απλά ένα πραγματικό πρόβλημα χρόνου. Λόγω της κρίσης μόλις που καταφέρνω να ανταποκριθώ τόσο στην εργασία που πρέπει να φέρω σε πέρας στο Λουξεμβούργο όσο και στην πολύ επίπονη εργασία στο Eurogroup" είπε.

enikos.gr

Πάει... τρένο προς τη Σούπερ Λίγκα ο Πλατανιάς

Οι Κρητικοί συνέχισαν την εκπληκτική τους πορεία, επικρατώντας εύκολα με 3 - 0 της ΑΕΛ Καλλονής, στο ματς που άνοιξε την αυλαία της 17ης αγωνιστικής της Football League.
Η ομάδα του Τίμου Καβακά πήρε τη νίκη με γκολ των Μιρτσέτα (2', πέναλτι), Ναζλίδη (33') και Μαραγκουδάκη (63') επιστρέφοντας στην κορυφή της βαθμολογίας -έχοντας και ένα ματς λιγότερο- και έμεινε για όγδοο σερί ματς αήττητος.
Από την άλλη η ΑΕΛ Καλλονής παρέμεινε στους 19 βαθμούς στο πρωτάθλημα, ενώ και αυτή έχει ένα ματς λιγότερο.
Πλατανιάς (Τίμος Καβακάς): Λαζαρίδης, Παληγέωργος (68' Τσοντάκης), Κουρτεσιώτης, Τζανής, Ραπτάκης, Δέντσας, Γκονζάλες (78' Χαϊκάλης), Μιρτσέτα (59' Μαραγκός), Δράμι, Μαραγκουδάκης, Ναζλίδης.
ΑΕΛ Καλλονής (Λουτσιάνο Ντε Σόουζα): Σουλογάνης, Χατζόπουλος (52' Ταραχούλσκι), Καρακώστας, Χωριανόπουλος, Μήτσης, Κριπιντίρης, Σιλιγαρδάκης, Μαρσέλο, Ζουρούδης (73' Ντος Σάντος), Μανουσάκης, Λεοζίνιο (77' Σαμπάνης).
Η αγωνιστική (17η): 
Παρασκευή 2/3 
Πλατανιάς – Καλλονή 3-0

Σάββατο 3/3 
Λάρισα – Φωκικός 15:00

Κυριακή 4/3 
Παναχαϊκή – Βύζας Μεγάρων 15:00
Πιερικός – Ηρακλής Ψαχνών
Καλλιθέα – Αναγέννηση Γιαννιτσών
Θρασύβουλος – Αναγέννηση Επανομής
Εθνικός Αστέρας – Αγροτικός Αστέρας

Δευτέρα 5/3 Βέροια – Πανσερραϊκός 19:00

Εκλογή αρχηγού από την Εθνική Συνδιάσκεψη ζητούν 7 υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ

Εκλογή αρχηγού από την Εθνική Συνδιάσκεψη ζητούν επτά υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν στοιχειώδεις πολιτικές, οργανωτικές και οικονομικές προϋποθέσεις για να στηθούν κάλπεςΤην ανατροπή των καταστατικών διαδικασιών και την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την Εθνική Συνδιάσκεψη και όχι από τη βάση του κόμματος, ζητούν με κοινή επιστολή τους επτά αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί. Συγκεκριμένα, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών κ.κ. Φίλιππος Σαχινίδης και Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης και οι υφυπουργοί Δικαιοσύνης κ.κ. Γιώργος Πεταλωτής, Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας, Ανάπτυξης Θάνος Μωραϊτης, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας και Υγείας Μάρκος Μπόλαρης, προτείνουν η προγραμματισμένη Εθνική Συνδιάσκεψη να μετατραπεί σε έκτακτο συνέδριο του κόμματος και έπειτα από τις αναγκαίες τροποποιήσεις του καταστατικού να προχωρήσει σε εκλογή νέου αρχηγού.
Μάλιστα, κάνουν λόγο για «έκτακτες συνθήκες της περιόδου», οι οποίες «δεν επιτρέπουν να εφαρμοστεί, ελπίζουμε για τελευταία φορά, μια μεγάλη τομή και κατάκτηση στη λειτουργία των κομμάτων που πρώτο το ΠΑΣΟΚ κατοχύρωσε» και εξηγούν ότι δεν υπάρχουν στοιχειώδεις πολιτικές, οργανωτικές και οικονομικές προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας με μαζικές ψηφοφορίες σε όλη την επικράτεια.
Αναφέρουν, επίσης, ότι «το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί πλέον να συνεχίσει να λειτουργεί ούτε ως αρχηγικό κόμμα, ούτε ως άθροισμα  ‘προσωπικοτήτων’», κάνουν λόγο για παθογένεια και καταστροφική εσωστρέφεια που αν παραμείνουν «τότε ο επόμενος Πρόεδρος νομοτελειακά θα ζήσει μόνος με τους ‘επιτελείς’ του στο άδειο πολιτικά καβούκι της Ιπποκράτους κινδυνεύοντας να γίνει ο τελευταίος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ». Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν ότι ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να ξεκινήσει μια «διαδικασία ενός ειλικρινούς, επώδυνου διαλόγου. Να προχωρήσει σε μια διαδικασία πολιτικής και οργανωτικής ανασύνθεσης».
Αναλυτικά η επιστολή των επτά αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών:
«Πολλοί τους τελευταίους μήνες έχουν επικαλεστεί τη φράση «πρώτα η χώρα και μετά η παράταξη». Υπηρετήσαμε όπως και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τη θέση αυτή. Αναλάβαμε ιστορικές ευθύνες δεκαετιών και γενεών οι οποίες όμως έχουν ονοματεπώνυμο. Οι ευθύνες είναι ξεκάθαρες για όσους κυβέρνησαν τη χώρα επί δεκαετίες υπηρετώντας το πελατειακό κράτος, την μηχανική συσσώρευσης χρέους και την ατολμία. Για αυτούς που επέλεξαν την ασφάλεια της «ακινησίας» από τις επώδυνες και δύσκολες επιλογές μεταφέροντας την ευθύνη στις επόμενες γενιές.
Τολμήσαμε στην πρόσφατη κοινή μας δήλωση - εκφράζοντας την αγωνία πολλών περισσοτέρων - να πούμε την αλήθεια. Δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι προτεραιότητα είναι η προστασία της χώρας και της κοινωνικής συνοχής, η αποφυγή της πτώχευσης και η συνέχιση της προσπάθειας από κυβέρνηση με την ευρύτερη δυνατή πολιτική στήριξη. Επιβεβαιώνεται καθημερινά, ότι ο αγώνας αυτός είναι σκληρός και το αποτέλεσμα καθόλου δεδομένο, όπως κάποιοι εκ δεξιών και εξ αριστερών ισχυρίζονταν λαϊκίζοντας ασύστολα. Οι εκλογές, με συναίνεση των κομμάτων που εκπροσωπούν τη μεγάλη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου δεν έγιναν το Φλεβάρη και έχουν μετατεθεί. Θα πραγματοποιηθούν στην ημερομηνία που θα συμφωνηθεί από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Στην ίδια κοινή μας δήλωση σημειώναμε ότι η διαδικασία εκλογής Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ «πρέπει να ξεκινήσει μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και την εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας με καταστατικές διαδικασίες, χωρίς διευθετήσεις και μετά από ειλικρινή, επώδυνο, δημοκρατικό διάλογο». Πήραμε τη θέση αυτή, γιατί προτάξαμε τη διαχείριση της εθνικής κρίσης από τις εσωκομματικές εξελίξεις.
Ήρθε η ώρα για τα επόμενα βήματα,  τα όποια όμως δεν  μπορούν να γίνουν ούτε βασιζόμενα στη «σοφία» της βαρωνίας ούτε σε προσωπικές στρατηγικές που μπορεί να προκαλέσουν νέες περιπέτειες και δεινά στην παράταξη. Σήμερα διαπιστώνουμε δυστυχώς, ότι οι έκτακτες συνθήκες της περιόδου δεν επιτρέπουν να εφαρμοστεί, ελπίζουμε για τελευταία φορά, μια μεγάλη τομή και κατάκτηση στη λειτουργία των κομμάτων που πρώτο το ΠΑΣΟΚ κατοχύρωσε. Γιατί δεν υπάρχουν στοιχειώδεις πολιτικές, οργανωτικές και οικονομικές προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας με μαζικές ψηφοφορίες σε όλη την επικράτεια. Μένουμε προσηλωμένοι στις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες και την εμπιστοσύνη στη λαϊκή βάση του Κινήματός μας, προτείνουμε όμως ότι στις παρούσες συνθήκες πρέπει να μετατραπεί η επικείμενη προγραμματική συνδιάσκεψη σε Θεσμικό Συνέδριο Εκλογής νέου Προέδρου.
Σήμερα, όλοι οι υποψήφιοι, έχουν ύψιστη υποχρέωση να συνθέσουν και όχι να συνδιαλλαγούν.
Το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί πλέον να συνεχίσει να λειτουργεί ούτε ως αρχηγικό κόμμα, ούτε ως άθροισμα  «προσωπικοτήτων». Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να λειτουργήσει  ως άθροισμα υπογραφών. Αν το ΠΑΣΟΚ εξακολουθήσει στον δρόμο της παθογένειας και της καταστροφικής εσωστρέφειας τότε ο επόμενος Πρόεδρος νομοτελειακά θα ζήσει μόνος με τους «επιτελείς» του στο άδειο πολιτικά καβούκι της Ιπποκράτους κινδυνεύοντας να γίνει ο τελευταίος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο νέος πρόεδρος μπορεί και πρέπει να στηριχθεί στη συλλογικότητα και την δημοκρατική λειτουργία.
Να ξεκινήσει  την διαδικασία ενός ειλικρινούς, επώδυνου διαλόγου.
Να προχωρήσει σε μια διαδικασία πολιτικής και οργανωτικής ανασύνθεσης.
Με μια νέα Καταστατική Διακήρυξη η οποία θα περιγράφει με σαφήνεια και τόλμη το ιδεολογικό  πλαίσιο της προοδευτικής παράταξης αλλά και τους στόχους για τη χώρα.
Αυτή είναι η ιστορική ευθύνη του νέου Προέδρου και η μεγάλη πρόκληση για όλους μας».

