Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Η σύσκεψη των αρχηγών και το «ψαλίδι» στις συντάξεις - 7 δόσεις στο φόρο

Περικοπές και σε συντάξεις κάτω των 1.400 ευρώ – Λιγότερες και οι δόσεις στην εφορία. Στις 7 αντί για 10 οι δόσεις για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος. Στα 300 ευρώ το μίνιμουμ για κάθε δόση
Ανοιχτό φέρεται να είναι το ενδεχόμενο περικοπών και στις συντάξεις κάτω των 1.400 ευρώ! Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας, κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι περικοπές ύψους 10% στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, δεν αποδίδουν το προσδοκώμενο ποσό των 200 εκατ. ευρώ. Έτσι, επανέρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο να γίνουν μειώσεις σε συντάξεις κάτω από το όριο αυτό, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μειώσεις της τάξης του 5%.

Επίσης, φέρεται να βρίσκεται υπό εξέταση το ενδεχόμενο να καταργηθούν οι εξαιρέσεις για όσους παίρνουν σύνταξη κάτω από τα 65 έτη, καθώς και η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης στα 66 έτη.
Στα μέτρα της διετίας 2013-2014 περιλαμβάνεται, επίσης, η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, που θα οδηγήσει σε μεγάλες μειώσεις μισθών, ενώ, προς το παρόν τουλάχιστον, φαίνεται να γλιτώνουν από την κατάργηση τα «ψαλιδισμένα» δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Λιγότερες οι δόσεις για εξόφληση του φόρου
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι η εξόφληση των φόρων εισοδήματος θα γίνει σε επτά δόσεις και όχι σε δέκα, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης. Σημειώνεται, ότι η τρόικα είχε εκφράσει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο οι φόροι εισοδήματος να εξοφληθούν σε δέκα δόσεις, καθώς έτσι ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του δημοσίου θα πήγαινε στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, αφού οι δόσεις θα έτρεχαν μέχρι και τον Μάιο του 2013.
Έτσι, η κυβέρνηση αποφάσισε η εξόφληση των φόρων να γίνει σε επτά δόσεις που θα τρέχουν μέχρι και τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, θεσμοθετούνται διαδικασίες διευκόλυνσης της εξόφλησης σε επτά μηνιαίες δόσεις για όσους δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ, αρχής γενομένης από τη δόση που λήγει στις 31 Αυγούστου. Η τελευταία δόση δεν θα ξεπερνά τον Φεβρουάριο του 2013.
Ακόμα, σύμφωνα με το υπουργείο:
• Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 30 Ιουνίου μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 7 δόσεις από 31 Αυγούστου.
• Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις από 30 Σεπτεμβρίου.
• Για όσους φορολογούμενους η εκκαθάριση γίνεται με ημερομηνία μετά την 31η Αυγούστου ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις, όσοι είναι οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι τον Φεβρουάριο 2013.
• Ο φόρος που μπορεί να ρυθμιστεί με το προτεινόμενο καθεστώς δόσεων πρέπει να είναι πάνω από 300 ευρώ.
• Οι δόσεις δεν καλύπτουν τυχόν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
• Στο προτεινόμενο καθεστώς των δόσεων δεν υπάγονται όσοι φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012.
• Όσοι καλύπτουν τις προϋποθέσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν τις νέες διαδικασίες χωρίς να χρειάζεται καμία συμπλήρωση αίτησης ή επίσκεψη στις ΔΟΥ, αλλά θα μπορούν να τυπώνουν τους νέους κωδικούς πληρωμής από το TAXISnet ή από την σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με βάση το εκκαθαριστικό που έχουν στη διάθεσή τους.
• Όσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν την οφειλή τους εφάπαξ, μπορούν να το πράξουν εκμεταλλευόμενοι την έκπτωση 1,5%.
• Όσοι επιθυμούν να καταβάλουν το φόρο με το ισχύον καθεστώς και εμπίπτουν στο σύστημα δόσεων που θεσπίζεται ειδικά για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2012 δεν εμποδίζονται να επιλέξουν το ισχύον καθεστώς.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι ρυθμίσεις επιτρέπουν στους φορολογούμενους να διαχειριστούν με μεγαλύτερη άνεση τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Έτσι:
• Οι ρυθμίσεις καλύπτουν το 96% των νοικοκυριών που υποβάλλουν δηλώσεις φόρου εισοδήματος.
• Η μέση δόση μειώνεται σημαντικά, επιτρέποντας στους φορολογουμένους να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους ευκολότερα.
• Μειώνεται η ταλαιπωρία των πολιτών στο ελάχιστο, καθώς δεν χρειάζεται καμία ενέργεια ή αίτηση για να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων.
• Δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού.
eklogika.gr