Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Ο Ομπάμα τραβάει το σχοινί για τον “δημοσιονομικό γκρεμό” (video)

Barack-Obama-Jon-BoehnerΟι πληροφορίες από το πολιτικό παρασκήνιο της Ουάσινγκτον είναι πληθυντικές και θορυβώδεις. Σε τέτοιο σημείο που σε κάνουν να απορείς, αν όχι να… υποψιάζεσαι για το σκόπιμο των διαρροών από την πλευρά του Λευκού Οίκου, περί της “ειλημμένης” απόφασης του Μπαράκ Ομπάμα να μην προτείνει στους Ρεπουμπλικανούς της Βουλής των Αντιπροσώπων μια συμβιβαστική λύση για να αποτρέψει τον “δημοσιονομικό γκρεμό”.
Αλλά αντιθέτως, να επιμείνει στις θέσεις που έχει ήδη διατυπώσει για την αναγκαιότητα αύξησης της φορολογίας των “πλουσίων” χωρίς παράλληλη θυσία κοινωνικών δικαιωμάτων και κεκτημένων, όπως ζητά το ακραίο Tea Party, το οποίο ελέγχει πλήρως και καθοδηγεί την πολιτική στρατηγική και τις αποφάσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Σε αντίθεση με αναλύσεις και πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα μέσα στη μέρα στις ΗΠΑ, ο Ομπάμα δεν θα καταθέσει βελτιωτική πρόταση στους ηγέτες των Ρεπουμπλικανών. Θα ζητήσει από εκείνους μια ρεαλιστική αντιπρόταση. Και στην περίπτωση που διαπιστώσει και πάλι ότι κωλυσιεργούν, ή ότι δεν παρουσιάζουν μια συγκροτημένη και βιώσιμη εναλλακτική λύση, θα προκαλέσει ανοιχτή ψηφοφορία στο Κογκρέσο, προσδοκώντας ότι η πίεση της κοινής γνώμης για συμφωνία και αποφυγή της στάσης πληρωμών στην οποία οδηγούνται οι ΗΠΑ, όπως προειδοποίησε με γράμμα του ο Τίμοθι Γκάιτνερ, θα αναγκάσει πολλούς Ρεπουμπλικανούς να… απελευθερωθούν από τα δεσμά του Tea Party.
Σε διαδοχικές συναντήσεις του με τον ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ, τον ηγέτη των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ και τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης στα δυο Σώματα, τον Ρεπουμπλικανό Μιτς ΜακΚόνελ στη Γερουσία και τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος Ομπάμα κατέστησε απόλυτα σαφείς τις προθέσεις του. Και πλέον, περιμένει…
“Είμαι αισιόδοξος ότι θα προλάβουμε. Τώρα είναι η ώρα για άμεση δράση”, δήλωσε με νόημα ο Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεοπτικό μήνυμά του. Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας καλούται μέχρι αύριο να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για ένα βιώσιμο σχέδιο υπέρβασης του “δημοσιονομικού γκρεμού”. Μια συμφωνία που μεταξύ άλλων θα πρέπει να περιλαμβάνει επέκταση των δικαιωμάτων των ανέργων Αμερικανών, αύξηση φόρων για ετήσια εισοδήματα άνω των 250.000 δολαρίων και περικοπές σε κυβερνητικά προγράμματα.
Αν δεν τα καταφέρουν, ο Πρόεδρος θα προκαλέσει ανοιχτή ψηφοφορία στο Κογκρέσο.

 Video


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / ysterografa.gr