eklogika.gr

Η έλλειψη σχεδιασμού, οργάνωσης και προγραμματισμού έχει οδηγήσει σε τρομερά λάθη το Υπουργείο Παιδείας, τα αποτελέσματα των οποίων δυστυχώς πληρώνουν οι ελληνικές οικογένειες, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με το πρόβλημα που προέκυψε στο Υπουργείο Παιδείας με την προμήθεια χαρτιού, μεταξύ άλλων, δήλωσε:
 «Δύο μόλις μήνες, πριν την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι προβλεπόμενες διαδικασίες, προκειμένου να προμηθευτεί το Υπουργείο Παιδείας το υλικό διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων (όπως τετράδια, ατομικά δελτία, ειδικά φύλλα, ειδικά μπλοκ, αυτοκόλλητα, ετικέτες ,ειδικά ντοσιέ, φάκελοι), και στη συνέχεια έγκαιρα να παραληφθεί από τα εξεταστικά και βαθμολογικά κέντρα.
Όλα αυτά προκαλούν άγχος και αβεβαιότητα στους υποψήφιους μαθητές και τις οικογένειές τους, γιατί ακόμη μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της μη εκτύπωσης και διανομής των βιβλίων στα σχολεία, γεγονός που εγκαίρως είχαμε επισημάνει πριν από ένα χρόνο.
Η έλλειψη σχεδιασμού, οργάνωσης και  προγραμματισμού έχει οδηγήσει σε τρομερά λάθη το Υπουργείο Παιδείας, τα αποτελέσματα των οποίων δυστυχώς πληρώνουν οι ελληνικές οικογένειες, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.
Το γεγονός, ότι ο διαγωνισμός για την προμήθεια του χαρτιού και των υλικών διενέργειας των Πανελλαδικών Εξετάσεων κηρύχθηκε άγονος, αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τη διαφάνεια των διαδικασιών προμήθειας, που θα προκύψουν, αλλά και για την ομαλή διεξαγωγή των Πανελληνίων Εξετάσεων.
Καλούμε την Υπουργό Παιδείας να προβεί άμεσα σε όλες τις νόμιμες και απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση όλων των προβλημάτων, προκειμένου να μην επαναληφθεί το φιάσκο των βιβλίων, που δεν τυπώθηκαν ποτέ. Η άμεση επίλυση των προβλημάτων είναι η καλύτερη απάντηση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και όχι οι παραινέσεις και οι καταγγελίες». 

Συνάντηση ενημέρωσης Πάνου Μπεγλίτη με στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανσιμό ΔΗΜΗΤΡΑ

Συνάντηση ενημέρωσης σχετικά με το σχέδιο νόμου για τον «Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ», που πρόκειται να συζητηθεί στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής, Διαρκούς  Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ,είχε το πρωί της Παρασκευής, 2 Μαρτίου 2012 , ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κορινθίας, κ. Πάνος Μπεγλίτης με στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο Κορίνθιος βουλευτής επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τη σύσταση του νέου αυτού Οργανισμού, όχι μόνο γιατί αναδιοργανώνει πλήρως το θεσμικό πλαίσιο της αγροτικής εκπαίδευσης, της γεωργικής έρευνας και της πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων, αλλά και γιατί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θέτει νέα δεδομένα που αφορούν άμεσα στον αγροτικό κόσμο της Κορινθίας και γενικότερα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.   
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στη Γεωργική Σχολή της Νεμέας, η οποία έχει την ειδικότητα Αμπελουργίας, Οινοτεχνίας και Οινοτουρισμού (άρθρο 11, παραγ. 13. δ), ενώ στο άρθρο 28 (παραγ. 12. β) γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο ΑΧΕΠΑ Βέλου Κορινθίας, το οποίο και θα λειτουργήσει σε συνεργασία με τον Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ, δικαιώνοντας έτσι το πάγιο αίτημα των κατοίκων του Νομού Κορινθίας.
Μετά το πέρα της συνάντησης, ο κ. Μπεγλίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχέδιο νόμου, στο βαθμό που αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις, στα θέματα εκπαίδευσης – έρευνας και πιστοποίησης, ένταξης της ελληνικής γεωργίας στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (νέα ΚΑΠ), δημιουργεί το πλαίσιο μιας αναπτυξιακής προοπτικής στον αγροτικό τομέα και εξορθολογίζει τις σχετικές δαπάνες.

***
O Πάνος Μπεγλίτης  συνυπόγραφ​ε  το νόμο για "Φορολογικ​ά και λοιπά κίνητρα ενίσχυσης ηλεκτρονικ​ών συναλλαγών​, ρυθμίσεις για ΦΠΑ"

Κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή, η πρόταση νόμου «Φορολογικά και λοιπά κίνητρα ενίσχυσης ηλεκτρονικών συναλλαγών, ρυθμίσεις για την διασφάλιση Φ.Π.Α. και άλλες διατάξεις», την οποία συνυπογράφουν 70 βουλευτές ,μεταξύ αυτών  και ο βουλευτής Κορινθίας Πάνος Μπεγλίτης.

Πρόκειται για την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία που αναφέρεται στην προώθηση κοινωνικά ισοδύναμων μέτρων, και που μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση των πολιτών σε περίοδο μακράς κρίσης και ύφεσης αφού προβλέπει ίδιο μηχανισμό άντλησης πρόσθετων εσόδων, όχι μόνο χωρίς επιβολή νέων φόρων αλλά και, αντίθετα, θέτοντας κίνητρα επιστροφής φόρου 5%. Επιπρόσθετα, στην παράγραφο 4 του άρθρου 4, προτείνεται όπως το 20% των πρόσθετων εσόδων από την αναμενόμενη μείωση της υπεξαίρεσης του ΦΠΑ να αποδίδεται σε κοινωνικές πολιτικές αντιστάθμισης απωλειών μισθών και συντάξεων, κάτω του ορίου της φτώχειας, στήριξης των ανέργων, αύξησης της απασχόλησης, στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και τέλος, της στήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας των νέων.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρόταση νόμου προβλέπει κατάλληλα κίνητρα για τη διεύρυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγών στην Ελλάδα και, πιο συγκεκριμένα, των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, όπως επίσης και ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της απόδοσης του Φ.Π.Α. με στόχο την αύξηση των εσόδων του κράτους από τον περιορισμό της μη απόδοσης του Φ.Π.Α.

Να σημειωθεί ότι για τη σύνταξη της πρότασης νόμου, οι συνυπογράφοντες βουλευτές και ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης στηρίχθηκαν στην επιστημονική μελέτη του ΚΕΠΕ και σε μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΟΥ

Ο Ισίδωρος Κούβελος προέβη στην παρακάτω δήλωση :
 «Αποδείχθηκε με αδιάσειστα στοιχεία μετά το προσύμφωνο αγοράς του πλοίου που κατέθεσα στην επιτροπή της Βουλής, ότι συμφωνία ναυπήγησης πλοίου υπάρχει και διαψεύστηκαν όλοι όσοι ισχυρίστηκαν ότι επιχειρήθηκε εξαγωγή χρημάτων λόγω κρίσης.Αποδείχθηκε επίσης ότι ήταν πλήρως δηλωμένη τόσο η προέλευση αυτών των χρημάτων (από μετοχές στις ΗΠΑ) όσο και οι πράξεις ρευστοποίησής τους. Αποδείχθηκε λοιπόν ότι και το «Πόθεν» υπάρχει και το «Έσχες». Ο σχετικός τραπεζικός λογαριασμός στο Λονδίνο που ανοίχθηκε το Μάρτιο του 2011 για την αγορά του πλοίου θεώρησα ότι θα έπρεπε να δηλωθεί στη δήλωση που αφορά το οικονομικό έτος 2011. Δεν υπήρχε άλλωστε κανένας λόγος να μην περιλάβω χρήματα τα οποία υπήρχαν στο Πόθεν Έσχες και εμφανίζονταν και σ’ αυτή τη δήλωση μέσω της ρευστοποίησης των μετοχών. Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζεται ότι δεν υπάρχει επαύξηση της περιουσίας μου που δεν δικαιολογείται, προκειμένου να καλυφθούν ατυχέστατοι χειρισμοί που έγιναν από την αρχή και είχαν ως μοναδικό στόχο την σπίλωση της γυναίκας μου, η φαρσοκωμωδία συνεχίζεται. Ως εδώ. Ζητώ το θέμα να πάει στον εισαγγελέα, προκειμένου να μπορέσω κι εγώ να αποδείξω τα προφανή». 

ένα ανέκδοτο να γελάσουμε και λίγο

Ήταν κάποτε ο Σημίτης με τον Κλίντον. Ρωτά ο Σημίτης τον Κλίντον:
- Τι κάνεις και έχεις τόσο καλούς υπουργους;
- Τους εκπαιδεύω, απαντάει ο Κλίντον.

(Σημίτης) - Δηλαδή;
(Κλίντον) - Κύριε Γκορ ελάτε εδώ.
(Γκορ) - Τι θα θέλατε κ. Πρόεδρε;
(Κλίντον) - ποιός είναι ο γιος του πατέρα σου και ο πατέρας του γιου σου;
(Γκορ) - Εγώ κ. Πρόεδρε.
(Κλίντον) - Ευχαριστώ φύγε. Να έτσι κ. Σημίτη τους βάζω αινίγματα.
Όταν γύρισε στην Ελλάδα ο Σημίτης τηλεφωνεί στον Πάγκαλο:
(Σημίτης) - Έλα Θόδωρε δε μου λες ποιός είναι ο γιος του πατέρα σου και ο πατέρας του γιου σου;
(Πάγκαλος) - Θα σας τηλεφωνήσω σε λίγο κύριε Σημίτη να σας πω.
Παίρνει ο Πάγκαλος τηλέφωνο τον Βενιζέλο.
(Πάγκαλος) - Δε μου λες ποιος είναι ο γιος του πατέρα σου και ο πατέρα του γιου σου;
(Βενιζελος) - Εγώ ρε.
Παίρνει ο Πάγκαλος το Σημίτη
(Παγκαλος) - Για σας Πρόεδρε το βρήκα. Ο Βενιζέλος είναι.
(Σημιτης) - Α ρε βλαμένοι γι` αυτό δεν είστε καλοί. Ο Αλ Γκορ είναι ρε ρεμάλια!

logia-starata.blogspot.com

Νέα τροπή στην υπόθεση! - Ο Ισίδωρος Κούβελος δεν δήλωσε ποτέ στο πόθεν έσχες το ένα εκατομμύριο δολάρια

Στον Εισαγγελέα Εφετών για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες ενδέχεται να οδηγηθεί ο σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, Ισίδωρος Κούβερος.

Κι αυτό γιατί από τον έλεγχο που έγινε από ορκωτούς λογιστές, τον οποίο ζήτησε η Επιτροπή Ελέγχου των «Πόθεν Εσχες» της Βουλής - προκύπτει πως ο κ. Κούβελος στο κοινό πόθεν έσχες με τη σύζυγο του Ντόρα Μπακογιάννη δεν δήλωσε την ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού που διατηρεί στο Λονδίνο.  Σε αυτό το λογαριασμό, στις  04/03/2011 μεταφέρθηκε το 1 εκατ. δολάρια. από νομιμη πωληση μετοχών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Από τον έλεγχο προκύπτει ότι ο κ. Κούβελος στο πόθεν έσχες είχε αναγράψει τις μετοχές που διέθετε στη Νέα Υόρκη, όχι όμως και την εκποίηση τους στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο ίδιος σε επιστολή του προς την Επιτροπή Ελέγχου του Πόθεν Εσχες δηλώνει πως αυτό έγινε εκ παραδρομής.

Επίσης, δεν έχει δηλώσει τον λογαριασμό στην Αγγλία όπου κατέληξαν τα χρήματα, ενώ παρά το γεγονός ότι και η κα Μπακογιάννη είχε πει ότι τα χρήματα αυτά μπήκαν στην Ελλάδα πριν καταλήξουν στο Λονδίνο, αυτό, δεν έγινε ποτέ.
Με εντολή Χρηματιστηριακής Εταιρείας της Αθήνας τα χρήματα πήγαν κατευθείαν από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο.

Μένει να διαπιστωθεί, από τη μελέτη του πόθεν έσχες του 2012 (χρήση 2011) αν το επίμαχο ποσό του 1 εκατ. δολαρίου πήγε όντως για την αγορά ποσοστού πλοίου (υπό ναυπήγηση) ή εξακολουθεί να παραμένει στον τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος δείχνει να έχει ακόμη το ποσό των 12.625 λιρών Αγγλίας, που προορίζονται για ις σπουδές του γιου του κ. Κούβελου στο Λονδίνο, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευάγγελος Αργύρης ανακοίνωσε ότι ανακύπτει θέμα εφαρμογής του άρθρου 3 του νόμου 3213 / 2003, που σημαίνει ακόμη και παραπομπή στον Εισαγγελέα Εφετών, αφού πρώτα οι ορκωτοί λογιστές συντάξουν το πόρισμα.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής του Ελέγχου Πόθεν Εσχες σημειώνεται αναλυτικά:

«Από το διενεργηθέντα έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης οικονομικού έτους 2011 (χρήση 2010) δεν προκύπτει, λαμβάνοντας υπόψη τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών, επαύξηση περιουσιακής κατάστασης που να μη δικαιολογείται.
Από τον παραπάνω έλεγχο προέκυψε ότι στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης που υπεβλήθη στις 30/06/2011 δεν αναφέρθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός του κ. Ισίδωρου Κούβελου, συζύγου της υπόχρεου, που τηρείται σε λίρες Αγγλίας και σε δολάρια Η.Π.Α., στον οποίο κατατέθηκε το ποσό ου ενός εκατομμυρίου δολλαρίων στις 4/3/2011.
Με επιστολή του προς την Επιτροπή Ελέγχου (άρθρο 21 Ν.3023/2002) ο κ. Ισίδωρος Κούβελος δηλώνει ότι «εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε στη δήλωση μου στο 2011, καθότι η διακίνηση του ποσού έγινε από ρευστοποίηση μετοχών των Η.Π.Α. για τη συμμετοχή μου στην αγορά ποσοστού υπό ναυπήγηση πλοίου».
Η Επιτροπή, αφού έλαβε υπόψη τις ανωτέρω εξηγήσεις του κ. Ισίδωρου Κούβελου, συζύγου της κ. Θεοδώρας Μπακογιάννη, κρίνει ότι ανακύπτει ζήτημα εφαρμογής του άρθρου 3, παρ. 3 και 4 του Ν. 3213/2003»

Με βάση τις διατάξεις αυτές, αν ανακύψει περίπτωση ποινικής ευθύνης, η έκθεση αποστέλλεται στο αρμόδιο για την άσκηση ποινικής δίωξης όργανο, εν προκειμένω στον Εισαγγελία Εφετών.
newsit.gr

Σχολή γονέων - ενημερωτική ομιλία με θέμα: «Δύναμη στην κρίση» στο Δερβένι

sxoli.goneon.7.3.2012

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Γίνεται γνωστό ότι κι᾿ εφέτος την Κυριακή 4η Μαρτίου Α’ Κυριακή των Νηστειών, η Εκκλησία μας εορτάζει την επέτειο της αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων το έτος 843 μ.Χ. την οποία εξ αφορμής του ως άνω γεγονότος ονομάζει ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ. Η τοπική μας Εκκλησία όπως κάθε χρόνο εορτάζει πανηγυρικά αυτήν την επέτειο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο με  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ιερά Λιτάνευση των αγίων Εικόνων.
Σύμφωνα με το πρότυπο του εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας στην Αθήνα, κατά τον οποίο παρίσταται η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας πλαισιωμένος από τις Πολιτικές, Στρατιωτικές και άλλες Αρχές κλήθηκαν εκτός από τον φιλόχρηστο Λαό και οι Αρχές του Τόπου μας. Έτσι ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Γεώργιος Δέδες θα απαγγείλει τιμητικά το Σύμβολο της Πίστεως («Πιστεύω») και ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός την Κυριακή Προσευχή («Πάτερ ημών»).
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα πραγματοποιηθεί η Λιτάνευση των αγίων Εικόνων και θα τελεσθεί Αρχιερατικό Μνημόσυνο εις μνήμη πάντων των αοιδίμων Αρχιερέων των Αρχιερατευσάντων  στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου.
Καλούνται οι ευσεβείς Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε Παγκορινθιακή συμπροσευχή δηλώνοντας δι᾿ αυτού του τρόπου, ότι οι Έλληνες Ορθόδοξοι εμμένουμε στα Πάτρια, αντιδρούμε κι᾿ ευελπιστούμε ότι δι᾿ αυτής της αντιστασιακής εμμονής μας αλλά και της Προσευχής όπως πάντοτε, με την βοήθεια του Θεού ΟΡΘΙΟΙ και ΔΥΝΑΤΟΙ θα εξέλθουμε από την δεινή Πνευματική και Οικονομική κρίση που μαστίζει τον Τόπο μας.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

Oι θέσεις του ΑντώνηΣαμαρά που οδηγούν στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη, υιοθετούνται από το σύνολο των ηγετών της Ευρωζώνης και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ιδιαίτερα σημαντικές για την Ελλάδα είναι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, αλλά και η κοινή δήλωση των «17», στις οποίες, για πρώτη φορά, γίνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη αναπτυξιακών πολιτικών.
Συγκεκριμένα:
      Α. Στο κείμενο Συμπερασμάτων, η Σύνοδος Κορυφής τονίζει:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την επάνοδο της Ευρώπης σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργία θέσεων εργασίας. Προς τούτο απαιτείται διττή προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει τόσο μέτρα για την διασφάλιση της  χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης όσο και δράσεις για την τόνωση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης».   

Β. Στην κοινή τους δήλωση οι 17 Πρωθυπουργοί της Ευρωζώνης αναφέρουν, ότι «υποστηρίζουν συγκεκριμένα και ειδικά μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης», και σημειώνουν την ανάγκη «στήριξης των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για βασικά έργα υποδομής και μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση της ρευστότητας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την προώθηση της απασχόλησης και της εκπαίδευσης».   


·         Είναι γνωστή η επιμονή του Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, στην ανάγκη υιοθέτησης άμεσων μέτρων που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάταξη της Ελληνική Οικονομίας.
Ενδεικτικά σημειώνεται:

Α. Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κουφής του ΕΛΚ (1η Μαρτίου 2012) δήλωνε:
«Πρέπει να προσθέσουμε αναπτυξιακή διάσταση στο πρόγραμμά μας, για να προωθήσουμε την ανάκαμψη και να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή». 

Β. Μετά το τέλος των διμερών συναντήσεών του στις Βρυξέλλες (1η  Μαρτίου 2012) ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, δήλωνε:


«Σήμερα στο ΕΛΚ, και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μου με Μέρκελ, Γιούνκερ και Ντολ, επανέλαβα την ανάγκη:
1ον. Να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε συμφωνήσει και ήδη ψηφίσαμε. Και
2ον. Να λάβουμε άμεσα μέτρα για την Ανάκαμψη και Ανάπτυξη της Οικονομίας.
Γιατί, χωρίς Ανάκαμψη, ούτε οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν, ούτε το χρέος θα καταστεί βιώσιμο.
Συζητήσαμε συγκεκριμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ώστε, άμεσα, να περιορισθεί η ύφεση και να μειωθεί η ανεργία, ειδικά των νέων.
Συγκεκριμένα:
-          Να ενεργοποιηθούν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ).
-          Να αξιοποιηθούν οι πόροι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
-          Να δημιουργηθεί μια Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
-          Να τονωθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ενισχυθούν οι εξαγωγές.
-          Να απεμπλακούν, επιτέλους, τα μεγάλα έργα υποδομής».


·         Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, σταθερά εδώ και δυόμιση χρόνια, επισημαίνει ότι η πολιτική της μονομερούς λιτότητας βυθίζει τη χώρα σε χειρότερα αδιέξοδα και ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην ανάκαμψη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
 Από την πρώτη στιγμή - και συγκεκριμένα από το Φεβρουάριο του 2010 με τα «23 μέτρα ανάσες» για την Οικονομία - ο Αντώνης Σαμαράς υπογραμμίζει την ανάγκη δράσεων που οδηγούν στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Σήμερα, οι θέσεις του υιοθετούνται από το σύνολο των ηγετών της Ευρωζώνης και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
             

Προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η υιοθέτηση ενός σχεδίου Μάρσαλ

  Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:
 «Η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, απαιτούν μαζί με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την άμεση εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών.Δεν αρκούν πλέον οι προθέσεις, χρειάζονται πράξεις. Η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να θέσει ως άμεση προτεραιότητά της, την υιοθέτηση από τους εταίρους μας ενός «μικρού» σχεδίου Μάρσαλ, όπως έχει προτείνει από τον Ιούνιο η Δημοκρατική Συμμαχία, που θα προβλέπει την προκαταβολή πόρων από το επόμενο πακέτο, την επανεπένδυση μέρους των εσόδων από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και την ανακατανομή των αδιάθετων χρημάτων από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.Μόνο αν υιοθετηθούν και υλοποιηθούν πρωτοβουλίες που μπορούν να προσελκύσουν νέες επενδύσεις, θα μπορέσουν να βρουν δουλειά οι περισσότεροι από 1.000.000 άνεργοι και να τεθούν γερές βάσεις για υγιή και σταθερή ανάπτυξη στη χώρα».

Η μεγάλη απορία

Στο κυνήγι της ανάπτυξης, μιας μέχρι και σήμερα άγνωστης έννοιας όχι μονάχα για την Ελλάδα, αλλά συνολικά για την ευρωπαϊκή οικονομία, με την προφανή εξαίρεση της Γερμανίας, ο Λουκάς Παπαδήμος μοιάζει να είναι αισιόδοξος.
Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης, στη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιας Συνόδου που, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δυο χρόνια, δεν είχε την Ελλάδα ως πρώτο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων.
Ανάπτυξη λοιπόν. Η έννοια ταμπού για την οικονομία της ευρωζώνης, χωρίς την οποία καμία οικονομία δεν μπορεί να προσδοκά βάσιμα ότι θα καταφέρει να εξέλθει από την κρίση. Πόσο μάλλον, μια οικονομία σαν την ελληνική, που έχει προ πολλού απολέσει τη δυνατότητα να συνδιαλέγεται με τις αγορές, και εξαρτάται πλήρως από τις διαθέσεις των δανειστών της.
Για να υπάρξει ωστόσο ανάπτυξη, θα πρέπει να διοχετευτεί χρήμα στην πραγματική οικονομία. Και κάτι τέτοιο, δεν φαίνεται τόσο καθαρά στον ορίζοντα, από τη στιγμή που η στόχευση της ανάπτυξης περιορίζεται ουσιαστικά στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και των λοιπών κοινοτικών δράσεων, χωρίς τις οποίες έχουν μπλοκάρει τα μεγάλα έργα.
Η πραγματική ροή ενισχύσεων στην πραγματική οικονομία, θα μπορούσε να προέλθει μονάχα από δυο οδούς. Είτε, στα πρότυπα της Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τυπώσει ευρωομόλογα, που θα διευκολύνουν την κινητικότητα του χρήματος στην ευρωζώνη, είτε η Γερμανία θα άρει τις ενστάσεις της και θα επιτρέψει την ενίσχυση των ταμειακών αποθεμάτων του EFSF, του ESM και του καινούριου Ταμείου που έχουν προτείνει στους Ευρωπαίους οι Αμερικανοί δια του Τίμοθι Γκάιτνερ.
Μέχρι τότε, η προσδοκία της ανάπτυξης θα… μένει να αποδειχτεί, ως προς το υλοποιήσιμο του περιεχομένου της. Όπως είπε ο Λουκάς Παπαδήμος, η Ελλάδα μπορεί και θα καταφέρει. Μόνο που η μεγάλη απορία αφορά μια άλλη διάσταση του προβλήματος: Αν μπορεί η Ευρώπη. Και αν θα καταφέρει αυτή τη φορά να αντιμετωπίσει με επάρκεια την ιστορική πρόκληση. Αφήνοντας πίσω τις πολιτικές συμπεριφορές της, κατά τη «Monde» παιδικής χαράς…

MAΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / statesmen.gr

Τελευταίο αντίο στον Βασίλη Τσιβιλίκα

Η αυλαία έπεσε για τον Βασίλη Τσιβιλίκα. Η τελευταία πράξη παίχθηκε  πριν από λίγη ώρα στο νεκροταφείο του Αμαρουσίου. Εκεί όπου εκατοντάδες άνθρωποι Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι που τον γνώρισαν, που τον έζησαν ή που απλά γέλασαν με το αστείρευτο ταλέντο του, του είπαν το τελευταίο αντίο.
Στο κοιμητήριο βρέθηκαν προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό χώρο, ηθοποιοί, τραγουδιστές καθώς και πολιτικοί, που ακόμη δε μπορούν να πιστέψουν πως χάθηκε ένας από τους σπουδαιότερους κωμικούς που "γέννησε" το ελληνικό θέατρο. 
Ο Σπύρος Χατζηνάσιος, ο Μάρκος Σεφερλής, η Άννα Φόνσου, ο Φώτης Μεταξόπουλος, ο Θάνος Καλλιώρας, ο Πασχάλης Τσαρούχας, η Μαρίνα Τσιντικίδου, η Μάρθα Καραγιάννη, η Μαρία Ιωαννίδου, ο Παύλος Χαϊκάλης, η Μαρινέλλα, η Ζωή Λάσκαρη, η Κάτια Δανδουλάκη, ο Γιάννης Γιαννάκης είναι λίγοι μόνο από αυτούς που έσπευσαν για το τελευταίο χειροκρότημα σε έναν μεγάλο ηθοποιό και καλό οικογενειάρχη.
Τραγική φιγούρα η γυναίκα του η οποία μονολογούσε το όνομα του και κοιτούσε τα στεφάνια που του έστειλαν. Ήταν μαζί και αγαπημένοι εδώ και 45 χρόνια.
Ο Βασίλης Τσιλιβίκας έφυγε τα ξημερώματα της Τετάρτης. Ξαφνικά, προδωμένος από την καρδιά του. Έφυγε όπως ήθελε: όρθιος και χωρίς να ταλαιπωρήσει ή να ταλαιπωρηθεί.

Θα μελετηθούν προσεκτικά εισηγήσεις και προτάσεις όλων των φορέων για την προστασία του οικοσυστήματος της Λίμνης Λάδωνα

Λόγω της αργοπορημένης αποστολής της πρόσκλησης στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη (μόλις την προηγούμενη της συνεδρίασης) δεν κατέστη δυνατή η παρουσία του στη συνεδρίαση της 8ης Φεβρουαρίου 2012 της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος  της Βουλής των Ελλήνων με θέμα «Επικαιροποίηση της προόδου ως προς το σχέδιο διαχείρισης της Λίμνης Λάδωνα», αφού δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για να ακυρωθούν προγραμματισμένες συναντήσεις και ήδη ανειλημμένες υποχρεώσεις.
            Η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων έχει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την παρακολούθηση και αξιολόγηση της κατάστασης των υδατικών πόρων και την υποβολή προτάσεων για την καλύτερη αξιοποίησή τους. Η κατάρτιση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου διαχειριστικού σχεδίου πολιτικών διαχείρισης και βέλτιστης αξιοποίησης των υδατικών πόρων της Πελοποννήσου, συμπεριλαμβανομένης και της Λίμνης Λάδωνα, αποτελεί βασική παράμετρο και συστατικό στοιχείο του στρατηγικού αναπτυξιακού προγραμματισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η ανάδειξη και προστασία του τόσο σημαντικού φυσικού οικοσυστήματος της Λίμνης Λάδωνα αποτελεί αναμφίβολα κύρια προτεραιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη παραμένει αμείωτο. Για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του ζητήματος αυτού. Στην προσπάθειά μας αυτή, είναι ευπρόσδεκτες και θα μελετηθούν προσεκτικά εισηγήσεις και προτάσεις και άλλων φορέων, και ιδίως η έκθεση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος  της Βουλής των Ελλήνων.     
                                                      -----
*Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, την Δευτέρα 5/3/2012 και ώρα 11:00πμ στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας  στην  Τρίπολη (Πλ. Εθνάρχου Μακαρίου).

Κώστας Κόλλιας: «Κορινθία και Αθήνα θα ζημιωθούν από τα σχέδια αξιοποίησης του Ελληνικού»

Με αφορμή το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σχετικά με την αξιοποίηση του χώρου στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Είναι γνωστό ότι το ‘φιλέτο’ του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού έχει ουσιαστικά ήδη βγει στην αγορά. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε εσπευσμένα σχέδιο νόμου, με το οποίο καθορίζονται οι χρήσεις γης, οι συντελεστές δόμησης και άλλοι όροι για την αξιοποίηση της περιοχής. Πρόκειται για όρους οπωσδήποτε ελκυστικούς για τους υποψήφιους επενδυτές, πλην όμως καταστροφικούς για την Κορινθία, διότι ανάμεσα στις χρήσεις γης προβλέπεται η δυνατότητα δημιουργίας καζίνο.
Κατ’ αρχήν θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτή η χωροθέτηση γίνεται σύμφωνα με όσα ψήφισε η προηγούμενη Κυβέρνηση στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Εκεί αναφέρεται ότι μεταξύ των επιτρεπομένων χρήσεων γης είναι και η δημιουργία καζίνο. Παρά τις διαβεβαιώσεις στελεχών της τότε, αλλά και της τωρινής, Κυβέρνησης, ότι δεν πρόκειται να καζινοποιηθεί η χώρα, ο κύριος Παπακωνσταντίνου παραπέμπει στο Μεσοπρόθεσμο ανοίγοντας το δρόμο για τη λειτουργία καζίνο στο Ελληνικό.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο νομοθέτης είχε προβλέψει τη χωροθέτηση καζίνο μακριά από το κέντρο των μεγάλων πόλεων. Ο λόγος αυτής της πρόνοιας είναι διττός:        πρώτον για να μην επιβαρύνονται επιπλέον τα αστικά κέντρα και δεύτερον και κυριότερο για να δυσχεραίνει η πρόσβαση. Είναι αυτονόητο ότι η τοποθέτηση καζίνο μακριά από τις μητροπόλεις λειτουργεί αποτρεπτικά για έναν τεράστιο όγκο πληθυσμού. Η μεγάλη απόσταση, τα επιπλέον έξοδα μετακίνησης και, πιθανότατα, διανυκτέρευσης, οπωσδήποτε περιορίζουν τη συχνότητα επισκέψεων.
Η δημιουργία καζίνο στην καρδιά της Αθήνας μπορεί να έχει ανυπολόγιστες κοινωνικές συνέπειες - για την Κορινθία όμως οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν δημιουργεί απλά τεχνητό ανταγωνισμό για το Καζίνο Λουτρακίου. Δημιουργεί μία απειλή απέναντι στην οποία δεν υπάρχει καμία απολύτως άμυνα. Μία απειλή που δεν στρέφεται μόνο ενάντια στην εταιρεία, αλλά ενάντια στην κοινωνία του Λουτρακίου και της Κορινθίας γενικότερα.
Το καζίνο Λουτρακίου απασχολεί 1.700 εργαζόμενους, προερχόμενους στη συντριπτική πλειοψηφία από το Νομό μας. Πέρα από τις θέσεις εργασίας που προσφέρει άμεσα, τροφοδοτεί έμμεσα τη δημιουργία πολύ περισσότερων, καθώς οι επισκέπτες αυξάνουν την τοπική τουριστική και εμπορική κίνηση. Οι ανάγκες σε προμήθειες του καζίνο και των λοιπών υποδομών διατηρούν ζωντανή την επιχειρηματική δραστηριότητα του Νομού.  Επιπλέον, υπάρχει μία σημαντική έμμεση απόδοση προς τους δημότες, μέσω των εσόδων που αποκομίζει ο Δήμος από της δραστηριότητες της εταιρείας. Και βεβαίως δεν μπορώ να μην αναφέρω την ανεκτίμητη κοινωνική προσφορά του Καζίνο στην Κορινθία, που περιλαμβάνει από πολιτιστικές χορηγίες μέχρι την οικονομική ενίσχυση απόρων οικογενειών.
Το νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και ξεκινά η συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή. Θα έρθω σε επαφή με όλα τα μέλη της, προκειμένου να τους εκθέσω τα επιχειρήματά μας και να τους εξηγήσω τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η δημιουργία Καζίνο στο Ελληνικό, τόσο για την Αθήνα, όσο και κυρίως για την Κορινθία. Οι Βουλευτές του Νομού έχουμε ήδη επικοινωνήσει για το θέμα και υπάρχει μία καταρχήν συμφωνία. Πιθανώς να κατατεθεί κάποια τροπολογία, η οποία όσο περισσότερες υπογραφές συγκεντρώσει τόσο καλύτερες πιθανότητες έχει να περάσει. Το βέβαιο είναι ότι έχουμε υποχρέωση να αντιταχθούμε σε αυτή τη διάταξη και να προστατεύσουμε τα εκατομμύρια των κατοίκων της Αθήνας και τους Κορίνθιους συμπολίτες μας.»

BAZOYN ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ


Μετά το «ανάχωμα» με τα ΚΕΠ, τα οποία το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έβγαλε... εκτός διαδικασίας υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους για το πρόγραμμα αυτεπιστασίας μέσω ΑΣΕΠ, έρχεται τώρα και η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά να προσθέσει ένα ακόμη... εμπόδιο στην ομαλή εκτέλεση του έργου από τις δημοτικές Αρχές.
Με την ΑΔΑ:Β44ΡΝ-ΤΨΥ εγκύκλιό της, με θέμα «Πρόσληψη εκτάκτου προσωπικού για την εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία», αφού περιγράφει λεπτομερώς το τι είναι αυτεπιστασία και με ποια διαδικασία θα γίνονται οι αιτήσεις και οι προσλήψεις από τους δήμους, «θολώνει» στην πέμπτη παράγραφο πριν από το τέλος της εγκυκλίου τα πράγματα, καθώς δεν ξεκαθαρίζει ποιος θα πληρώσει τους εργαζομένους: ο ΟΑΕΔ ή οι δήμοι μέσω ΣΑΤΑ (η οποία για το τρέχον έτος έχει «ψαδιλιστεί» λόγω μνημονίου 2, και ήδη ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε επιμερισμό του -140 εκατ. ευρώ και στις περιφέρειες· άλλωστε, οι ίδιοι οι δήμαρχοι έχουν επισημάνει στην aftodioikisi.gr πως με μείωση των πόρων αυτεπιστασία δε γίνεται).
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το προσωπικό αυτό, ως προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, διέπεται από το υπηρεσιακό, μισθολογικό κ.λπ. καθεστώς του από τα οριζόμενα στο Τμήμα Γ΄ του Κεφαλαίου Β΄ του Δεύτερου Μέρους του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν.3584/2007, όπως ισχύει). Ειδικότερα, οι αποδοχές του καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν.1876/1990, όπως ισχύει. Οι δαπάνες για την αμοιβή του και για τις σχετικές εργοδοτικές επιβαρύνσεις καταβάλλονται από τις διατιθέμενες για το έργο πιστώσεις».

Σφοδρή ανακοίνωση δημάρχου Βόλβης
Το γεγονός αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει ουσιαστικά και ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης (έβγαλε στην «επιφάνεια» και το θέμα των ΚΕΠ, και τον ακολούθησε ο δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς), ο οποίος σε μία έντονη δήλωσή του σημειώνει:
«Το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να διευκρινίσει άμεσα ποιος φορέας θα καλύψει τις δαπάνες για την αμοιβή και για τις σχετικές εργοδοτικές επιβαρύνσεις του έκτακτου προσωπικού που θα προσληφθεί από τους Δήμους της χώρας για την εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία.
»Κι αυτό γιατί στη σχετική εγκύκλιο 7, που χθες 1 Μαρτίου ανήρτησε στη Διαύγεια , μεταξύ άλλων αναφέρεται ρητά ότι: "Οι δαπάνες για την αμοιβή του εν λόγω προσωπικού και για τις σχετικές εργοδοτικές επιβαρύνσεις καταβάλλονται από τις διατιθέμενες για το έργο πιστώσεις".
»Σημειώνεται ότι στο άρθρο 40 παρ.6 του Νόμου 4024/2011 βάσει του οποίου εκδόθηκε η ανωτέρω εγκύκλιος στην υποπαράγραφο 17 αναφέρεται ότι « Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Οικονομικών και Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ, μέρος ή το σύνολο της δαπάνης για την αμοιβή του προσωπικού που προσλαμβάνεται στα εν λόγω προγράμματα είναι δυνατόν να καλύπτεται με επιχορήγηση από τον ΟΑΕΔ.»
»Η ανωτέρω ΚΥΑ ακόμη δεν έχει εκδοθεί και εν πάση περιπτώσει πουθενά δεν αναφέρεται στην εγκύκλιο 7, που αφορά συνολικά το παραπάνω πρόγραμμα.
»Με βάση το γεγονός ότι τα εν λόγω προγράμματα απαιτούν πολύ καλό προγραμματισμό και σίγουρα ασφαλείς οικονομικές προβλέψεις από την πλευρά των Δήμων, κρίνεται ως απολύτως απαραίτητο να ξεκαθαριστεί εγκαίρως η πηγή κάλυψης του κόστους μισθοδοσίας του εν λόγω προσωπικού»

Σπάρτη: Δένδρα σε αποκαταστημένο ΧΑΔΑ


Εθελοντική δενδροφύτευση οργανώνει ο Δήμος Σπάρτης στον αποκαταστημένο σκουπιδότοπο (ΧΑΔΑ) Αγίου Ιωάννη, στη θέση Ξεριάς. Η δενδροφύτευση θα πραγματοποιηθεί το πρωί της προσεχούς Κυριακής 4 Μαρτίου από τις 10.30 το πρωί, υπό την επίβλεψη των γεωπόνων του τμήματος Ενέργειας - Σχεδιασμού και Πρασίνου του δήμου.

Δικαίωση Σαμαρά και στην Ευρώπη!

Για πρώτη φορά, μετά από πάνω από δύο σκοτεινά χρόνια, για την Ελλάδα αρχίζει να αχνοφέγγει ένα φως αισιοδοξίας, ενώ και η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό σταδιακά αποκαθίσταται. Η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένη από αυτές τις εξελίξεις, διότι αποδεικνύουν την απόλυτη ορθότητα των επιλογών της και του πολιτικού της λόγου. Η αναγνώριση της υπεύθυνης στάσης που κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς εκδηλώνεται και από τις εποικοδομητικές συναντήσεις που είχε στην Ευρώπη και την αποδοχή των μόνιμων θέσεών του για ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η κριτική της ΝΔ απέναντι στις ατελέσφορες φορολογικές καταιγίδες και η εμμονή της στην αδήριτη ανάγκη μέτρων ανάπτυξης πλέον είναι κοινός τόπος και για τους εταίρους μας.
Η Νέα Δημοκρατία δικαιώθηκε σε όσα αρνητικά καταλόγιζε στο πρώτο μνημόνιο: 
·         Μίλησε εγκαίρως για την αδιέξοδη πολιτική των οριζόντιων περικοπών μισθών και συντάξεων και της αύξησης των φόρων, που τελικά έφερνε νέα μέτρα και αυτά με τη συνταγή της λιτότητας που εντέλει κατέληξαν να κάνουν το χρέος μη βιώσιμο και την ελληνική κοινωνία να βυθιστεί στην απόγνωση,
·         Και για όσους προκαλούν εσκεμμένα σύγχυση, το πρώτο μνημόνιο ούτε το χρέος μείωνε, ούτε το επιτόκιο μείωνε αλλά αντιθέτως το αύξαινε, ενώ και ο χρόνος αποπληρωμής του χρέους εξακολουθούσε να είναι σύντομος.
Η Νέα Δημοκρατία δικαιώθηκε στην επιλογή της να στηρίξει την μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου και να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση:
·         Η Ελλάδα παρέμεινε στη ζώνη του ευρώ, και στην Ε.Ε., παρουσία που τέθηκε σε πραγματικό κίνδυνο από την αλλοπρόσαλλη έμπνευση του δημοψηφίσματος του κ. Γ. Παπανδρέου.
·         Για πρώτη φορά έγιναν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τη τρόικα για το πλαίσιο των μέτρων που έπρεπε να ληφθούν, σε αναμφίβολα αντίξοες συνθήκες.
·         Η δανειακή σύμβαση, η οποία αν και εξακολουθεί να διέπεται από τις λογικές των πολιτικών λιτότητας, εντούτοις, δίνει το απαραίτητο χρονικό εύρος να προωθήσουμε πολιτικές ανάπτυξης, πολιτικές που θα μας απομακρύνουν δια παντός από το χείλος του γκρεμού της χρεοκοπίας.
·         Ήδη δίνεται η δυνατότητα να «ξεκολλήσουν» τα έργα του ΕΣΠΑ.
Χρειάζεται όμως και κάτι ακόμα: αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής.
Η Νέα Δημοκρατία δικαιώνεται που επέμενε για εκλογές αμέσως μετά τη ψήφιση της δανειακής σύμβασης και της ανταλλαγής ομολόγων γιατί:
·         Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή για να ξεκινήσει το τιτάνιο έργο της ανάπτυξης.
·         Η κοινωνία πρέπει να δώσει την εμπιστοσύνη της στην πολιτική που θα ακολουθηθεί, ώστε να διαφυλαχθεί η κοινωνική ηρεμία και συνοχή που είναι απαραίτητες για την επιτυχία του προγράμματος ανάπτυξης.
Σήμερα βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο για την ελληνική οικονομία. Για να πετύχουμε τους στόχους μας χρειαζόμαστε ανάκαμψη. Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα ανάπτυξης, μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, με ενίσχυση της ρευστότητας που θα ανακουφίσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στενάζουν από την ύφεση και θα μειώσουν την ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.
Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εφαρμόσει αυτή την πολιτική, η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να ξαναφέρει την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση στην ελληνική κοινωνία και να αλλάξει ριζικά την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές είναι η μοναδική εγγύηση για να χαράξουμε, επιτέλους, μια νέα αφετηρία για τον τόπο, για να ακολουθήσουμε μια νέα πορεία Ανάπτυξης και Ανοικοδόμησης.

ΣΗΜΕΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

Με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας δωρεάν γυναικολογική εξέταση σε ανασφάλιστες γυναίκες στο Μαγγίνειο Αμφιθέατρο του Αρεταίειου Νοσοκομείου

Με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας (8/3), η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, θα μιλήσει σε Ημερίδα, με θέμα: ‘’ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ’’, την οποία διοργανώνει η Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Τρίτη 6 Μαρτίου, μεταξύ 12.00-13.00, στο Μαγγίνειο Αμφιθέατρο του Αρεταίειου Νοσοκομείου (Βασ. Σοφίας 76).

Το Νοσοκομείο θα προσφέρει, σε ανασφάλιστες γυναίκες, δωρεάν γυναικολογική εξέταση, την Τετάρτη και την Πέμπτη (7 - 8 Μαρτίου), ώρα 09.00-13.00, καθώς και εξέταση Παπανικολάου, από το εξειδικευμένο προσωπικό της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚ​ΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕ​ΙΣ

Η Δημοκρατική Συμμαχία φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Επερώτηση τα προβλήματα που προκύπτουν από την εγκληματική ολιγωρία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο θέμα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και της καταβολής αποζημιώσεων.
Την ώρα που οι έλληνες αγρότες συνθλίβονται από την οικονομική κρίση και τη συνεχή φοροεπιδρομή και βλέπουν τα προϊόντα τους να μένουν αδιάθετα, ενώ τα παρανόμως ελληνοποιημένα προϊόντα να πωλούνται ελεύθερα στην αγορά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια για ουσιαστική ενίσχυσή τους.
Η Δημοκρατική Συμμαχία με επικεφαλής την Πρόεδρο Ντόρα Μπακογιάννη και τους Βουλευτές Λευτέρη Αυγενάκη, Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Γιώργο Κοντογιάννη φέρνουν στη Βουλή με Επίκαιρη Επερώτηση την εγκληματική ολιγωρία του αρμόδιου Υπουργείου στο θέμα της  απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων για τους έλληνες αγρότες, τη μη ολοκλήρωση της καταβολής αποζημιώσεων  και την παντελή απουσία σχεδιασμού ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα.
Οι παραγωγοί μας περιμένουν ακόμα αποζημιώσεις που τους οφείλονται από πέρσι και πρόπερσι, και φθάνουν πλέον στο σημείο να αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΓΑ, για να ανανεώσουν το βιβλιάριο υγείας και να έχουν ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη. Μέσα στο 2011 δεν «έτρεξε» ούτε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα στον πρωτογενή τομέα, καθώς όλα εξακολουθούν να παραμένουν στο στάδιο των προκηρύξεων. Δεν μπήκε σε εφαρμογή ούτε ένα Σχέδιο Βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων.Ειδικότερα, ακόμα δεν έχει καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων  για απώλεια εισοδήματος από το ευρωπαϊκό σκάνδαλο με το βακτήριο E coli. Το αρμόδιο Υπουργείο είχε ζητήσει το ποσό των 7.788.420 ευρώ για αποζημίωση, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ, από το κονδύλι των 226.209.556 ευρώ που είχε εγκρίνει η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συγκεκριμένο βακτήριο. Μέχρι σήμερα, εκκρεμεί ακόμα η καταβολή 500.000 ευρώ.Αν και η Ευρώπη  - τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα - είναι περισσότερο από πρόθυμη να μας βοηθήσει, κινδυνεύουμε να χάσουμε κοινοτικά κονδύλια, εξαιτίας της ολιγωρίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τον περασμένο Δεκέμβριο, τα  κοινοτικά όργανα αποφάσισαν την αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης της Ε.Ε, στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων  προγραμμάτων "Αγροτικής Ανάπτυξης", με παράλληλη μείωση της εθνικής συμμετοχής. Σε αυτή την ευνοϊκή ρύθμιση υπάχθηκαν αρκετές χώρες της Ε.Ε. ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Το ποσό μάλιστα που έχει εγκριθεί για τη χώρα μας φθάνει τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να ξεκινήσει η αποταμίευση αυτών των χρημάτων, απαιτείται η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο. Αν και έχουν περάσει ήδη δυόμισι μήνες, η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει κανένα αίτημα τροποποίησης του υφιστάμενου σχεδίου, με αποτέλεσμα να παραμένουν οι εν λόγω επιδοτήσεις κυριολεκτικά στα αζήτητα των Ευρωπαϊκών Ταμείων. Επιπλέον, ακόμα και ενισχύσεις που έχει αποφασισθεί να δοθούν στους νέους αγρότες, καθυστερούν σημαντικά εξαιτίας της ανεπάρκειας των υπηρεσιών του Υπουργείου. 7.700 νέοι αγρότες έχουν κάνει αιτήσεις για να συμπεριληφθούν στα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων». Μέχρι στιγμής έχουν προκύψει ελάχιστοι δικαιούχοι, αφού δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων.Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδης καλείται να δώσει απαντήσεις για την καθυστέρηση της νομοθετικής ρύθμισης που θα επιτρέψει να «ξεκλειδώσουν» τα κοινοτικά κονδύλια που προορίζονται για τους έλληνες αγρότες, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων ενισχύσεων για τους νέους αγρότες και για την καταβολή όλων των αποζημιώσεων.Επιπλέον, ζητούνται διευκρινίσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν για την ενίσχυση του αγροτικού κλάδου, που βάλλεται πλέον καθημερινά, αλλά και για την ύπαρξη πολιτικού σχεδιασμού για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Στη φαντασία των όψιμων ηρώων οι διαφορές μεταξύ των μνημονίων

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Είναι πολλοί εκείνοι και εκείνες που σήμερα, παριστάνουν όψιμα τους ήρωες (και τις ηρωίδες).

Ισχυρίζονται ότι το πρώτο μνημόνιο (η πηγή του κακού δηλαδή) ήταν καλό και άγιο και επομένως ορθώς το ψήφισαν.

Ισχυρίζονται επίσης ότι το δεύτερο μνημόνιο περιλαμβάνει δεσμεύσεις που δεν υπήρχαν στο πρώτο μνημόνιο και επομένως ορθώς το καταψήφισαν.

Υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ορθώς πήγαμε και στο πρώτο και στο δεύτερο μνημόνιο, διότι η Ελλάδα είχε τεθεί εκτός αγορών και ήταν αδύνατον να δανειστούμε για να χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις μας.

Συγγνώμη, αλλά δεν υπάρχει ίχνος αληθείας σε τίποτε από τα παραπάνω.

Όσοι (με πρώτον τον κ. Παπανδρέου) υποστηρίζουν πως το μνημόνιο ήταν αναπόφευκτο, οφείλουν να μας πουν για ποιο λόγο φθάσαμε σ’ αυτό το σημείο.

Την ίδρυση νέου κόμματος ανήγγειλε ο Καστανίδης

Την ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος στο οποίο θα συμμετέχουν διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε μέσω του Βήμα 99,5 ο Χάρης Καστανίδης. Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του Κινήματος, που διεγράφη επειδή καταψήφισε το νέο Μνημόνιο, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση τόσο στον Γιώργο Παπανδρέου όσο και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, τονίζοντας ότι η νέα δανειακή σύμβαση που υπεγράφη οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο.

Απειλούν τους παραγωγούς να μην πωλούν απευθείας στους πολίτες φθηνά προϊόντα

- Μπλόκο των μεσαζόντων στις απευθείας πωλήσεις
- Τους απειλούν ότι δεν θα αγοράσουν τα προϊόντα λέει η Επιτροπή Ανταγωνισμού
- “Σαρώνει” το κίνημα των τροφίμων σε όλη τη χώρα
Πριν καν κλείσει η δεύτερη εβδομάδα απ' την αρχή του “κινήματος της πατάτας” που αμέσως μετατράπηκε σε “κίνημα τροφίμων” και η μαφία των μεσαζόντων αντέδρασε.

Ξεκάθαρα φάνηκε από χθες ότι πλέον οι παραγωγοί δέχονται απειλές, να μην μιλήσουν, να μην αποκαλύψουν (αν και είναι γνωστό δεκαετίες τώρα) πως οι μεσάζοντες εκτινάσουν τις τιμές και κυρίως να μην πουλήσουν.

Απειλούν ευθέως τους παραγωγούς και απαιτούν να σταματήσουν τις απευθείας επαφές με καταναλωτές, οργανώσεις και δήμους ανά την Ελλάδα και να σταματήσουν τις αποστολές προϊόντων.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 δεκάδες πατατοπαραγωγοί από την περιοχή της Θεσσαλονίκης... ξαφνικά δήλωσαν αδυναμία να κάνουν έστω δηλώσεις στην κάμερα της πρωινής εκπομπής του καναλιού για το πως αυξάνονται οι τιμές.

Κάποιοι φαίνεται φοβήθηκαν την πληροφορία που θέλει την πατάτα να φεύγει απ' το χωράφι στα 15 λεπτά και να πωλείται στο ράφι στα 0,80 ευρώ!

Κάποιοι φοβήθηκαν πως ο κόσμος θα καταλάβει ότι πληρώνει τουλάχιστον 40 λεπτά στους αεριτζήδες και θέλησαν να σπάσουν τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας του κινήματος των τροφίμων.

Θέλησαν να “σπάσουν” τους παραγωγούς για μια ακόμη φορά, όπως κάνουν χρόνια τώρα.

Αν ο παραγωγός δεν πουλήσει απευθείας τότε θα γίνει αναγκαίος ο ενδιάμεσος, ο αεριτζής ο γνωστός-άγνωστος μεσάζοντας που καρπώνεται το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων...

"Αυτό κάνουν χρόνια τώρα", επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Eπιτροπής Aνταγωνισμού.

Έχουν δύναμη. Αγοράζουν ολόκληρες σοδειές, από ολόκληρες περιοχές και όχι μερικούς τόνους τμηματικά όπως γίνεται τώρα τελευταία με το “κίνημα των τροφίμων”. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της επιτροπής ανταγωνισμού με την απειλή πως δεν θα αγοράσουν στο μέλλον τα προϊόντα των παραγωγών επιβάλλουν στόματα κλειστά, ώστε κανείς να μην μπορεί να πατάξει την αισχροκέρδεια.

Δεκαετίες τώρα. Τώρα όμως προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα.

Ειδικά από τη στιγμή που κάποιοι, νέοι κυρίως αγρότες προσπάθησαν να οργανωθούν ακόμη και στο διαδίκτυο ώστε να δέχονται μαζικά παραγγελίες απευθείας από καταναλωτές οι μεσάζοντες ένιωσαν απειλή και έτσι απάντησαν με την ίδιο τρόπο.

Τα στοιχεία ωστόσο δείχνουν ότι το κίνημα των τροφίμων ήδη πάει να μετατραπεί σε... τσουνάμι ξυπνώντας ακόμη και το κράτος που ετοιμάζει διαδικτυακό δημοπρατήριο.

Σε ιστοσελίδα που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης κάθε παραγωγός θα αναρτά τα προϊόντα και τις τιμές του ώστε οποιοσδήποτε να μπορεί να κάνει παραγγελία απευθείας.

Τα νεότερα από το κίνημα των φθηνών προϊόντων

- Ο Δήμος Παλλήνης εξακολουθεί να δέχεται αιτήσεις για φθηνές πατάτες έως τις 8 Μαρτίου στο δημαρχείο της πόλης.

- Στον χορό μπήκε και ο Δήμος Αργυρούπολης: Εκεί θα γίνει διανομή πατάτας 50% φθηνότερα.

Με πρωτοβουλία της παράταξής "Αγώνας για το Μέλλον" και του επικεφαλής της κ. Γιάννη Κωνσταντάτου υπήρξε επικοινώνησε με τους παραγωγούς σε Νευροκόπι και Δράμα και κατόπιν μιας αρχικής συμφωνίας μαζί τους εξασφαλίσθηκαν πατάτες σε προνομιακή τιμή (σε σχέση με τα μεγάλα καταστήματα και τις λαϊκές) με 0,32€ το κιλό για παραγγελίες ανά 10κιλά (3,2 €). Δηλαδή 50% φθηνότερα από τις τρέχουσες τιμές.


newsit.gr